ABC Politik

Gündem

Akıllara Susurluk dönemi geldi! Özel’in çağrısıyla Türkiye “ayağa kalk”tı

Akıllara Susurluk dönemi geldi! Özel’in çağrısıyla Türkiye “ayağa kalk”tı
Email :

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Türkiye, bu akşam saat 9’da ayağa kalk. Işıkları yakın, ışıkları kapatın” dedi. Özgür Özel’in çağrısı ile 81 ilde yurttaşlar ışık yakıp söndürdü. Akıllara Susurluk Skandalı döneminde yapılan “Sürekli Aydınlık için 1 Dakikalık Karanlık” eylemleri geldi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM’de partisinin grup toplantısında konuştu.

Özgür Özel, konuşmasının son bölümünde, Cumhur İttifakı’na seslenerek, “Buradan bir kez daha söylüyorum. Ey Recep Tayyip Erdoğan, ey Devlet Bahçeli, ey Cumhur İttifakı! Bu emeklilere, bu çalışanlara, bu esnafa ve bu çiftçilere hakkını vereceksin. Zammını yapacaksın. Zam yaparsan geçim olur. Zam yapmazsan seçim olur” dedi.

Özgür Özel’in bu sözleri üzerine CHP Grubu ve konuşmayı dinleyerek Özel’i ayakta alkışladı.

Konuşmasına devam eden Özel, tüm Türkiye’yi “ayağa kalkmaya” çağırdı.

Özgür Özel, “Buradan bütün Türkiye’ye sesleniyoruz. Türkiye, bu akşam saat 9’da ayağa kalk. Evlerinde yanan ışıkları eğer zam istiyorsan, emekliye zam istiyorsan, asgari ücrete zam istiyorsan; çaya, buğdaya, Malatya’nın kayısısına, eğer bundan sonra fındığa, darıya, üzüme, narenciyeye fiyat istiyorsan, asgari ücret artsın, emekli maaşı 1 asgari ücret olsun diyorsan bu akşam 9’da başlıyoruz. Işıkları yakın, ışıkları kapatın. Uzaydan görülecek. Kendinizi gösterin. Zam isteyenler bizimle birlikte olsun. Ayağa kalkın, ışıkları yakın, hep birlikte sesimizi duyuracağız. Durmadık, yeni başlıyoruz. Zammı söke söke alacağız. Ya zam olacak, geçim olacak ya da hiç yolu yok, seçim olacak” şeklinde konuştu.

CHP İLETİŞİM’DEN PAYLAŞIM

Özel’in konuşmasının ardından CHP İletişim, Basın ve Medya Kanalı, eyleme dair bir paylaşımda bulundu.

Paylaşımda, “Asgari ücrete, emekli maaşına zam isteyenler, geçinemeyenler, hakkını alamayanlar… Ayağa kalkın, bizimle olun! Saat 21.00’de ışıkları açın, kapatın!” ifadelerine yer verildi.

 

GENÇLİK KOLLARI DA DESTEK VERDİ

Özgür Özel’in ışık yakıp kapatarak “Ayağa kalkma” çağrısına CHP Gençlik Kolları da destek verdi.

Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
“Geçinemeyen gençler, asgari ücrete zam isteyenler, emekliler, hakkını alamayan emekçiler…

Zam isteyen bizimle ayağa kalksın! Işıklar uzaydan gözükecek. Hakkımızı söke söke alacağız!

SAAT 21.00’DE IŞIKLARI AÇIN, KAPATIN!”

 

KILIÇDAROĞLU, GENÇLİK KOLLARI’NIN PAYLAŞIMINI ALINTILADI

Önceki dönem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da CHP Gençlik Kolları’nın paylaşımını alıntılayarak, Özel’in çağrısına destek verdi.

Paylaşımında CHP’nin kurumsal hesabını da etiketleyen Kemal Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Ben de partimin bu eylemine destek olacak, saat:21.00 da ışıklarımı kötü ekonomiye, adaletsizliğe ve yoksulluğa hayır demek için söndürüp yakacağım…Bütün yurttaşlarımıza partimizin bu eylemine destek olma çağrısında bulunuyorum.”

 

81 İL “AYAĞA KALK”TI

Özgür Özel’in çağrısıyla 81 ilde pek çok yurttaş saat 21.00’de ışık kapatıp açtı.

ÖZEL: YA GEÇİM YA SEÇİM

Özel de “Ya geçim ya seçim” diyerek ışık açıp kapattı.

Sosyal medya hesabından o anların videosunu paylaşan Özgür Özel, “Saat: 21.00’de Ankara milletvekillerimizle ışıkları açıp kapattık. Ya geçim olacak, ya seçim olacak!” ifadelerini kullandı.

 

TBMM’DE TELEFON IŞIKLARI

Özel’in çağrısına milletvekilleri de TBMM’de telefon ışıklarını yakıp söndürerek destek verdi.

SARIGÜL AMPUL KIRDI

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, “Artık ampulleri söndürme kafi değil. Artık ampulleri komple çıkartmanın zamanı” diyerek ampul kırdı.

 

BAŞARIR: REFAH BİR TÜRKİYE İÇİN

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Meclis’teki odasında, “Türkiye için emekli için, asgari ücretli için, çiftçi için daha refah bir Türkiye için ışıkları yakıp söndürüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

TANRIKULU HÜKÜMETİ UYARDI

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Özgür Özel’in çağrısına Meclis’teki odasından destek verdi. Tanrıkulu, “Bu düzenden rahatsız olan çiftçiler için, asgari ücret için emekliler için bu hükümeti uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

CHP GENEL MERKEZ DE DESTEK VERDİ

CHP Genel Merkezi de açlığa mahkum edilen emekliler, asgari ücretliler için ışıklarını açıp kapattı.

 

SUSURLUK SKANDALI

Özgür Özel’in bu çağrısı akıllara, Necmettin Erbakan’ın Genel Başkanı olduğu Refah Partisi(RP) ile Tansu Çiller’in Genel Başkanı olduğu Doğru Yol Partisi’nin(DYP) “Refahyol” adıyla anılan koalisyon hükumetinin yönettiği dönemde meydana gelen Susurluk Skandalı’nı getirdi.

1 Kasım 1996 akşamı, DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak, İstanbul Üsküdar’da bulunan Kemalettin Eröge Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kocadağ, “Mehmet Özbay” sahte kimliğini kullanan organize suç örgütü liderliğinden hüküm giyen Abdullah Çatlı ile Sevgilisi Gonca Us, Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki Onura Otel’e geldiler.

Sedat Bucak’a ait siyah renkli otomobille, 3 Kasım 1996 akşamı Balıkesir’in Susurluk ilçesi Çatalceviz mevkisinde bulunan bir benzin istasyonundan yola çıkan Hasan Gökçe yönetimindeki Denizli plakalı kamyona çarptı.

Kazada, siyah renkli otomobili kullanan Hüseyin Kocadağ’ın yanı sıra Abdullah Çatlı ve üzerinde Melahat Özbay sahte kimliği bulunan Gonca Us hayatını kaybetti. Sedat Bucak ise yaralı olarak kurtulmuştur.

Kaza sonrası Devlet Güvenlik Mahkemesi, Sedat Edip Bucak hakkında soruşturma açmış ve hakkında iki yıl hapis cezası istenmiştir

Söz konusu olay literatüre “Susurluk Skandalı” olarak geçti.

SÜREKLİ AYDINLIK İÇİN 1 DAKİKALIK KARANLIK

Sürekli Aydınlık İçin Yurttaş Girişimi isimli grup ise, 1997 yılında mafya ile ilişkisi olan milletvekilleri yargı önüne çıkana kadar tüm yurttaşları her akşam saat 21:00’da evlerindeki ışıkları bir dakikalığına kapatmaya çağırdı.

Girişimin çağrı metninde şu ifadeler yer almıştı:

“Biz Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları, yıllardır sessiz çoğunluk, olarak tanımlanıyoruz. Kimileri de, bu sessizliğimizi, olan biten her şeyi onayladığımız biçimde yorumluyor. Bir yanda konuşmaya değer hiçbir haklı sözü olmadığı halde konuşanlar, öte yanda konuşacak çok şeyi olduğu halde susan, susturulan bir toplum!

Toplum olarak, yaşamda bize sunulan sessiz çoğunluk rolünü bu kez reddediyoruz… Vatan sevgisinden, adalet duygusuna, demokrasiden hukuk devletine tüm değerleri zedeleyenlerin, hep bizim adımıza konuşması yerine, bir kez de biz konuşmak istiyoruz. Yaşamımıza karışan kirliliğin son bulmasını istiyoruz!

Televizyonlarda, gazetelerde, radyolarda, acılarla çürümüşlüğün üst üste yığıldığı, görüntüler ve bilgiler yerine, keyifli, ışıklı, nitelikli haberler almak istiyoruz. Olaylardaki karmaşıklığa karşın, bizim isteklerimiz çok yalın.

Suç örgütlerini kuranların ve onlara görev verenlerin, bir an önce yargı önüne çıkartılmasını istiyoruz.

Olayları soruşturan kişi ve mercilere baskı yapılmamasını istiyoruz. Kirli işlerin ve ilişkilerin devlet sırrı, şemsiyesi altında gizlenmemesini istiyoruz. Devletin kendi yurttaşları aleyhinde çalışacak servisler kurmamasını istiyoruz. Ülkemizin, tüm uluslararası platformlarda, faili meçhul cinayetler, yargısız infazlar ve dünya uyuşturucu trafiğindeki yüzde 80’lik payı ile anılmaktan çıkmasını istiyoruz. Ve tüm bunların, demokratik yaşam içinde, demokratik yöntemlerle bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz.

Bu ülkenin esnafı, emeklisi, işvereni, işçisi, memuru, öğrencisi, sanatçısı, yazarı, serbest meslek çalışanı olarak, imzalarımızla anlatmak istediğimiz şeyler, sadece bunlardır.”

Bu çağrı üzerine bir süre tüm Türkiye’de 1 Şubat 1997 tarihinden itibaren her akşam ışık söndürme eylemi yapılmıştı.