ABC Politik

Gündem

Özel ve Özdağ’dan sığınmacı anlaşması! TBMM’ye sunulacak

Özel ve Özdağ’dan sığınmacı anlaşması! TBMM’ye sunulacak
Email :

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında kaçak göçmenler hakkında, CHP tarafından TBMM’ye sunulmak üzere yasa teklifi hazırlanması konusunda anlaşma sağlandı.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Özgür Özel’i ziyaret etti.

Ziyarette, CHP tarafından TBMM’ye sunulmak üzere kaçak göçmenler hakkında bir yasa teklifi hazırlanması konusunda anlaşma sağlandı. Yasa teklifinde, Türkiye’nin Ottawa Anlaşması’ndan çekilmesi ve sınır bölgesindeki askeri birliklerin silah kullanma yetkisinin genişletilmesi önerileri yer alacak.

Söz konusu önerge hakkında açıklamada bulunan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ” Kaçak göçmen ve sığınmacı sayıların azaltılması konusunda bazı somut ve yasal düzenleme gerektiren önerilerimiz vardı. Bunları Sayın Genel Başkan’a ve CHP’ heyetine TBMM’de üzerinden düşünülmesi için ilettik sağ olsunlar ilgiyle dinlediler ve not aldılar. Bunlardan bir tanesi Ottawa Anlaşması’ndan Türkiye’nin geri çekilmesiyle ilgili bir önerge. Diğeri ise sınırdaki askeri birliklerinin yeni bir hukuki düzenlemeyle silah kullanma yetkisinin genişletilmesi” dedi.

Özgür Özel ise, bütün siyasi partilerin oyları oranında milletvekili çıkararak TBMM’de temsil edilmesi gerektiğini düşündüğünü, bu konuda “Türkiye Milletvekilliği” başta olmak üzere çeşitli önerileri olduğunu söyledi.

Özel, “Sayın Genel Başkanı’mızın yasama faaliyetleri noktasında biz çok isteriz tüm siyasi partilerin TBMM’de temsil ediliyor olmasını. Bununla ilgili de Türkiye Milletvekilliği olmak üzere önerilerimiz var yüzde kaç alırsa oy en az o kadar milletvekiliyle 100 milletvekiliyle partilerin genel oyu üzerinden belirlenmesi ve seçim barajlarının temsiliyetine engel olmaması ümidiyle. Tüm partilerin mutlaka eşit bir şekilde hazine yardımından istifade etmesi gerektiğini savunan bir partiyiz. Muhalefet partilerine bir dizi ziyaret yaparak bir takım yasal düzenleme önerileri olan bir teklifte bulundular. O konu Sayın Genel Başkan’ın değerlendirmesine tabidir” şeklinde konuştu.

OTTAWA ANLAŞMASI

“Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”, Kanada’nın başkenti Ottawa’da yazılması nedeniyle “Ottawa Anlaşması” kısa adıyla anılmaktadır.

Anlaşma, 19 Ekim 1997 tarihinde yazıldı ve 131 ülke tarafından onaylandı ve 1 Mart 1999 tarihinde yürürlüğe girdi.

Türkiye’nin Anlaşma’ya katılması hakkında, “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”ye (Ottawa Sözleşmesi) katılmasına ilişkin yasa” 12 Mart 2003 tarihinde TBMM’de kabul edildi.

Bakanlar Kurulu’nun 28 Mart 2003 ve 2003/5427 Sayılı Kararı ile Sözleşme onaylandı. Sözleşme Türkiye açısından 1 Mart 2004’te yürürlüğe girdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nde korunan anlaşmaya ABD taraf değil.