ABC Politik

Dünya

Yerini Harris’e bırakan Biden, bir ilkin peşinde

Yerini Harris’e bırakan Biden, bir ilkin peşinde
Email :

Adaylıktan çekildiğini belirten Joe Biden, kendi yerine yardımcısı Kamala Harris’e desteğini açıkladı. Donald Trump, Kamala Harris’i yenmenin daha kolay olacağını iddia etti. Temsilciler Meclisi Mike Johnson ise Biden’a istifa çağrısı yaptı. ABD’de daha önce hiç kadın Başkan olmadı.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Sağlık sorunları nedeniyle tartışma konusu olan ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak Başkanlık Seçimi’nde adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Joe Biden, “Her ne kadar yeniden seçilme niyetim olsa da, geri çekilip görev süremin geri kalanında yalnızca Başkanlık görevlerimi yerine getirmeye odaklanmamın partimin ve ülkemin çıkarına olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

DETAYLI AÇIKLAMA YAPACAK

Biden, ilerleyen zamanlarda istifasıyla ilgili detaylı açıklama yapacağını belirtti.

Joe Biden’ın yayınladığı açık mektup şu şekilde:

“Amerikan dostlarım,

Son üç buçuk yılda millet olarak büyük ilerleme kaydettik.

Bugün Amerika dünyanın en güçlü ekonomisine sahiptir. Ulusumuzu yeniden inşa etmek, yaşlılar için reçeteli ilaç maliyetlerini düşürmek ve uygun fiyatlı sağlık hizmetlerini rekor sayıda Amerikalıya yaymak için tarihi yatırımlar yaptık. Toksik maddelere maruz kalan bir milyon gaziye kritik düzeyde ihtiyaç duyulan bakımı sağladık. 30 yıl aradan sonra ilk silah güvenliği yasasını çıkardı.

İlk Afrikalı Amerikalı kadını Yüksek Mahkemeye atadı. Ve dünya tarihinin en önemli iklim yasasını çıkardı. Amerika hiçbir zaman liderlik konusunda bugün olduğumuzdan daha iyi bir konuma sahip olmamıştı.

Bunların hiçbirinin siz Amerikan halkı olmadan yapılamayacağını biliyorum.

Birlikte, yüzyılda bir görülen bir salgının ve Büyük Buhran’dan bu yana görülen en kötü ekonomik krizin üstesinden geldik.

Demokrasimizi koruduk ve muhafaza ettik. Ve dünya çapındaki ittifaklarımızı yeniden canlandırdık ve güçlendirdik.

Başkanınız olarak hizmet etmek hayatımın en büyük onuru oldu. Her ne kadar yeniden seçilme niyetim olsa da, geri çekilip görev süremin geri kalanında yalnızca Başkanlık görevlerimi yerine getirmeye odaklanmamın partimin ve ülkemin çıkarına olacağına inanıyorum.

Kararım hakkında bu haftanın ilerleyen saatlerinde Milletle daha ayrıntılı olarak konuşacağım.

Şimdilik, yeniden seçilmemi görmek için çok çalışan herkese en derin şükranlarımı sunmama izin verin. Tüm bu çalışmalarda olağanüstü bir ortak olduğu için Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e teşekkür etmek istiyorum. Ve bana gösterdiğiniz inanç ve güvenden dolayı Amerikan halkına en kalbi şükranlarımı sunmama izin verin.

Bugün her zaman sahip olduğum şeye inanıyorum: Birlikte yaptığımızda Amerika’nın yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Sadece Amerika Birleşik Devletleri olduğumuzu hatırlamamız gerekiyor.

Joe Biden”

YERİNE HARRIS’I GÖSTERDİ: TRUMP’I YENMENİN ZAMANI GELDİ

Joe Biden, sosyal medya hesabından yaptığı 2. paylaşımda Kamala Harris’in adaylığını desteklediğini belirtti.

Biden, “Bugün Kamala’nın bu yıl partimizin adayı olmasına tam destek verdiğimi söylemek istiyorum. Trump’ı yenmenin zamanı geldi” dedi.

Joe Biden, “Demokrat arkadaşlarım, adaylığı kabul etmeme ve görev süremin geri kalan kısmında tüm enerjimi Başkanlık görevlerime odaklama kararı aldım. 2020’de parti adayı olarak ilk kararım Kamala Harris’i Başkan Yardımcım olarak seçmekti. Ve bu verdiğim en iyi karardı. Bugün Kamala’nın bu yıl partimizin adayı olmasına tam destek verdiğimi söylemek istiyorum. Demokratlar; bir araya gelip Trump’ı yenmenin zamanı geldi. Bunu yapalım” mesajını paylaştı.

 

“HARRIS’İ YENMEK DAHA KOLAY”

Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Joe Biden’ın kendi yerine Kamala Harris’i aday göstererek çekilmesinin ardından Harris’i yenmenin daha kolay olacağını iddia etti.

Donald Trump, “O, ülkemiz tarihindeki en kötü başkan. Ülkemiz tarihine açık ara en kötü başkan olarak geçecek. Başkan Yardımcısı Harris’i yenmek Biden’ı yenmekten daha kolay olacak” şeklinde konuştu.

MECLİS BAŞKANI’NDAN BIDEN’A İSTİFA ÇAĞRISI

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, ABD Başkanı Joe Biden’ın istifaya çağırdı.

Mike Johnson, Biden’ın çekilme kararı sonrası eğer başkan adayı olmaya uygun değilse, başkan olmaya da uygun olmadığını belirtti. Johnson, “Mevcut Beyaz Saray’daki kaos ne olursa olsun, dünyanın dört bir yanındaki düşmanlarımıza ABD Kongresi’nin, ABD ordusunun ve Amerikan halkının çıkarlarımızı hem içeride hem de dışarıda savunmak için tamamen hazırlıklı ve kararlı olduğu hatırlatılmalıdır. Joe Biden Başkanlık için aday olmaya uygun değilse, Başkan olarak hizmet etmeye de uygun değildir. Derhal görevinden istifa etmelidir” diye konuştu.

Johnson ayrıca Biden tarafından başkan adayı olarak gösterilen mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biden Yönetiminin feci politika başarısızlıklarına ortak olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile partinin beklentileri artık daha iyi değil. Harris, ikinci adam ve tamamen beceriksiz bir sınır çarı olarak, sadece Amerikan egemenliğinin, güvenliğinin ve refahının yok edilmesinde değil, aynı zamanda ABD tarihindeki en büyük siyasi örtbas olayında da neşeli bir suç ortağı olmuştur. Kendisi de en az herkes kadar uzun süredir bu kişinin hizmet etme kapasitesine sahip olmadığını biliyordu.”

 

KADIN BAŞKAN YOK

30 Nisan 1789 tarihinde göreve başlayan ABD’nin Kurucu Başkanı George Washington’dan bugüne ABD’de hiç kadın Devlet Başkanı olmadı.

Kamala Harris, seçimleri kazanması durumunda ABD’nin ilk kadın Başkanı olacak.

Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump, 2016 Seçimleri’nde Demokrat Parti’nin Adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı geride bırakarak ABD Başkanı seçilmişti.