Yerlikaya: Her gün 1 kadın katlediliyor! CHP komisyon istedi
Yılın ilk yarısında 166 kadının şiddet sonucunda hayatını kaybettiğini belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, elektronik kelepçe kapasitesini 1000’den bin 500’e yükselt illerini söyledi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK), AKP Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Komisyonun bugünkü toplantısına İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile bakan yardımcıları ve bürokratlar da katıldı.
Yerlikaya, daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu bilgileri verdi:
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kıymetli üyelerine, Bakanlığımızın ‘Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Alanındaki Politikaları’yla ilgili yaptığı çalışmaları, yürüttüğü projeleri aktardık.
Kadın-erkek fırsat eşitliğini ülkemizin ilerlemesi ve gelişmesi için temel bir gereklilik olarak görüyoruz.
İçişleri ailesi olarak 600 bin personele sahibiz. 2024 yılında kadın personel sayımız toplam personel sayımızın yüzde 10’ununa ulaştı. Önümüzdeki yıllarda bu oran inşallah daha da artacak.
Üzerinde büyük bir hassasiyetle durduğumuz konuların başında kadına şiddet geliyor.
2023 yılında 308 kadın uğradığı şiddet nedeniyle maalesef hayatını kaybetti.
2024 yılının ilk 6 ayında ise 166 kadın maalesef yaşamını yitirdi. Şiddetin her türlüsünü olduğu gibi kadına yönelik şiddeti de asla ve asla kabul etmiyoruz.
Bu konunun çözümüne yönelik de her türlü çalışmayı, girişimi en güçlü şekilde destekliyoruz.
Elektronik kelepçe projesiyle yüksek riskli pek çok olası şiddet vakasını önlemeyi başardık.
1 Temmuz 2024 itibarıyla aktifte 689 vaka Elektronik İzleme Merkezince aktif olarak izlenmektedir.
2023 yılında elektronik kelepçe kapasitemiz 1000’di. Bunu yüzde 50 artırarak 1500’e çıkardık.
CHP KOMİSYON İSTEDİ
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, soru önergesi vererek TBMM’de kadın cinayetlerinin araştırılması için bir komisyon kurulmasını istedi.
Gökhan Günaydın, TBMM Başkanlığına sunduğu önergede, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren kadınlar aleyhine belirgin bir ayrım olduğunu vurguladı.
Kadınlara yönelik ayrımcılığın kadınların sosyal statüsünde ve topluma katılımında sistemli ve bilinçli bir şekilde hızla geri gidiş yaşanmasına yol açtığını ifade eden Günaydın, İstanbul Sözleşmesi’ne değindi. Türkiye’nin 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren sözleşmeyi ilk uygulayan ülkelerden olduğunu anımsatan Günaydın, ancak AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye’nin 1 Temmuz 2021’den itibaren sözleşmeden çekildiğini kaydetti.
Günaydın, “2021 yılından bu yana durdurulamayan kadına şiddet ve şüpheli kadın cinayetleri daha da artarak yaşanmaya devam etti. 2021 yılında 280, 2022’de 334, 2023’de 424 kadın öldürüldü” ifadelerini kullandı.
Günaydın, cinsiyetçi, ayrımcı politikalara son verilmesi, anayasal hakların ve hukuki kazanımları tehdit eden, toplumsal kazanımları geriye götürmek isteyen anlayışlara karşı önem alınması, kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddetin durdurulması için gerekli tedbirlerin alınması ve yargı sürecinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.