ABC Politik

Gündem

AKP, sokak hayvanlarına ötenazide topu belediyelere atıyor! CHP: Kabul etmiyoruz

AKP, sokak hayvanlarına ötenazide topu belediyelere atıyor! CHP: Kabul etmiyoruz
Email :

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, “Kuduz riski taşıyan, sahiplendirme imkanı olmayan köpeklere ötanazi uygulanacak. Kanunumuz tüm bu süreçlerde sokaklardaki hayvanlarla ilgili yetki belediyelerindir” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ise ötenazi uygulamasını kabul etmediklerini söyledi.

AKP’nin sokak hayvanlarına ötenaziyi öngören “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Kanun teklifinde süreçlerle ilgili yetkilerin belediyelerde olduğunu söyleyen AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, “ Kuduz riski taşıyan, sahiplendirme imkanı olmayan köpeklere ötanazi uygulanacak” dedi.

OYUN ALANLARI

Abdullah Güler, çocukların oyun alanlarında sürüler halinde toplanan hayvanların tehdit oluşturduğu değelendirmesinde bulunarak, “Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen çok farklı parazitsel hastalıklar var. Sokağın belli alanlarında özellikle çocuklarımızın oyun oynadığı alanlarda köpeklerin sürüler halinde bulunması, toplumumuzu tehdit edecek hale geldiğini görüyoruz” dedi.

“HAYVANLARI KORUMA ÇERÇEVESİNDEN ÇIKARTIYORUZ”

Güler, hazırladıkları düzenlemeyle hayvanları koruma çerçevesinden çıkıp daha geniş bir çerçeve getirdikleri yorumunda bulundu.

Abdullah Güler, “Bizim mevcut halihazır hayvanları koruma çerçevesinden çıkartıp merkezinde insan, hayvanları koruma, toplum sağlığını koruma çerçevesine getiriyoruz. Merkezinde insan, hayvanı koruma, toplum sağlığını koruma başlığını getiriyoruz. Bu tanımlama devamında da kanunun belli maddelerinde bir uygulamayı değiştiriyoruz. Tarım bakanlığımızın desteği yanında sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınması, barınaklarda kaliteli yaşam alanı oluşturulması, sahiplendirilmenin teşviki, barınaklarda ameliyathane kurulması. Sahiplendirme noktasında bakanlığımızın destek vereceği bir programı hayata geçireceğiz” şeklinde konutşu.

HAPİS VE PARA CEZASI

Ötenazinin hangi koşullarda uygulanmasını öngördükleri hakkında bilgi veren Güler, bu süreçte yetkinin belediyelerde olacağını söyledi.

Abdullah Güler şöyle konuştu:

“Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz.

Kanunumuz tüm bu süreçlerde sokaklardaki hayvanlarla ilgili yetki belediyelerindir. Bakım, beslenme noktasında iyi örnekleri olan belediyeler olduğu gibi kanunun açık emrine rağmen maalesef bütçeyi kullanmayan, yeterli çalışma yapmayan mahalli idarelerimiz var. Bu uygulamayı yapmayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis yaptırımı öngörüyoruz.

Ciddi ihmaller de var. Belediye ya da farklı insanlar mücavir alanlara atarak bu işten kurtulmaya çalışıyorlar. Bunu da yaptırıma bağlıyoruz. 50 bin lira para cezası olacak bunun da.”

GÖKAN ZEYBEK: KABUL ETMİYORUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, düzenlemeyle getirilmek istenen “ötanazi” uygulamasını kabul etmediklerini açıkladı.

Gökan Zeybek, yapılan düzenlemenin sokak hayvanlarının öldürülmesinin yolunu açtığı ve iktidarın belediyeleri yetkili kılarak sorumluktan kaçtığı değerlendirmesinde bulundu.

Zeybek’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

“Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ndeki “Ötanazi” uygulamasını kabul etmiyoruz.

Birinci olarak; bu kanun teklifiyle birlikte sokak hayvanlarının öldürülmesinin de önü açılmaktadır. Üstelik AKP iktidarı bu katliam uygulamasını, yerel yönetimlerin üzerine atıp, sorunun çözümü noktasında sorumluluktan kaçmak istemektedir. Hiçbir şart altında hayvanların öldürülmesini kabul etmiyoruz.

İkinci olarak; sunulan kanun teklifi, 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun genel ilkelerine ve mevcut sistematiğine, ayrıca 2019 yılında yayımlanan “TBMM Hayvanların Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu”na tamamen aykırıdır.

Üçüncü olarak; merkezi bütçeden belediyelere aktırılan payları daraltan, turizm bölgelerinde belediye işletmelerine el koyan, CHP’li belediyenin gelirlerini sürekli azaltarak iş yapamaz duruma düşürmek isteyen AKP iktidarı, sokak hayvanları konusunda işin maliyeti ve sorumluluğunu ‘yerel yönetimlere’ yükleyip, işin içinden sıyrılmaya çalışmaktadır.

Bu durumun farkındayız. Yerel yönetimlerin geliri ne kadar kısıtlanırsa kısıtlansın başta hayvansever yurttaşlarımızla birlikte, “hayvanların yaşam haklarını” merkeze alan politikalarla çözüm üreteceğiz.

Yurttaşlarımızın tamamına yakınının memnun olacağı, toplumda tartışma konusu olmayacak uygulamaları yerel yönetimler hayata geçirecektir, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

 

Ensest skandalında MEB, topu Kültür Bakanlığı’na mı attı?