ABC Politik

Gündem

Numan Kurtulmuşla görüşen Erkan Baş: Kendisine dört klasör teslim ettik

Numan Kurtulmuşla görüşen Erkan Baş: Kendisine dört klasör teslim ettik
Email :

Yeni anayasa gündemi kapsamında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuşla görüşen TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Numan Kurtulmuş’a AİHM, AYM, İstanbul Sözleşmesi ve hak ihlallerinden oluşan dört klasör teslim ettiklerini belirterek, “AKP ile yeni bir anayasa yapılamaz” dedi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Türkiye İşçi Partisi(TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, yeni anayasa gündemiyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ile makamında yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Erkan Baş, Numan Kurtulmuş’a uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) kararları, uygulanmayan Anayasa Mahkemesi(AYM) kararları, İstanbul Sözleşmesi ve hak ihlallerinden oluşan dört klasör teslim ettiklerini belirtti.

Baş, “Bu ülkenin normali AKP’nin zaman kazanması değildir. Bu ülkenin normali en başta adalettir ve azınlık iktidarı halkı kandırıyorsa onun yalnız bırakılması gerekir. Biz bu yaklaşımı Numan Bey’e ilettik. Kendisine dört klasör teslim ettik. Klasörlerin üzerinde uygulanmayan AİHM kararları yazıyordu, içinde uygulanmayan AİHM kararlarından örnekler vardı. Uygulanmayan AYM kararları, uygulanmayan AYM kararlarından örneklerle dolu bir klasör. İstanbul Sözleşmesi klasörümüz vardı ve hak ihlalleri klasörümüz vardı. Kendisinden ricamız incelemesi. AYM kararlarına, hukuka saygı gösterilen bir ülke için önce bu dosyaların bir değerlendirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

“AKP İLE YENİ BİR ANAYASA YAPILAMAZ”

Erkan Baş, 1982 Anayasası’na darbe döneminden bugüne “hayır” diyen bir siyasi geleneğin temsilci olduğunu belirterek AKP ile yeni bir anayasa yapılamayacağını söyledi.

Baş, “Darbe ürünü olan bu Anayasa önümüze ilk geldiğinde o karanlık günde bu Anayasa’ya hayır diyen bir geleneğin bugünkü temsilcileriyiz. 2010’da bu Anayasa’ya hayır diyen, 2016’da Anayasa değişikliğine hayır diyen ve bu Anayasa ile bu ülkenin yönetilemeyeceğini söyleyen bir geleneğin temsilcileriyiz ve bu rahatlıkla söylüyoruz: AKP ile yeni bir anayasa yapılamaz. Dolayısıyla Meclis Başkanı ile yaptığımız görüşme bir yeni anayasa görüşmesi olarak değerlendirilemez. Türkiye İşçi Partisi, Meclis Başkanı’na hak ihlallerini hatırlattı ve herkesi Anayasa’ya uymaya davet etti” ifadelerini kullandı.

“YUMUŞAMA” TEPKİSİ

Erkan Baş, AKP’nin yeni anayasa arayışının 2024 Yerel Seçimleri’ni kaybetmenin ardından yaşadığı sıkışmadan çıkma çabası olduğunu ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile yaptığı görüşmenin ardından dile getirdiği “siyasette yumuşama dönemi” ifadelerinin de bu sıkışmadan çıkma çabası olduğunu belirtti.

Baş, “Yumuşama, normalleşme adı altında AKP’ye can suyu olacak her türlü girişimin karşısında olacağımızı ifade etmek istiyorum. Özellikle hak ihlallerinin bir pazarlık malzemesi olarak görülmemesi, anayasa müzakerelerinde temel hak ve özgürlükleri birer koz olarak değerlendiren yaklaşımla uzlaşmamız zaten mümkün olmayacaktır. Şunu açıkça söyleyelim: Bize göre Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ve O’nun Genel Başkanı’nın bu ülkeye tek hayrı bir an önce iktidar koltuğundan kalkmak olur” dedi.

BAKAN TEKİN’E “AHLAK” ÇAĞRISI

Erkan Baş, sürekli değiştirilen eğitim sistemleriyle çocukların sistematik bir şekilde akıldan ve bilimden uzatıldığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayınlanan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” isimli müfredatı da eleştiren Baş şunları söyledi:

“Bu rezil tabloya bir de Yusuf Tekin denen zat dahil oldu. Bu, tarikat sevdalısı sözde Milli Eğitim Bakanı, müfredatı değiştirdi. İçinde bilim kelimesi geçmeyen; emekten, cumhuriyetten, özgürlüklerden, insani değerlerden hiç bahsetmeyen ama Siyasal İslam’ın kilit kavramlarının doldurulduğu bir paçavrayı karşımıza müfredat diye sundu. Ahlak deyip duruyorlar. Ahlak deyip duran bu Yusuf efendiye önce tarikatlardaki çocuk istismarlarına bir çift laf et, bir ses çıkar, bakalım kaç gram ahlakınız varmış demek zorundayız. Çok sevdiği tarikatlarla birlikte hazırladığı müfredatı derhal geri çekme çağrısı yapıyoruz. Çocuklarımıza bu şekilde saldırmalarına, geleceğimize saldırmalarına izin vermeyeceğiz. Bu müfredat dediğiniz paçavrayı alın hangi şeyhin dizinin dibine oturmak istiyorsanız gidin oraya oturun.”