ABC Politik

Ekonomi

Mehmet Şimşek: Bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz

Mehmet Şimşek: Bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz
Email :

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “bahşiş vergisi” hakkında, “Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz” dedi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

İktidarın ekonomi politikalarının sonucu olan enflasyon ve hayat pahalılığıyla mücadele etmek için yürürlüğe sokulan “Sıkı para politikası” ve “tasarruf tedbirleri” kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi paketine yönelik tartışmalar devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda tepkilere yol açan “bahşiş vergisi” hakkında açıklama yaptı. Mehmet Şimşek, yeni bir vergi getirmediklerini, bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırdıklarını savundu.

“BASİT USULDE VERGİLENDİRİLECEK”

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Şimşek şu ifadeleri kullandı:

Motokurye gelirlerine, garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz.

Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz.

Düzenleme ile motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançlar basit usulde vergilendirilecek, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak.

“NAS”TAN “RASYONEL ZEMİN”E DÖNÜŞ!

“Ben ekonomistim” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faiz sebep enflasyon sonuç” teziyle savunduğu “Türkiye Ekonomi Modeli”, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para Politikaları Kurulu’nun (PPK) 23 Eylül 2021’de yüzde 19 olan politika faizini yüzde 18’e düşürmesiyle başlamıştı. Recep Tayyip Erdoğan, TCMB’nin bu kararını 19 Aralık 2021 tarihinde “Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim” diyerek savunmuştu.

Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, 22 Aralık 2021 tarihinde “Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır” sözleriyle savunduğu “Türkiye Ekonomi Modeli”enflasyona ve hayat pahalılığına neden olmuştu.

AKP iktidarı, 28 Mayıs 2023 tarihinde ikinci turu sonuçlanan tartışmalı Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin ardından Türkiye Ekonomi Modeli’ni terk etmişti. Seçimlerin ardından yeni hükumetin kurulmasıyla birlikte 4 Haziran 2023 tarihinde Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirildi. Mehmet Şimşek, Nureddin Nebati’den görevi devraldığı törende, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır” demişti.

Şimşek, “enflasyonla mücadele” ve “fiyat istikrarını sağlama” adına “sıkı para politikaları” uygulama kararı almıştı.

CHP’nin birçok büyükşehir ve il belediyesini kazanarak ülke genelinde en fazla oy alan parti olmasıyla sonuçlanan 31 Mayıs 2024 Yerel Seçimleri sonrasında Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderilen “kamuda tasarruf tedbirleri” genelgesi 17 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak tartışmalar ortasında yürürlüğe girdi.

“Sıkı para politikası” doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni vergi paketi hazırlığına girişti. Yeni vergi paketinde garsonlara verilen bahşişlerden de vergi alınması öngörülüyor.

 

Özgür Demirtaş’tan “bahşiş vergisi”ne “seviye”li itiraz