ABC Politik

Ekonomi

Özgür Demirtaş’tan “bahşiş vergisi”ne “seviye”li itiraz

Özgür Demirtaş’tan “bahşiş vergisi”ne “seviye”li itiraz
Email :

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bahşişlerden vergi alınması hazırlığına tepki gösteren İktisatçı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, “Türkiye bu seviyeye inmemeli” dedi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı “enflasyonla mücadele” hedefi doğrultusunda uygulamaya koyulan “tasarruf tedbirleri” kapsamında yeni bir vergi paketini yürürlüğe sokmak üzere harekete geçti. Kurban Bayramı’ndan sonra yasalaşmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmaya hazırlanan yeni vergi paketinde garsonlara verilen bahşişlerden de vergi alınması öngörülüyor.

Kamuoyunda tepki gören bu düzenlemelere bir tepki de İktisatçı Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan geldi. Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Recep Tayyip Erdoğan’ın başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmak üzere kamu harcamalarındaki israfa yönelik tepkilere yanıt olarak söylediği “İtibardan tasarruf olmaz” sözüne atıfta bulundu. Özgür Demirtaş, “Türkiye’nin Alt gelir grubundan değil, Hükümetten, Siyasetçilerden, İtibardan tasarruf etmesi lazım” dedi.

“TÜRKİYE’NİN İTİBARDAN TASARRUF ETMESİ LAZIM”

Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Sevgili GARSON arkadaşlarım:

Bahşişlerden Vergi alınması fikri TAMAMEN yanlıştır.

Türkiye bu seviyeye inmemeli. Allah Aşkına Olur mu? Olur mu?

Türkiye’nin Alt gelir grubundan değil, Hükümetten, Siyasetçilerden, İtibardan tasarruf etmesi lazım.

Ekonomi Bakanlığına rica ediyorum Garsonların bahşişlerinden vergi alınması fikrinden vazgeçsinler :(“

“NAS”TAN “RASYONEL ZEMİN”E DÖNÜŞ!

“Ben ekonomistim” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faiz sebep enflasyon sonuç” teziyle savunduğu “Türkiye Ekonomi Modeli”, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para Politikaları Kurulu’nun (PPK) 23 Eylül 2021’de yüzde 19 olan politika faizini yüzde 18’e düşürmesiyle başlamıştı. Recep Tayyip Erdoğan, TCMB’nin bu kararını 19 Aralık 2021 tarihinde “Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim” diyerek savunmuştu.

Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, 22 Aralık 2021 tarihinde “Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır” sözleriyle savunduğu “Türkiye Ekonomi Modeli”enflasyona ve hayat pahalılığına neden olmuştu.

AKP iktidarı, 28 Mayıs 2023 tarihinde ikinci turu sonuçlanan tartışmalı Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin ardından Türkiye Ekonomi Modeli’ni terk etmişti. Seçimlerin ardından yeni hükumetin kurulmasıyla birlikte 4 Haziran 2023 tarihinde Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirildi. Mehmet Şimşek, Nureddin Nebati’den görevi devraldığı törende, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır” demişti.

Şimşek, “enflasyonla mücadele” ve “fiyat istikrarını sağlama” adına “sıkı para politikaları” uygulama kararı almıştı.

CHP’nin birçok büyükşehir ve il belediyesini kazanarak ülke genelinde en fazla oy alan parti olmasıyla sonuçlanan 31 Mayıs 2024 Yerel Seçimleri sonrasında Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderilen “kamuda tasarruf tedbirleri” genelgesi 17 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak tartışmalar ortasında yürürlüğe girdi.

“Sıkı para politikası” doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni vergi paketi hazırlığına girişti. Yeni vergi paketinde garsonlara verilen bahşişlerden de vergi alınması öngörülüyor.

Mehmet Şimşek, Bayram tatili dönüşü mesaiye CHP heyetiyle başlayacak