ABC Politik

Ekonomi

Görüşmenin sonucu: Şimşek’te “yumuşama” yok!

Görüşmenin sonucu: Şimşek’te “yumuşama” yok!
Email :

CHP Gölge Hazine ve Maliye Bakanı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptığı görüşmenin ardından, “Acı reçeteyi yine vatandaşa çıkaran anlayışlarında bir değişim iradesi olmadığını maalesef gördük” dedi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik de, “Mehmet Bey talep üzerine ekonomi vizyonumuzu paylaşmış oldu” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki görüşmelerin ardından Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği “yumuşama” söylemi sonrası bakanlar ile CHP’nin gölge bakanları arasındaki görüşmeler devam ediyor.

Yerlikaya ile görüşen CHP’li Bakan’dan Kaplan sorusuna kaçamak cevap

CHP’nin Gölge Hazine ve Maliye Bakanı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldi. Dört saatlik görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Yalçın Karatepe görüşmede gündeme gelen konular hakkında açıklamalarda bulundu.

İktidarın milletin yaşadığı ekonomik yıkımdaki sorumluluğuna ortak olmayacaklarını belirten Karatepe, “Bugün sayın Mehmet Şimşek’le görüşmemizi gerçekleştirdik. Biz iktidarın milletin yaşadığı ekonomik yıkımdaki sorumluluğuna ortak olacak değiliz. Yine biz iktidarın bundan sonra yapacaklarına bir kredi açacak da değiliz. Biz temsil ettiğimiz kitlelerin haklarını savunmak, toplumun acil sorunlarını bizzat muhatabına iletmek ve bedeli ödeyenin vatandaş olmaması için bu görüşmeyi gerçekleştirdik. Yapıcı muhalefet anlayışıyla daha önce kamuoyuna açık olarak söylediğimiz şeyleri paylaştık” dedi.

“Normalleşme” tartışmaları hakkında Özel: AKP’nin 22 yıllık yükünü üstlenmem

“ACI REÇETEYİ VATANDAŞA ÇIKARAN ANLAYIŞLARINDA DEĞİŞİM GÖRMEDİK”

Yalçın Karatepe, yaptıkları görüşmede iktidarın ekonomik krizle ilgili “acı reçeteyi vatandaşa çıkaran” anlayışında herhangi bir değişiklik görmediklerini belirtti.

Karatepe, “Görüşmede 4 ana talebi ilettik. Asgari ücrete ara zam, emekli aylıklarına artış yapılması, tarımsal desteklerin artırılarak tarım kanunun öngördüğü şekilde yüzde 1 oranında çiftçilere ödenmesi, bu kapsamda şimdiye kadar açıklanmış olan çay ve buğday gibi alım fiyatlarının güncellenmesi ve vergide adaletsizliğin giderilmesi. Biz bu önerilerimizi sunduk ve takipçisi olacağız. Görüşmeye 4 talep ile gittik ancak 4 saatin sonunda acı reçeteyi yine vatandaşa çıkaran anlayışlarında bir değişim iradesi olmadığını maalesef gördük” ifadelerini kullandı.

Gökhan Günaydın: Yumuşamadan bir şey beklemek fazla ümitvarlık

ÜST GELİR GRUBU VURGUSU

Yalçın Karatepe, Türkiye’de ekonomik talebin önemli bir kısmının üst gelir grubu tarafından yapıldığını belirterek kriz nedeniyle alınacak tedbirlerin de üst gelir grubuna yönelik olması gerektiğini ilettiklerini belirtti.

Karatepe, “Uygulanmakta olan ekonomik programın Türkiye’de nasıl bir bölüşüm şoku yarattığını hepimiz biliyoruz. En üst gelir grubunda yer alanların gelirlerinde ciddi artış olurken düşük gelirlilerin gelirlerinde bir gerileme olduğunu görüyoruz. Zenginlerin zenginleştiği, yoksulların yoksullaştığı bir dönemdeyiz. Uygulanan ekonomik politikalarının temel hedeflerinden bir tanesi yurt içi talebin dengelenmesine yönelik tedbirlerin alınması. Oysa biz biliyoruz ki Türkiye’de talebin önemli bir kısmı üst gelir grubunda yer alanlardan kaynaklanmaktadır” şeklinde konuştu.

ÖMER ÇELİK, YALÇIN KARATEPE’Yİ DOĞRULADI

AKP MYK toplantısı sırasında basın açıklaması yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, görüşmede gündeme gelen konuların bakanlığın üzerinde çalıştığı konular olduğunu belirterek, “Mehmet Bey talep üzerine ekonomi vizyonumuzu paylaşmış oldu” dedi.

Ömer Çelik, görüşmenin içeriğine dair şu ifadeleri kullandı:

“Özgüvenli bir hükümete sahibiz. Burada gündeme getirilen konular, ben size açıkça söyleyeyim, bakanlığın üstünde çalıştığı konular. Bir şey gündeme getiriliyor muhalefet tarafından zaten gündemde olup da yapılırsa biz getirdik de yapıldı oluyor. Bugünkü görüşmede Mehmet Şimşek Bey basına verilen konularda hükumet olarak ne yaptığımızı dünya örnekleriyle paylaşmış oldu. Onlar öneri getirdik çok kabul görmedi diye açıklama yapmışlar. Herkes öneri getirebilir. Ekonomi yönetimimiz ne yaptığını biliyor öngördükleri takvim kusursuz bir şekilde işliyor. Mehmet Bey talep üzerine ekonomi vizyonumuzu paylaşmış oldu.”

HARÇ PULU AÇIKLAMASI

Çelik, yurt dışı çıkış harç pulu fiyatının 3 bin liraya yükseltileceğine dair iddialarla ilgili de kaçamak bir yanıt verdi.

“Yurt dışı çıkış harçlarına yapılacak zam ele alındı mı? Yurt dışı çıkış harcı 3 bin liraya yükseltilir mi?” sorusu üzerine Çelik, “Son kararların verileceği toplantılar yapılmadı. Onlar yapıldığı zaman ne olduğu ortaya çıkacak. Bu toplantılar yapılıp, kararlar verilip, netice açıklanana kadar bunların hepsinin bir taslaktan, bir spekülasyondan ibaret olduğunu ifade etmiş olayım” yanıtını verdi.

YEREL SEÇİM SONRASI “YUMUŞAMA” ÇIKIŞI

31 Mart tarihinde yapılan 2024 Yerel Seçimleri’nden CHP, Türkiye çapında en fazla oy alan parti olarak çıkmıştı.

Bu sonucun ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2 Mayıs’ta AKP Genel Merkezi’ne giderek AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmişti. Bu ziyaretin ardından Recep Tayyip Erdoğan 3 Mayıs 2024 tarihinde, “Türk siyasetinde yumuşama sürecini başlatalım istiyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ayrıca 11 Haziran 2024 tarihinde 18 yıl sonra CHP Genel Merkezi’ne gelerek Özgür Özel’e “iadeiziyaret” gerçekleştirmişti.

İkinci görüşmenin ardından CHP’nin talep etmesi durumunda Mehmet Şimşek ile doğrudan görüşebileceğine karar verildiği belirtilmişti.