ABC Politik

Gündem

Ankara’da hastalıklı köpek alarmı! Dernek başkanı tutuklandı

Ankara’da hastalıklı köpek alarmı! Dernek başkanı tutuklandı
Email :

Ankara’ya getirilen hastalıklı köpeklerin karantinaya alınırken Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü tutuklandı.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde, 2 sahipsiz köpekte kuduza rastlanması üzerine 2 mahallede karantina uygulaması başlatılmıştı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olayın ardından yaptığı açıklamada “Karantina bölgesinde veteriner eşliğinde toplanan sokak hayvanları rehabilitasyon merkezlerimize getirilerek özel alanlara alınmıştır. Karantina sürelerinin tamamlanmasıyla kısırlaştırma ve rehabilite süreçleri başlatılacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

Sosyal medyada ‘Köpekvelisi’ adını kullanan bir kullanıcı paylaştığı videoda bölgedeki barınaktan aralarında hasta olan 3 tane yasaklı ırk köpeğin de bulunduğu, 35 tane sokak köpeğini aracına alarak Ankara’ya doğru götürdüklerini söylemişti.

VALİLİK’TEN AÇIKLAMA

Bu çerçevede, valilikçe kolluk kuvvetleri, Tarım İl Müdürlüğü başta olmak üzere tüm birimlerin teyakkuza geçirildiği açıklandı. Valilik tarafından yapılan açıklamanın devamında ise “Vatandaşlarımızın sağlığına ve diğer canlıların hayat hakkına yönelik her türlü hareket ve uygulamalarla sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyız” denildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Sosyal medyadaki iddialar üzerine soruşturma başlatıldı. Siverek’ten getirilen hayvanlar tespit edilerek, karantinaya alındı. Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü ile dernek çalışanı M.S.D. ise gözaltına alındı. Ankara Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Hastalık taşıyan köpeklerin ilimize getirildiğine dair iddialar ihbar kabul edilerek, valiliğimizce, kolluk kuvvetlerimiz ve tarım il müdürlüğümüz başta olmak üzere tüm birimlerimiz teyakkuza geçirilmiştir. Bulundukları yer tespit edilen hayvanlar, veteriner hekimlerimizin gözetiminde karantinaya alınmıştır. Söz konusu hayvanları ilimize yönlendiren ve getiren kişiler yakalanarak Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatları doğrultusunda gözaltına alınmış ve haklarında yasal işlemlere başlanılmıştır” denildi.

TUTUKLANDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Buket Özgünlü ve dernek çalışanı M.S.D., emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Özgünlü ve M.S.D., savcılık sorgusunun ardından ‘Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma’ ve ‘Hayvanları koruma kanununa muhalefet’ suçlarından tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Özgünlü, tutuklanırken, M.S.D. serbest bırakıldı.

PATİLİKÖY’DEN AÇIKLAMA

Öte yandan Buket Özgünlü’nün kurduğu Ankara Patiliköy Köpek Barınağı’na ait sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Dün Şanlıurfa’dan Ankara’ya getirilen, testlerinde gençlik hastalığı olduğu öğrenilen canlar şu an büyükşehir barınağında karantinada. Süt tozu beslenenler var. Serum alanlar var. Kuduz söz konusu bile değil. Yarın detaylı bilgi aktarımı yapacağız. İçlerinde çok hasta olanlar var. Dileriz hayata tutunurlar” denildi.