ABC Politik

Dünya

Yapay zeka küresel müzik şirketleriyle mahkemelik oldu!

Yapay zeka küresel müzik şirketleriyle mahkemelik oldu!
Email :

Aralarında Sony ve Universal gibi küresel müzik firmalarının bulunduğu şirketler, yapay zeka uygulamalarına dava açtı. Şirketler, uygulamaları telif hakkını ihlal etmekle suçladı.

Yapay zeka teknolojisi ilerledikle kullanım alanları da genişliyor. Büyük plak şirketleri,  Suno ve Udio gibi yapay zeka müzik girişimlerinin, Chuck Berry, Mariah Carey gibi sanatçıların kayıtlı eserlerini istismar ettiğini iddia ederek üreticilere telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Davada, yazılımın benzer melodileri üretmek için şarkıları tükettiğinin iddia edildiği ve eser başına 150.000 dolar tazminat istendiği öğrenildi.

ÇALIŞMA BAŞINA 150 BİN DOLAR

Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği, pazartesi günü Sony Music Entertainment, Universal Music Group Recordings ve Warner Records gibi plak şirketlerinin açtığı davaları duyurdu.

Bir dava Boston’daki federal mahkemede Suno AI’ye karşı, diğeri ise New York’ta Udio AI’nın geliştiricisi Uncharted Labs’a karşı açıldı.

Dava, Suno ve Udio’nun yazılımının benzer çalışmaları “yeniden üretmek” için müzikleri çaldığını ve çalışma başına 150 bin dolar tutarında tazminat talep edildiğini iddia ediyor.

Geçtiğimiz yıl ilk ürününü piyasaya süren ve kullanıcılardan aylık ücret talep eden Suno’nun Microsoft ile ortaklığı bulunuyor. Uygulamasını nisan ayında yayınlayan Udio da, ABD’li yapımcı Metro Boomin’in BBL Drizzy’yi yapmak için kullanmasıyla popüler oldu.

Suno AI’nin genel müdürü Mikey Shulman, teknolojinin “önceden var olan içeriği ezberlemek ve yeniden oluşturmak için değil, tamamen yeni çıktılar üretmek için tasarlandığını” ve kullanıcıların belirli sanatçılara referans vermesine izin vermediğini söyledi.

Shulman, Massachusetts merkezli girişiminin bunu plak şirketlerine açıklamaya çalıştığını, ancak “iyi niyetli bir tartışma yerine, avukatların liderliğindeki eski taktiklerine geri döndüklerini” söyledi. Udio yorum taleplerine yanıt vermedi.