ABC Politik

Ekonomi

Özel’den iktidara “15 lira” çağrısı

Özel’den iktidara “15 lira” çağrısı
Email :

Buğday Mitingi’nde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Buğday fiyatının 15 lira olmazı lazım” dedi.

İktidarın tarım politikaları nedeniyle zarar eden çiftçiler, haklarını savunmak ve taleplerini dile getirmek için bugün Tekirdağ’da bir araya geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in katıldığı Buğday Mitingi öncesinde, çiftçiler traktörleriyle konvoy düzenledi.

İktidarın hububat alım fiyatlarına isyan eden üreticiler, “Çalışırken battık” sloganıyla ses yükseltti.

Özel, çiftçilerin konvoyuna katılarak, yurttaşları selamladı. Özel daha sonra miting için kurulan platforma geçiş yaptı.

“ÇİFTÇİ BUGÜN MİTİNG YAPACAK, YARIN SOKAKLARA DÖKÜLECEK”

Kentte çiftçilik yapan Şeref Çetin isimli bir üretici, miting öncesinde TELE1’e yaptığı açıklamada, “Bugün Türkiye’de hükümet, çiftçiye ‘üretmeyin’ diyor. Bu fiyatlarla çiftçi üretim yapamaz. “Çalışırken battık” yazıyor burada. Çalışırken zarar ediyor çiftçi. Hayvancılık bitti bizim köylerimizde. 70 hanelik köyümde 1 hane kaldı. Neden bitti? İnsanlar zarar ettiği için bıraktı. Tarımdan da zarar ederse insanlar, tarımı da bırakacak. Çiftçi bugün burada miting yapacak, yarın sokaklara dökülecek, yollara çıkacak. Avrupa’da çiftçilerin yaptığı eylemleri biz de yapmak zorunda kalacağız.” ifadelerini kullandı.

ÖZEL ÇİFTÇİYİ DİNLEDİ

Konvoy öncesinde çiftçilerle bir araya gelen Özel, üreticinin yaşadığı sorunları dinledi. Özel, “Biz bu fiyatları duyduğumuzda Rize’deydik. Rize’de isyan vardı çay mitingi yapıyorduk. Adana’ya gittik. İlk buğdaylar orada oluyor. Orada da isyan vardı. O sırada da buraya fiyat geldiğinde, yavaş yavaş burada hasat başlayacak… Buradaki büyük şikayeti, isyanı duyduk. Buğdaya böyle bir fiyat verdiniz ama destek vermeniz lazım, TMO’nun bunu mutlaka yapması lazım. Sesinizi duyurmaya geldik. Hakkınızı almanız için mücadele edeceğiz” dedi.

 ÖZEL: ATATÜRK’ÜN ‘MİLLETİN EFENDİSİDİR’ DEDİĞİ KÖYLÜNÜN İKTİDARINI KURACAĞIZ

Konvoyun ardından miting için kurulan platforma gelen CHP lideri Özgür Özel, üreticilere seslendi. İktidarı eleştiren Özel, buğday alım fiyatının en az 15 lira olması gerektiğini belirtti.

Özel’in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

-Geldiniz, beraber oldunuz, omuz omuza durdunuz. Sesinizi bütün Türkiye’ye, dünyaya duyurdunuz. 47 yıl sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisini birinci parti yaptınız. Biz, “31 Mart’ta güç verin sizi unutmayacağız” demiştik. 10 bin lirayla geçinmek zorunda kalan emeklinin, asgari ücretine zam yapılmayan işçinin, ürünü para etmeyen, hakkını alamayan çiftçilerin sesini duyuracağız dedik. 31 Mart’ta sizin bize verdiğiniz güçten, destekten sonra biz asla bir zafer sarhoşluğuna katılmadık. “Bu bir zafer değildir” dedik. Bu bir görev, vazifedir dedik. Belediye başkanlarımız işini yapacaklar, biz çok çalışacağız ve biz bu ülkede bir kez daha CHP iktidarını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘milletin efendisidir’ dediği köylülerin iktidarını kuracağız.

“ÜRETİCİ FİYATI GÖRÜNCE FERYAT ETMEYE BAŞLADI”

-Hububat alım fiyatları 6 Haziran’da açıklandı. Üretici fiyatları görünce feryat etmeye başladı. Daha önceden kendisi de Ziraat Odası Başkanı olan, 31 Mart’ta Hayrabolu’ya 5 yıl hizmet yetkisi verdiğiniz başkanımız bize seslendi. “Genel başkan buraya gel, sesimizi Türkiye’ye duyur” dedi.

“CUMHURBAŞKANINA DA SÖYLEDİM”

-Çıktık geldik, il ve ilçe başkanlarımızla buradayız. Siz bize sahip çıktınız, biz sizin sesinizi duyuracağız. Biz, bu rakamları duyduktan sonra, tam iki hafta boyunca herkesle görüştük. En son geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede şunu söyledim: Geçen hafta Rize’de, memleketinizdeydim. Çaya verilen fiyat 17 lira, maliyetin 3 lira altında. Buğdaya verilen fiyat 9 lira 25 kuruş, Ziraat Odaları’nın hesapladığı maliyetin 2 buçuk lira altında. Yarın fındık gelir, üzüm gelir, diğer ürünler gelir. Ama çiftçiye bu hesap doğru gelmez. Bu hesap tutmaz. Bu borçlar ödenmez. Bu iş böyle yapılmaz. Çiftçiye bunu yaparsanız bu memleketin beli doğrulmaz dedim.

“BUĞDAY FİYATININ 15 LİRA OLMASI LAZIM”

-Mutlaka taban fiyatların, maliyetin çok üzerinde, makul bir karla belirlenmesi lazım. Desteklerin zamanında verilmesi lazım. Hiç değilse kilo başına 4 lira destekleme verilerek, bu fiyatın telafi edilmesi ve buğdayın gerçekten para kazandırması, borçları ödemesi, karınları doyurması için buğday fiyatının 15 lira olması.

-Türkiye kendi kendine yeten, kendi karnını doyurabilen bir ülke iken, şimdi buğdayı, samanı bile ithal eden bir ülke haline geldi. 2023’te 11.7 milyonla Cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday ithalatı gerçekleşti. Şöyle bir düşünün, ithal etmek yerine, o buğdayı iç piyasadan karşılamak, o parayı size vermek, destekleme yapmayı tercih etseler, 5 Tekirdağ büyüklüğündeki alana buğday ekilebilir, memleket de boşu boşuna dünyanın parasını kaybetmezdi.

“ESKİDEN BAŞBAKANLAR FİYATLARI VATANDAŞIN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKARAK AÇIKLARDI”

-Eskiden taban fiyatları, başbakanlar, tarım bakanları açıklardı. Benim memleketim Manisa’da gelirdi tarım bakanı ya da başbakan, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Turgut Özal, Allah hepsine rahmet eylesin… Milletin gözünün içine bakardı, otobüsün üstüne çıkardı ve tütün taban fiyatını, üzüm taban fiyatını açıklardı. Millet beğenirse kasketi alır havaya atardı. Gazeteciler, havadaki kasketin fotoğrafını çekerdi: Taban fiyat beğenildi kasketler havada diye… Oradan güle oynaya ayrılırlardı. Yok fiyat yeterince iyi değilse, alırdı çiftçi kasketini yere çalardı. Bu sefer yerdeki kasketin fotoğrafı çıkardı, fiyat beğenilmedi denilirdi. Fiyata ilave düzenleme yapılırdı. Onlar devlet adamıydı, gözünüzün içine bakardı. Ecevit bakardı, İnönü bakardı gözünüzün içine. Şimdi gecenin 11 buçuğunda tweet atıyorlar. Tweet atarak fiyat verenlerin, mazot artmışken, gübre artmışken, bütün masraflar ikiye katlanmışken, buğdaya yüzde 10zam verenlere, bunu da tweet atarak söyleyenlere yazıklar olsun.

“7 TANE ÇEYREK ALTIN KAYIP”

-Altın hesabı şaşmaz. Bütün Türkiye’ye ilan ediyorum ki 2005’te 1 ton buğday 9.5 çeyrek altın alıyordu. Bu açıklanan fiyatla bugün 1 ton buğday sadece 2.5 çeyrek altın alabiliyor. Yani 1 ton buğdayı koy önüne 7 tane çeyrek altın kayıp. Her bir Tekirdağlının, Trakyalının 7 çeyrek altınını çaldılar. Alnınızın terini, evladınızın rızkını çalanlara yazıklar olsun. Hakkınızı hep beraber arayacağız.

Tarım mitingi, çiftçi, Özgür Özel, Tekirdağ, CHP

Tekirdağ’da üreticiler, CHP lideri Özgür Özel’in katılım sağladığı tarım mitinginde buluştu. Çiftçiler, miting öncesinde traktörleriyle konvoy düzenledi. İktidara seslenen çiftçiler, “Çalışırken battık” diyerek iktidara seslendi. Özel, konvoyun ardından mitingde açıklamalarda bulunuyor.