ABC Politik

Dünya

Microsoft’un bulut sistemi çöktü, dünya durdu! THY seferlerini iptal etti

Microsoft’un bulut sistemi çöktü, dünya durdu! THY seferlerini iptal etti
Email :

Teknoloji firması Microsoft’un bulut sisteminde yaşanan arıza nedeniyle dünya çapında havalimanları, bankalar ve hastaneler gibi pek çok önemli hizmet durdu. THY, 84 seferini iptal etti.

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft’un sistemlerinde yaşanan arıza dünya üzerinde pek çok şirketi vurdu. Microsoft, bulut hizmetlerinde yaşanan kesinti nedeniyle havalimanları, bankalar, hastaneler gibi çok sayıda şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde aksamalar yaşandı.

Yaşanan kesinti nedeniyle, birçok uçuşun iptal edilmesine neden oldu. Reuters, Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda bir kesinti yaşandığını belirtti.

ABD’nin Alaska eyaletindeki yetkililer birçok 911 çağrı merkezinin düzgün çalışmadığını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaşanan krizle ilgili açıklama yaptı. Uraloğlu açıklamasında, “Sıkıntı siber saldır kaynaklı değil. Bir siber saldırısı söz konusu değil. Bazı kurumlarımızda aksaklığın önemli bölümü atlatıldı” ifadelerini kullandı.

MİCROSOFT’TAN İLK AÇIKLAMA

Yaşanan krizle ilgili açıklama yapan Microsoft yetkilileri  kullanıcıların 365 bulut tabanlı uygulama hizmetlerine erişim sağlayamayabileceğini bildirdi.  X’te yayımlanan resmi Microsoft 365 hizmet güncellemesinde “kullanıcıların çeşitli Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimini etkileyen bir sorunu araştırıyoruz” denildi.

Microsoft’tan daha sonra yapılan açıklamada, “Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor” ifadeleri kullanıldı.

Microsoft sözcüsü, BBC’ye yaptığı açıklamada “hizmetlerin çoğunun günün erken saatlerinde kurtarıldığını” söyledi.

CROWDSTRIKE KRİZİ

Siber güvenlik uzmanlarına göre sorunun kaynağı olarak karşımıza antivirüs yazılımı olan CrowdStrike çıkıyor. Crowdstrike siber güvenlik şirketi mavi ekran hatalarının birçok lokasyonda gözlendiğini ve sorunun şu anda araştırıldığını bildirdi. Şirket, sorunun Falcon Sensor ürününe bağlı olduğunu ve mühendislik ekiplerinin sorunu çözmek için çalıştığını belirtti. Şirket daha sonra yaptığı açıklamada, mühendislerin sorunu bir içerik dağıtım problemi olarak belirlediklerini ve değişiklikleri geri aldıklarını duyurdu.

MAVİ EKRAN SORUNU

Hava trafiği yoğunluğu haritasında uçakların oluşturduğu yoğunluk görüntülendi. Microsoft işletim sisteminin de direkt olarak hatadan etkilendiği ve bilgisayarda mavi ekran sorunu ile karşılaşıldığı rapor edildi. Ayrıca dünya genlinde bankacılık sektöründe sorunlar olduğu kaydedildi. Öte yandan Türk Hava Yolların internet sitesine erişim sağlanamadığı görüldü.

THY’DE 84 SEFER İPTAL

Yaşanan krizden etkilenen Türk Hava Yolları (THY) da uçuşlarda aksama yaşanmaması adına 84 seferini iptal ettiğini açıkladı.

THY’den yapılan yeni açıklamada küresel çapta yaşanan teknik aksaklığın büyük ölçüde giderildiğini, şirketin tüm birimlerinin operasyonların normale dönmesi için çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

‘TEKNİK AKSAKLIK BÜYÜK ÖLÇÜDE GİDERİLMİŞTİR’

THY’nin kurumsal destek hesabından yapılan açıklamada, “Küresel çapta yaşanan teknik aksaklık büyük ölçüde giderilmiştir. Tüm birimlerimiz, operasyonlarımızın normal seyrine dönmesi için hız kesmeden çalışmalarına devam etmektedir. Uçuşlarınız ile ilgili değişiklik ve iade işlemlerinizi web sitemiz veya mobil uygulamamız üzerinden yapabilirsiniz.” ifadelerine yer verildi.

MİCROSOFT’TAN “KURTARDIK” AÇIKLAMASI

Microsoft 365’in küresel yazılım sorunu için çözüm çalışmalarına ilişkin güncel durumu paylaştığı açıklamasında, “Uzun bir izleme süresinin ardından, sorunun hafifletildiğini ve daha önce etkilenen tüm Microsoft 365 uygulamalarının ve hizmetlerinin kurtarıldığını belirledik.” ifadesi kullanıldı.