ABC Politik

Dünya

İsrail’den Hizbullah’a “taş devri” tehdidi

İsrail’den Hizbullah’a “taş devri” tehdidi
Email :

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun, Hizbullah’la savaşması durumunda Lübnan’ı taş devrine döndürme kapasitesine sahip olduğu tehdidinde bulundu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD’nin başkenti Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘İsrail ordusunun, Hizbullah’la herhangi bir savaş durumunda Lübnan’ı taş devrine döndürme kapasitesine sahip olduğunu’ söyledi.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre Gallant, Tel Aviv hükümetinin, İsrail-Lübnan sınırındaki duruma diplomatik bir çözüm bulmayı tercih ettiğini belirtti.

The Washington Post’un haberine göre, Washington’da temaslarda bulunan Gallant liderliğindeki İsrail heyeti ile Amerikalı muhatapları, Gazze’de ateşkes ve rehine takası müzakerelerinin yanı sıra İsrail’in Gazze’ye saldırılarının sona ermesinin ardından “ertesi gün” için olası senaryoları tartıştı.

AVUSTRALYA VE HİNDİSTAN’DAN “TERK EDİN” ÇAĞRISI

Bölgede tansiyonun yükselmesinin ardından Avustralya ve Hindistan’dan yurttaşlarına Lübnan’ı terk etme çağrısı geldi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Lübnan’daki durumun “son derece istikrarsız” olduğunu ifade etti.

Wong, vatandaşlarını Lübnan’a seyahat etmemeleri konusunda uyararak, “Lübnan’daki Avustralyalılar, ticari uçuşlar mevcutken ülkeyi terk etmeli” ifadesini kullandı. Bölgedeki durumu yakından takip ettiklerini dile getiren Wong, Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki havalimanının “kısa süre içinde kapanabilme” ihtimalinin olduğunu belirtti.

Hindistan’ın Beyrut Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada da Lübnan’daki Hint vatandaşlarına “son derece dikkatli olmaları ve elçilikle iletişimde kalmaları” uyarısında bulunuldu.

ABD, Rusya, Makedonya, Kanada, Kuveyt, İrlanda, Almanya ve Hollanda da yurttaşlarına Lübnan’dan ayrılmaları ve seyahat etmemeleri uyarıları yapmıştı.

İSRAİL-LÜBNAN GERGİNLİĞİ

Filistin’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan’daki Hizbullah’la da çatışıyor.

İsrail ile Lübnan arasında “Mavi Hat” olarak tabir edilen sınır hattında son haftalarda gerginlik tırmanıyor.

İsrail ordusu, 18 Haziran’da Lübnan’a yönelik olası bir saldırıya ilişkin “operasyonel planı” onayladığını duyurmuştu.

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah da 20 Haziran’da yaptığı açıklamada, Lübnan’a saldırmaları durumunda İsrail’e yardım ettiğini söylediği Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne saldıracaklarını söylemişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da 21 Haziran’da yaptığı açıklamada, “Hizbullah’ın İsrail topraklarına yönelik saldırılarına izin verilemeyeceğini ve gerekli kararları yakında alacaklarını” ifade etmişti.

Nasrallah’tan Gazze’de katliam yapan İsrail’e Güney Kıbrıs tehdidi!