ABC Politik

Dünya

Trump’a suikast girişimi: Saldırgan öldürüldü! Bireysel silahlanma gündemi

Trump’a suikast girişimi: Saldırgan öldürüldü! Bireysel silahlanma gündemi
Email :

ABD Başkan Adayı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks öldürüldü. Yaşanan olay ülkedeki bireysel silahlanma serbestisini yeniden tartışma konusu haline getirdi.

ABD Başkan adayı Donald Trump’a, Pensilvanya’da düzenlediği miting sırasında suikast girişimi düzenlendi. Miting sırasında birden fazla silah sesi duyulurken, kurşunlardan biri Trump’ın sağ kulağını sıyırdı.

TELE1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat’ın ABD Gizli Servisi iletişim şefi Anthony Guglielmi’den aktardığına göre, silahlı saldırıda bir miting katılımcısı öldü ve ikisi ağır yaralandı.

TRUMP: İYİYİM

Trump’ın yüzünden yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Donald Trump, olaydan sonra yaptığı ilk açıklamada, “İyiyim ve tıbbi muayeneden geçiyorum” ifadesini kullandı. Trump’ın sözcüsü Steven Cheung tarafından yapılan açıklamada ise “Trump, bu iğrenç eylem sırasında hızlı davranan korumalara ve ilk müdahale ekiplerine teşekkür ediyor. Durumu iyi ve yerel bir tıbbi tesiste kontrol ediliyor” denildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

ABD Gizli Servis Sözcüsü Anthony Guglielmi, Donald Trump’ın güvende olduğunu ve miting alanında koruyucu önlemler alındığını söyledi. Guglielmi, “Bu artık Gizli Servis’in yürüttüğü bir soruşturmadır, bilgi olması halinde paylaşılacaktır.” ifadesini kullandı. Trump’a yönelik silahlı saldırının ‘suikast girişimi’ olarak soruşturulduğu açıklandı.

SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ

Pensilvanya eyaletine bağlı Butler Bölge Başsavcısı Richard Goldinger’in yaptığı açıklamaya göre, suikast girişimi sırasında bir kişi öldü, bir kişi ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Goldinger ayrıca Trump’a ateş eden kişinin de öldürüldüğünü açıkladı.

BIDEN’DAN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray, Trump’a yönelik saldırı girişimi hakkında ABD Başkanı Joe Biden’ın bilgilendirildiğini açıkladı.

Biden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Trump’ın güvende olduğunu ve durumunun iyi olduğunu duyduğuma minnettarım. Daha fazla bilgi beklerken kendisi, ailesi ve mitingde bulunan herkes için dua ediyorum. Jill ve ben, onu güvenli bir yere götürdükleri için Gizli Servis’e minnettarız. Amerika’da bu tür bir şiddete yer yoktur. Bunu kınamak için tek bir ulus olarak birleşmeliyiz.

TRUMP’IN SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

AA’da yer alan habere göre, ABD’de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın sözcüsü Steven Cheung, seçim mitingi sırasında yaşanan olay hakkında açıklama yaptı.

Sözcü Cheung, “Başkan Trump, bu iğrenç eylem sırasında hızlı davranan korumalara ve ilk müdahale ekiplerine teşekkür ediyor. Durumu iyi ve yerel bir tıbbi tesiste kontrol ediliyor. Daha fazla ayrıntı gelecek.” ifadesini paylaştı.

TRUMP’TAN AÇIKLAMA

Trump, Truth Social sosyal medya hesabından, kendisine yönelik gerçekleştirilen saldırı hakkında paylaşımda bulundu. ABD Gizli Servisi ve güvenlik yetkililerine, hızlı müdahaleleri için teşekkürlerini ileten Trump, seçim kampanyası alanında hayatını kaybeden kişinin yakınlarına ise başsağlığı diledi.

TELE1 Washington temsilcisi Yılmaz Polat’ın aktardığı habere göre, Trump güvenlik kuvvetlerine teşekkür etti, sağ kulağının üzerinden vurulduğunu’ söyledi. Trump ‘bir vızlama duyduğunu ve kurşunu hissettiğini ve çok kanama olduğunu’ yazdı. Trump ‘ o zaman ne olduğunu anladım. Tanrı Amerika’yı korusun’ dedi. Öte yandan, Trump sınırı geçenlerin sayısının olduğu bir şema gösterirken ateş açıldı.

SALDIRGANIN KULLANDIĞI SİLAH

Suikastçının kullandığı silahın AR tipi otomatik tüfek olduğu bildirildi.

YENİ GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI

Donald Trump’a yapılan suikast girişiminin yeni görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde keskin nişancıların çok hızlı bir şekilde saldırgana ateş açtığı ve vurduğu görülüyor.

BİREYSEL SİLAHLANMA TARTIŞMALARI

Thomas Matthew Crooks’un suikast girişiminde yarı otomatik bir askeri tüfek kullanması, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bireysel silahlanma serbestisini yeniden tartışma konusu haline getirdi.

15 Aralık 1791 tarihinde yapılan ve “Amerika Birleşik Devletleri Anayasası’ndaki İkinci Değişiklik” adı verilen 9 maddelik değişiklikle Amerikan halkına meşru müdafaa kapsamında silah bulundurma ve taşıma hakkı verildi.

Söz konusu düzenlemede, “İyi düzenlenmiş bir milis, özgür bir devletin güvenliği için gerekli olduğundan, halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlal edilmeyecektir” ifadeleri yer alıyor.

Saldırının gerçekleştiği Pensilvanya eyaletinde, 21 yaş ve üstü kişiler, ateşli silah taşıma ruhsatı için başvuru yapabiliyor. İptal edilmediği sürece 5 yıl geçerli bu ruhsat, kişilerin üzerlerinde veya bir araçta gizlenmiş olarak ateşli silah taşımalarına izin veriyor.

ÖZEL KINADI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, suikast girişimine uğrayan eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik saldırıyı kınadı.

Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Önceki ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump’ın gerçekleştirdiği bir miting sırasında uğradığı suikast girişimini kınıyorum. Suikast girişimini atlatan Trump’a ve Cumhuriyetçi Parti’ye geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Kasım ayında yapılacak seçimlere şiddetin gölgesinin düşmemesini temenni ediyorum.”

DÜNYA LİDERLERİNDEN TEPKİLER

Dünya liderleri, ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik suikast girişimi hakkında açıklamalarda bulundu. Liderler saldırıyı kınadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, suikast girişiminin ardından yaptığı açıklamada, “Fransa, Amerikan halkının şokunu ve öfkesini paylaşıyor” ifadelerine yer verdi.

Macron’un mesajında ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Dün gece Pensilvanya’da gördüğümüz şey ürkütücü ve yanlıştı. Eski Başkan Trump’ın güvende olması ve suikast girişiminden sağ kurtulması rahatlatıcı. Kalplerimiz öldürülen ve ağır yaralanan masum seyircilerle birlikte. Siyasi şiddeti reddediyoruz…”

İrlanda Başbakanı Simon Harris ise suikastı şu sözlerle kınadı:

“Donald Trump’ın Pensilvanya’daki mitinginde uğradığı suikast girişimi beni dehşete düşürdü. Kendisine acil ve tam bir iyileşme diliyorum. Politik şiddetin toplumumuzda yeri yoktur! Düşüncelerim bu saldırının tüm kurbanlarıyla birlikte!”

İNGİLTERE

İngiltere Başbakanı Keir Starmer Pazar günü yaptığı açıklamada mitingdeki “şok edici sahneler karşısında dehşete düştüğünü” söyledi ve Trump’a en iyi dileklerini sundu.

Keir Starmer, “Siyasi şiddetin hiçbir türünün toplumlarımızda yeri yoktur ve düşüncelerim bu saldırının tüm kurbanlarıyla birlikte” dedi.

KANADA

Kanada Başbakanı Justin Trudeau yaşanan silahlı saldırıdan “tiksindiğini” söyledi. Trudeau mesajında, “Siyasi şiddet asla kabul edilemez. Düşüncelerim eski Başkan Trump, etkinlikte bulunanlar ve tüm Amerikalılarla birlikte” dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ

AB Dış Politika Şefi Josep Borrell saldırı haberi karşısında şoke olduğunu söyledi. Borell mesajında, “Bir kez daha siyasi temsilcilere yönelik kabul edilemez bir şiddet eylemlerine tanık oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

JAPONYA

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, konuya ilişkin mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Demokrasiye meydan okuyan her türlü şiddete karşı sağlam durmalıyız. Başkan Trump’ın bir an önce iyileşmesi için dua ediyorum…”

İTALYA

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Pennsylvania’dan gelen haberleri “endişeyle takip ettiğini” söyledi ve Trump’a acil şifalar diledi.

Meloni ayrıca, “Diyalog ve sorumluluğun nefret ve şiddete üstün gelmesini” umduğunu ifade etti.

AVUSTRALYA

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese silahlı saldırıyı “endişe verici” olarak nitelendirerek Trump’ın güvende olmasından duyduğu memnuniyeti “Demokratik süreçlerde şiddete yer yoktur” sözleriyle dile getirdi.

İSRAİL

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, kendisi ve eşi Sara’nın “Başkan Trump’a yönelik açık saldırı karşısında şok olduklarını” söyledi. Netanyahu, X’te yayınladığı mesajında “Güvenliği ve hızlı iyileşmesi için dua ediyoruz” ifadelerine yer verdi.