ABC Politik

Spor

17 yaşındaki Yamal ve İspanya kırılmadık rekor bırakmadı! Üst üste 4. finallerini kazandılar

17 yaşındaki Yamal ve İspanya kırılmadık rekor bırakmadı! Üst üste 4. finallerini kazandılar
Email :

17 yaşındaki Lamine Yamal’ın asist kralı ve en genç final oynayan futbolcu olduğu maçta İspanya, İngiltere’yi 2-1 mağlup ederek üst üste 4. finalini kazandı ve Euro 2024’ün şampiyonu oldu. İspanya, Turnuva’ boyunca attığı 15 golle rekor kırarken çıktığı bütün maçları da kazandı. Son 2 Avrupa Şampiyonası Finali’ni kaybeden İngiltere Teknik Direktörü Gareth Southgate’in ise geleceği tartışma konusu oldu.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Euro 2024’ün Final Maçı, ev sahibi Almanya’nın başkenti Berlin’deki Olimpiyat Stadı’nda İspanya ile İngiltere arasında oynandı.

Karşılaşmaya İspanya ayağa paslarla topa hakim olarak ve ağırlıklı olarak Nico Williams’ın bulunduğu sol kanattan hücum ederek baskılı başladı. İngiltere ise Kalecisi Pickford’ın uzun toplarıyla çıkmaya çalıştığı karşı ataklarla yanıt vermeye çalıştı.

Son dakikalarda İngilizler rakip kaleye gitme fırsatları bulsa da ilk yarı golsüz sona erdi.

İKİNCİ YARI GOLLE BAŞLADI

47’nci dakikada 17 yaşına önceki gün giren Lamine Yamal’ın ceza sahası sağ çaprazından verdiği pasta sol kanattan ceza sahasına giren ve 3 gün önce doğum gününü kutlayan Nico Williams, İspanya’yı 1-0 öne geçirdi.

Golle birlikte oyunun ritmi arttı. İngiltere topu daha fazla rakip sahaya taşımaya çalışırken İspanya daha fazla fırsatlar bulmaya başladı.

İngiltere baskısını arttırmaya devam ederken İngiltere Teknik Direktörü Gareth Southgate, beklenmedik bir hamle yaparak 61. dakikada Harry Kane’i oyundan çıkarıp yerine Ollie Watkins’i aldı.

Saka, aağ kanattan getirdiği topu penaltı noktasında bekleyen Jude Bellingham’a iletti. Jude Bellingham’ın tek pasla ilettiği ceza yayı sağ çaprazında bekleyen Cole Palmer 73. dakikada skoru 1-1’e getirdi.

2 takımın karşılıklı ataklarıyla geçen sürenin ardından gelişen İspanya karşı atağında Mikel Oyarzabal, sağ kanattan kaçan Cucurella’nın önüne attı topu. Cucurella’nın tek pasla ceza sahasına iade ettiği topta Mikel Oyarzabal 86. dakikada 2-1 ile İspanya’yı yeniden üstünlüğe taşıdı.

İngiltere’nin 90. dakikada kullandığı yan topta ise İspanya’nın 3 golle Euro 2024’te en fazla gol atan ismi Dani Olmo kale çizgisinden topu çıkardı.

Son dakikaların heyecan tufanıyla geçtiği maçta başka gol olmayınca İspanya, 4. kez Avrupa Şampiyonu oldu.

İspanya, Turnuva’da çıktığı 7 maçın tamamını kazandı ve kaydettiği 15 golle de rekor kırdı.

ÜST ÜSTE 4. FİNALLERİNİ KAZANDILAR

İspanya, bu sonuçla çıktığı son 4 büyük turnuva finalini kazanmış oldu.

İspanya, Euro 2008 Finali’nde  33. dakikada Fernando Torres’in golüyle Almanya’yı 1-0 yenmişti.

2010 Dünya Kupası Finali’nde ise İspanyollar bu sefer Hollanda’yı uzatmaya giden maçın 116. dakikasında Andres Iniesta ile bulduğu golle 1-0 galip gelmişti.

2012 Avrupa Şampiyonası Finali’nde İspanyollar Portekiz’i 14’te David Silva, 41’de Jordi Alba, 84’te Fernando Torres ve 88’te Juan Mata ile bulduğu gollerle 4-0 mağlup etmişti.

YAMAL KIRILMADIK REKOR BIRAKMADI

Golün asistini yapan Lamine Yamal, 4 asiste ulaşarak Turnuva’nın asist kralı olurken aynı zamanda, İspanya formasıyla bir Avrupa şampiyonasında en fazla asist yapan futbolcu unvanını da kazandı.

Futbol tarihinin en efsane isimlerinden Brezilyalı Pele, 17 yıl 249 günlükken İsveç’e karşı 1958 Dünya Kupası Finali’ne çıkmıştı.

Yamal, 17 yıl 1 günlükken çıktığı finalle Avrupa şampiyonaları ve Dünya kupaları tarihinin en genç final oynayan futbolcu oldu.

SOUTHGATE ÜST ÜSTE 2.  FİNALİNİ KAYBETTİ

Teknik Direktörü Gareth Southgate yönetimindeki İngiltere de üst üste ikinci Avrupa Şampiyonası Finali kaybetti.

İngiltere, ev sahibi olduğu Euro 2020’nin başkent Londra’daki tarihi Wembley Stadyumu’nda oynanan Final’ini de İtalya’ya karşı normal süresi 1-1 biten karşılaşmada penaltılarla sahadan 3-2 mağlup ayrılmıştı.

Gareth Southgate yönettiği İngiltere, 2022 Dünya Kupası Çeyrek Finali’nde de Harry Kane’in 1 penaltı atıp 1 penaltı kaçırdığı maçta Fransa’ya 2-1 mağlup olmuştu.

Son 3 büyük turnuvadaki bu sonuçlar, Southgate’in İngiltere Milli Takımı’ndaki geleceğinin tartışılmasına neden oldu.