ABC Politik

Gündem

Üç partiyle iş birliği yapan Ekrem İmamoğlu, AKP’yi katlayarak Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı seçildi

Üç partiyle iş birliği yapan Ekrem İmamoğlu, AKP’yi katlayarak Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı seçildi
Email :

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yapılan seçim sonrasında Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı seçildi. Ekrem İmamoğlu’nun listesinde DEM Parti’den iki, İYİ Parti ve YRP’den de bir kişi yer aldı.

Türkiye Belediyeler Birliği Meclisi, başkanlık seçimi için toplandı.

Divan Başkanı en yaşlı üye sıfatıyla Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk oldu.

Ahmet Türk oy kullanımı için ara verdiği sırada, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Divan Başkanı Ahmet Türk’ün yanına geldi. Alemdar ile Türk ve Divan üyeleri arasında oyların sayımı ve oy kullananların tespitinin kimler tarafından nasıl yapılacağı tartışması yaşandı. Yusuf Alemdar, Türk’e “Oyları kim sayacak, oyları sayanlara nasıl güveneceğiz” diye tepki gösterdi. Alemdar’a oyları sayacak ekibin belli olduğu söylendi. Tartışmanın ardından oylamaya geçildi.

Tartışmanın ardından birliğin 2023 yılı faaliyet raporu görüşüldü. 2023 yılı bütçe kesin hesabının da görüşülmesinin ardından birlik başkanlığına aday olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in başkanlık divanı ve encümen üyelerinden oluşan listesi katip üyelerce okundu.

DEM, İYİ PARTİ VE YRP İLE İŞ BİRLİĞİ

Toplam delege sayısının 838 olduğu seçimlere CHP, 448 delegeyle en fazla delegeye sahip parti olarak girdi. Seçimi, 515 oy alan Ekrem İmamoğlu kazandı.

Rakibi AKP’li Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise 250 oyda kaldı.

Ekrem İmamoğlu’nun listesinde DEM Parti’den Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Serra Bucak, İYİ Parti’den Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı ve Yeniden Refah Partisi’nden(YRP) Şanlıurfa Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar yer aldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar birinci başkanvekili, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise ikinci başkanvekili olma hakkı kazandı. Yedek katip üyelerin ise Haymana Belediye Başkanı Levent Tunç ve Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün olduğu bildirildi.

Ekrem İmamoğlu’nun kazanan encümen listesi şu şekilde: