YKS sonuçları gerçeği ortaya çıkardı: Gerici eğitimin iflası
YKS’de öğrenciler 40 matematik sorusunda ancak 5 buçuk doğru cevap ortalaması tutturabildi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Bilimden sadeleştirme yapıldığı, dini içerikli derslerin dayatıldığı bir gerçek var. Sonuçlar eğitimde çöküşün net göstergesi” dedi.
ABC POLİTİK HABER MERKEZİ
Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) sonuçları dün açıklandı.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) Başkanı Bayram Ali Ersoy’un Temel Yeterlilik Testi(TYT) ve Alan Yeterlilik Testi(AYT) sonuçları hakkında verdiği istatistikler AKP döneminde eğitimin çöktüğünü ispatlar nitelikte.
DOĞRU CEVAP ORANLARI
Bayram Ali Ersoy’un açıklamalarına göre öğrencilerin alanlara göre doğru cevap oranları şöyle:
TYT
Türkçe:
Soru sayısı: 40 – Doğru cevap ortalaması: 21,427 – Doğru cevap oranı: %53,5
Sosyal Bilimler:
Soru sayısı: 20 – Doğru cevap ortalaması: 9,001 – Doğru cevap oranı %45
Temel Matematik:
Soru sayısı: 40 – Doğru cevap ortalaması: 7,955 – Doğru cevap oranı %19,8
Fen Bilimleri:
Soru sayısı: 20 – Doğru cevap ortalaması: 3,478 – Doğru cevap oranı %17,4
AYT
Biyoloji:
Soru sayısı: 13 – Doğru cevap ortalaması: 2,324 – Doğru cevap oranı %17,9
Fizik:
Soru sayısı: 14 – Doğru cevap ortalaması: 2,247 – Doğru cevap oranı %16
Matematik:
Soru sayısı: 40 – Doğru cevap ortalaması: 5,547 – Doğru cevap oranı %13,9
Kimya:
Soru sayısı: 13 – Doğru cevap ortalaması: 1,457 – Doğru cevap oranı %11,2
“AKP İKTİDARININ KARNESİ”
Cumhuriyet Gazetesi’ne konuşan Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası(Eğitim-İş) Genel Başkanı Kadem Özbay, sınav sonuçlarının AKP iktidarının bilimden sadeleşme yapmasının sonucu olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Kadem Özbay, “Sınav odaklı bir eğitim sistemini getirmelerine rağmen bu sonuçlar AKP iktidarının da karnesi niteliğinde. Çok uzun zamandır özellikle bilimsel içerikli derslerde netler çok kötü, sıfır çeken sayısı yüksek. Bilimden sadeleştirme yapıldığı, dini içerikli derslerin dayatıldığı bir gerçek var. Sonuçlar eğitimde çöküşün net göstergesi. Eğitim aracılığıyla bu ülkede her şey olabilirsin umudu tüketilmiştir” dedi.
“BENİM MANEVİ MİRASIM BİLİM VE AKILDIR”
YKS sonuçları, akıllara Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bilime önem veren sözlerini getirdi.
Mustafa Kemal Atatürk, “Ben manevi miras olarak hiçbir nas-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş, kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde aklın ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar ” ifadeleriyle bilime verdiği önemi dile getirmişti.
Atatürk ayrıca, 22 Eylül 1924’te Samsun’da öğretmenlere hitaben yaptığı konuşmada, “Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en hakikî rehber ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında rehber aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır” demişti.