Kara propaganda videosu yetmedi: NATO, bildirgeyle Rusya’yı hedef aldı!
Geçtiğimiz günlerde kara propaganda videosu yayınlayan NATO, bu sefer de Washington Zirvesi Bildirgesi’nde Rusya’yı hedef aldı.
ABC POLİTİK HABER MERKEZİ
NATO’nun Rusya’ya yönelik saldırgan tutumu devam ediyor. 8 Temmuz Pazartesi günü Rusya’yı hedef alan bir kara propaganda videosu yayınlayan NATO, dün ABD’nin başkenti Washington’da gerçekleştiren Liderler Zirvesi’nin ardından yayınlanan bildirgede bir kez daha Rusya’yı hedef aldı.
NATO, Rusya ve Çin’i suçlayan kara propaganda videosunu neden yayınladı?
38 maddelik bildirgenin 3. maddesinde, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tam ölçekli işgali, Avro-Atlantik bölgesinde barışı ve istikrarı paramparça etti ve küresel güvenliği ciddi şekilde baltaladı. Rusya, Müttefiklerin güvenliğine yönelik en önemli ve doğrudan tehdit olmaya devam ediyor. ” ifadelerine yer verildi.
RUSYA – ÇİN YAKINLAŞMASINDAN RAHATSIZLIĞIN İTİRAFI
Söz konusu bildirgenin 4. maddesinde İran’a yönelik eleştiriler de yer alırken Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti(ÇHC) arasındaki yakınlaşmadan duyulan rahatsızlık itiraf edildi.
Bildirgenin ilgili maddesinde, “İran’ın istikrarsızlaştırıcı eylemleri Avrupa-Atlantik güvenliğini etkiliyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) beyan ettiği hırslar ve zorlayıcı politikalar çıkarlarımızı, güvenliğimizi ve değerlerimizi tehdit etmeye devam ediyor. Rusya ve ÇHC arasındaki derinleşen stratejik ortaklık ve kurallara dayalı uluslararası düzeni baltalama ve yeniden şekillendirme yönündeki karşılıklı güçlendirici girişimleri derin bir endişeye neden oluyor. Devlet ve devlet dışı aktörlerden gelen hibrit, siber, uzay ve diğer tehditler ve kötü niyetli faaliyetlerle karşı karşıyayız” denildi.
KDHC VE İRAN’A, RUSYA’YA DESTEK ELEŞTİRİSİ
Bildirgenin 25. maddesinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne(KDHC) ve İran’a, Rusya’ya verdikleri destekten ötürü eleştiri yöneltildi.
Söz konusu maddede, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (DPRK) ve İran, Rusya’ya doğrudan askeri destek sağlayarak, mühimmat ve insansız hava araçları (İHA) gibi Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlık savaşını körüklüyor; bu da Avrupa-Atlantik güvenliğini ciddi şekilde etkiliyor ve küresel yayılmama rejimini baltalıyor. DPRK’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının birçoğunu ihlal eden top mermileri ve balistik füzeler ihraç etmesini şiddetle kınıyoruz ve DPRK ile Rusya arasındaki derinleşen bağları büyük bir endişeyle not ediyoruz. İran’ın Rusya’ya herhangi bir balistik füze ve ilgili teknoloji transferi önemli bir tırmanışı temsil edecektir” ifadelerine yer verildi.
“ÇİN, NATO’YU BÖLMEYE ÇALIŞIYOR”
Bildirgenin 26. ve 27. maddeleri ÇHC’ne özel olarak ayrıldı. İlgili maddelerde, ÇHC’nin, Rusya’ya verdiği destekle Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonda belirleyici bir rol üstlendiği ifade edildi. Bildirgede ayrıca ÇHC’nin NATO’yu bölmeye çalıştığı iddia edildi.
Maddelerde şunlar söylendi:
“26- ÇHC, sözde “sınırsız” ortaklığı ve Rusya’nın savunma sanayi üssüne verdiği geniş çaplı destekle Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının belirleyici bir kolaylaştırıcısı haline geldi. Bu, Rusya’nın komşularına ve Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik oluşturduğu tehdidi artırıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi ve BM Şartı’nın amaçlarını ve ilkelerini destekleme konusunda özel bir sorumluluğu bulunan ÇHC’yi, Rusya’nın savaş çabalarına yönelik tüm maddi ve siyasi desteği durdurmaya çağırıyoruz. Buna, Rusya’nın savunma sektörü için girdi görevi gören silah bileşenleri, ekipman ve hammaddeler gibi çift kullanımlı malzemelerin transferi de dahildir. ÇHC, yakın tarihte Avrupa’daki en büyük savaşı, çıkarlarını ve itibarını olumsuz etkilemeden gerçekleştiremez.
27-ÇHC, Avrupa-Atlantik güvenliği için sistemsel zorluklar oluşturmaya devam ediyor. ÇHC’den kaynaklanan dezenformasyon da dahil olmak üzere sürekli kötü niyetli siber ve hibrit faaliyetler gördük. ÇHC’yi siberuzayda sorumlu davranma taahhüdünü yerine getirmeye çağırıyoruz. ÇHC’nin uzay yetenekleri ve faaliyetlerindeki gelişmelerden endişe duyuyoruz. ÇHC’yi sorumlu uzay davranışını teşvik etmek için uluslararası çabaları desteklemeye çağırıyoruz. ÇHC, nükleer cephaneliğini daha fazla savaş başlığı ve daha fazla sayıda gelişmiş teslimat sistemiyle hızla genişletmeye ve çeşitlendirmeye devam ediyor. ÇHC’yi stratejik risk azaltma görüşmelerine katılmaya ve şeffaflık yoluyla istikrarı teşvik etmeye çağırıyoruz. İttifak’ın güvenlik çıkarlarını korumak amacıyla karşılıklı şeffaflık oluşturmak da dahil olmak üzere ÇHC ile yapıcı etkileşime açık olmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda, ortak farkındalığımızı artırıyor, dayanıklılığımızı ve hazırlığımızı geliştiriyor ve ÇHC’nin İttifak’ı bölmeye yönelik zorlayıcı taktiklerine ve çabalarına karşı koruma sağlıyoruz.”
2026 ZİRVESİ TÜRKİYE’DE
Bildirgenin son maddesinde, 2025 Zirvesi’nin Hollanda’da, 2026 Zirvesi’nin de Türkiye’de yapılmasının planlandığı belirtildi.
Maddede, “Amerika Birleşik Devletleri’nin bize gösterdiği cömert misafirperverlik için minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Haziran 2025’te Hollanda’nın Lahey kentindeki bir sonraki Zirve’mizde tekrar bir araya gelmeyi ve ardından Türkiye’de bir toplantı yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” denildi.
Washington Summit Declaration issued by the Heads of State and Government participating in the meeting of the North Atlantic Council in Washington, D.C.#NATOSummit | #1NATO75years
— NATO (@NATO) July 10, 2024
UKRAYNA’YA UZUN VADELİ YARDIM TAAHHÜDÜ
NATO, bildirgeye ek olarak 6 maddelik, “Ukrayna’ya Uzun Vadeli Güvenlik Yardımı Taahhüdü” yayınladı.
Ukrayna’nın “egemen, demokratik, bağımsız bir devlet” olarak ifadelendirildiği taahhütte, düzenlenen askeri operasyon ise “Rus saldırganlığı” olarak nitelendirildi.
Taahhütte şu maddeler yer aldı:
“1- Bugün, egemen, demokratik, bağımsız bir devlet olarak Ukrayna’ya olan sarsılmaz bağlılığımızı teyit ediyoruz. Bunu sağlamak için Ukrayna’nın uzun vadeli desteğimize ihtiyacı var. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlık savaşının başlangıcından bu yana Müttefikler, yıllık yaklaşık 40 milyar avro tutarında askeri yardım da dahil olmak üzere benzeri görülmemiş siyasi, ekonomik, askeri, mali ve insani destek sağladılar. Müttefikler ayrıca Ukrayna’nın ihtiyaçlarını desteklemek için savunma sanayi kapasitelerini kullanıma sundular. Tüm bunlar önemli bir etkiye sahip ve Ukraynalıların etkili bir şekilde savunma yapmasını ve Rusya’ya gerçek ve ciddi maliyetler yüklemesini sağlıyor.
2- Ukrayna’nın bugün Rus saldırganlığını yenebilecek ve gelecekte caydırabilecek bir güç oluşturmasını destekleme kararlılığımızı teyit ediyoruz. Bu amaçla, önümüzdeki yıl içinde asgari 40 milyar avroluk bir temel finansman sağlamayı ve Ukrayna’nın ihtiyaçlarını, ilgili ulusal bütçe prosedürlerimizi ve Müttefiklerin Ukrayna ile imzaladığı ikili güvenlik anlaşmalarını dikkate alarak Ukrayna’nın üstün gelmesi için sürdürülebilir güvenlik yardımı seviyeleri sağlamayı amaçlıyoruz . Devlet ve Hükümet Başkanları, 2025’te Lahey’de yapılacak NATO Zirvesi’nden başlayarak gelecekteki NATO Zirveleri’nde Müttefik katkılarını yeniden değerlendirecekler.
3-Taahhüdümüz, Ukrayna’ya askeri teçhizat, yardım ve eğitim sağlanmasıyla ilgili maliyetleri de kapsamaktadır ve bunlara şunlar dahildir:
*Ukrayna’ya askeri teçhizat alımı;
*Ukrayna’ya bağışlanan ayni destek;
*Ukrayna’ya yönelik askeri teçhizatın bakımı, lojistiği ve nakliyesine ilişkin maliyetler;
*Ukrayna’ya yönelik askeri eğitim maliyetleri; Ukrayna’ya askeri destek sağlanmasıyla ilişkili operasyonel maliyetler;
*Ukrayna’nın savunma altyapısına ve savunma sanayiine yatırımlar ve destek;
*Ukrayna’ya yönelik NATO Güven Fonu’na yapılan tüm katkılar, öldürücü olmayan yardımlar dahil.
4- Yukarıdaki kriterlere göre Ukrayna’ya verilen tüm Müttefik desteği, NATO, ikili, çok taraflı veya başka bir yolla sağlansın, sayılacaktır. Adil yük paylaşımını desteklemek için Müttefikler, İttifak GSYİH’sindeki paylarını da hesaba katarak orantılı katkılar yoluyla bu taahhüdü yerine getirmeyi hedefleyecektir.
5- Müttefikler, bu taahhütle ilgili olarak sağlanan destek konusunda NATO’ya yılda iki kez rapor verecekler ve ilk rapor 1 Ocak 2024’ten sonra sağlanan katkıları içerecek. Buna dayanarak, Genel Sekreter Müttefiklere bildirilen tüm katkıların bir genel görünümünü sunacaktır.
6- Müttefikler, bu taahhüdün kapsadığı askeri desteğin yanı sıra Ukrayna’ya siyasi, ekonomik, mali ve insani destek sağlamaya devam etmeyi amaçlıyor.”