ABC Politik

Haber

AYM’nin atama yetkisini iptal ettiği Erdoğan DDK başkanını değiştirdi

AYM’nin atama yetkisini iptal ettiği Erdoğan DDK başkanını değiştirdi
Email :

Anayasa Mahkemesi’nin rektör atama ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanını görevden alma yetkisini iptal ettiği AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı’yı görevden aldı ve yerine Salih Tanrıkulu’nu atadı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla atama kararıyla Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı görevden alındı.

Arıncı’nın yerine, kurul üyesi Salih Tanrıkulu başkan olarak atandı.

Kararda, şu ifadeler yer aldı:

“3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 4’üncü maddeleri ile 5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 10’uncu maddesi gereğince Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus ARINCI görevden alınmış ve bu suretle boşalan Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığına Devlet Denetleme Kurulu Üyesi Salih TANRIKULU atanmıştır” 

 

AYM YETKİYİ İPTAL ETMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi(AYM), CHP’nin başvurusu üzerine 3 Haziran tarihinde cumhurbaşkanının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) başkanını görevden alma yetkisini iptal etmişti. 4 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan aynı karara göre AYM, cumhurbaşkanının üniversitelere rektör atama yetkisini de bir yıl sonra yürürlüğe girmek üzere iptal etmiş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de bu atamalar için kanun yapması gerektiğini belirtmişti.