ABC Politik

Dünya

NATO Genel Sekreteri seçilen Rutte, Erdoğan’ın “dostluğunu” yeniden mi kazandı?

NATO Genel Sekreteri seçilen Rutte, Erdoğan’ın “dostluğunu” yeniden mi kazandı?
Email :

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye gibi bir dostunu kaybettin” dediği Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreteri seçildi. Recep Tayyip Erdoğan, Mark Rutte’ye başarılar diledi.

SONER BAHADIR

Jens Stoltenberg’in iki dönemlik görev süresinin sona ermesinin ardından NATO Genel Sekreterliği görevine Hollanda Başbakanı Mark Rutte seçildi.

NATO’dan yapılan açıklamada, “26 Haziran 2024 Çarşamba günü, Kuzey Atlantik Konseyi, Jens Stoltenberg’in yerine Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi NATO’nun bir sonraki Genel Sekreteri olarak atamaya karar verdi. Bay Rutte, Bay Stoltenberg’in İttifakın başında on yıl görev yaptıktan sonra görev süresinin dolduğu 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren Genel Sekreterlik görevini üstlenecek” denildi.

RUTTE: BÜYÜK BİR ONUR

Mark Rutte ise yeni görevini “büyük bir onur” olarak niteledi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda görevi devralacağı Jens Stoltenberg’e de teşekkür eden Rutte şu ifadeleri kullandı:

“NATO Genel Sekreteri olarak atanmak büyük bir onurdur. İttifak kolektif güvenliğimizin temel taşıdır ve öyle kalacaktır. Bu organizasyona liderlik etmek hafife almadığım bir sorumluluk. Bana güvendikleri için tüm Müttefiklere minnettarım. Son 10 yıldır NATO’ya olağanüstü liderlik sağlayan ve her zaman büyük hayranlık duyduğum @jensstoltenbergun halefi olarak, Ekim ayında büyük bir gayretle bu görevi üstlenmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.”

STOLTENBERG: EMİN ELLERE BIRAKTIĞIMI BİLİYORUM

Jens Stoltenberg ise NATO’nun yaptığı açıklamayı sosyal medya hesabından alıntılayarak “NATO’yu emin ellere bıraktığımı biliyorum” dedi.

Stoltenberg paylaşımında, “#NATO Müttefiklerin halefim olarak Mark Rutte’yi seçmesini memnuniyetle karşılıyorum. Mark gerçek bir transatlantikçi, güçlü bir lider ve fikir birliği oluşturucudur. NATO’yu güçlendirmeye devam ederken kendisine başarılar diliyorum. NATO’yu emin ellere bıraktığımı biliyorum” ifadelerini kullandı.

 

ERDOĞAN BAŞARILAR DİLEDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mark Rutte ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada Recep Tayyip Erdoğan’ın Rutte’ye yeni görevinde başarılar dilediği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, NATO Genel Sekreterliği görevine seçilen Mark Rutte ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Rutte’ye yeni görevinde başarılar diledi. Rutte de görüşmede Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a desteklerinden dolayı teşekkür etti” denildi.

DIŞİŞLERİ’NDEN TEBRİK

Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir mesaj yayınlayarak yeni görevinden dolayı Mark Rutte’yi tebrik etti.

Bakanlık’ın yayınladığı mesajda, “Tüm Müttefiklerin muvafakatıyla yeni NATO Genel Sekreteri olarak ilan edilen Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi tebrik ediyoruz. Bu vesileyle, göreve geldiği 2014 yılından bu yana sergilediği başarılı liderlik için Genel Sekreter Stoltenberg’e şükranlarımızı sunuyoruz” denildi.

BAŞKANLIK REFERANDUMU ÖNCESİ KRİZ

Türkiye’de 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi Referandumu öncesi, Mark Rutte’nin 2010 yılından beri Başbakan olduğu Hollanda’da propaganda krizi yaşanmıştı.

Dönemin Hollanda Hükumeti, ülke içerisinde Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi propagandası yapılmasını yasaklamış ve Türk bakanları “istenmeyen kişi” ilan etmişti. Bunun üzerine, 11 Mart 2017 tarihinde Almanya’dan Hollanda’ya gelen dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam Başkonsolosluğu’na girmesine izin verilmemişti. Bunun üzerine Fatma Betül Sayan Kaya da polis eşliğinde Almanya’ya geri dönmüştü.

Bu gelişmelerden birkaç gün sonra 15 Mart 2017 tarihinde yapılan Hollanda Genel Seçimleri’nden yine Rutte’nin partisi olan Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi birinci parti olarak çıkmıştı.

Hollanda’daki seçimlerden iki gün sonra 17 Mart 2017 tarihinde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sakarya’da toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada Mark Rutte’ye yüklenmişti.

Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, “Ey Rutte! Sen seçimi birinci parti olarak almış olabilirsin ama bilesin ki Türkiye gibi bir dostunu kaybettin. Efendim seçimden sonra Başbakanla bir yemek yiyebiliriz! Bizde öyle bir Başbakan yok, geç o işi. Sen kaybettin” ifadelerini kullanmıştı.