ABC Politik

Ekonomi

Yavuzyılmaz isimlerini verdi: Devlete ait 19 şirket özelleştirecek iddiası

Yavuzyılmaz isimlerini verdi: Devlete ait 19 şirket özelleştirecek iddiası
Email :

İlgili kurumlara kanun taslağının gönderildiğini söyleyen CHP Gölge Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Deniz Yavuzyılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in devlete ait 19 şirketi “sessiz ve örtülü bir şekilde” özelleştireceğini iddia etti.

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in devlete ait 19 şirketin ‘sessiz ve örtülü’ bir şekilde özelleştirme sürecine sokmak istediğini tespit ettiklerini söyledi.

Yavuzyılmaz, Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) altında faaliyet gösteren Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi (TŞFAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) gibi şirketlerin yer aldığı 19 kuruluşla ilgili atılacak bu adım için hazırlanan kanun taslağını ilgili kurumlara gönderildiğini öne sürdü.

“YANDAŞLARI DOLDURMA HAZIRLIĞI”

Yavuzyılmaz söz konusu taslakla ilgili bilgiler vererek şu yorumu yaptı: “Devlete ait 19 şirketin genel müdürlükleri ve yönetim kurulları arasındaki bağ koparılıyor! Kanun teklifi taslağına göre; Genel müdürler yönetim kurulu başkanı olamıyor. Yönetim kurulu başkan vekili de olamıyor. Hatta yönetim kurulu üyesi olarak atanmayabilirler. Genel müdür yardımcıları da yönetim kurulunda yer alamayacaklar. Peki yönetim kurulunda kimler yer alacak? Kamuda, uluslararası kuruluşlarda, özel sektörde 10 yıl tecrübesi olan herkes! Yani uzmanlık, sektöre uygun tecrübe veya liyakat şartı bulunmuyor. 10 yıl sigortası olsun yeter deniyor. AK Parti 19 KİT’in yönetim kurullarına özel sektörden gelen yandaşlarını doluşturma hazırlığı içinde!”

‘KAYYIM HEYETİ GİBİ BU KURULUŞLARIN YÖNETİMİNE ÇÖKÜLECEK’

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in belirleyeceği 7’de 4 yönetim kurulu üyesi çoğunluğuyla kayyım heyeti gibi bu kuruluşların yönetimine çökülecek” diyen Yavuzyılmaz “Bakan Şimşek’in yaptığı yurt dışı ziyaretlerinde yatırımcıları Türkiye’ye davet ediyor. Ama bunu bir söz vererek yapıyor. Bu devlete ait dev şirketler yabancılara peşkeş çekiliyor. Bu şirketlerin yönetim kurulu üyelerinde 7 kişi seçiliyor. Bu yönetim kurullarında 4 kişiyi Bakan Şimşek belirliyor. Çoğunluğu böylece elde ediyor. Bakan Şimşek, kayyım atar gibi bu yönetim kurulu üyeleriyle devlete ait şirketlerin satılmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı.

KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSÜ (KİT) NEDİR VE KİT KURUMLARI HANGİLERİDİR?

Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT), kamu kaynakları kullanarak ekonomik alanda faaliyet gösteren devlet kuruluşlarına denilmektedir. Bu teşebbüsler genellikle stratejik öneme sahip sektörlerde faaliyet gösterirler ve kamu hizmeti sunmak amacıyla kurulurlar.

Türkiye’nin sahip olduğu KİT kurumları şunlar;

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ)
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR)
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ)
Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü (DMO)
Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ)
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü (ESK)
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ETİ MADEN)
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM)
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK)
Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT)
T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD)
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ)
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ)
Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN) ▸ Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ)
Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO)
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) ▸ Türkiye Şeker Fabrikaralı (TÜRKŞEKER)
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)