ABC Politik

Dünya

ABD’li kadınların seçim serüveni: Harris kaçıncı aday olacak?

ABD’li kadınların seçim serüveni: Harris kaçıncı aday olacak?
Email :

ABD’de hiç kadın devlet başkanı olmadı. Bugüne kadar ise yalnızca 2016’da Hillary Clinton, 2020’de ise Jo Jorgensen, başkan adayı olabildi. ABD Başkanı Joe Biden’ın kendi yerine adaylığına destek verdiği yardımcısı Kamala Haris’in adaylığı kesinleşirse Harris, ABD tarihindeki üçüncü kadın başkan adayı olacak.

SONER BAHADIR

ABD Başkanı Joe Biden’ın adaylıktan çekilerek yerine Demokrat Parti’nin adayı olarak yardımcısı Kamala Harris’i göstermesi akıllara kadınların ABD Başkanlık Seçimleri’ndeki yerini getirdi.

Yerini Harris’e bırakan Biden, bir ilkin peşinde

ABD tarihinde hiç kadın devlet başkanı bulunmuyor.

2008’DE HILLARY CLINTON İLE BAŞLADI

Kadınların ABD Başkanlık Seçimi sürecine girmeleri 2008 Seçimi öncesi Hillary Clinton ile başladı.

42. ABD Başkanı Bill Clinton’ın eşi olan Hillary Clinton, Demokrat Parti’nin başkan adayı belirlediği ön seçimlere katıldı. 20 Ocak 2007’de adaylığını ilan eden ve aday olan Barack Obama ile başa baş bir yarış sürdüren Hillary Clinton, 3 Haziran 2008 tarihinde adaylıktan çekildi.

4 Kasım 2008’de Cumhuriyetçi Parti’nin Adayı John McCain ile Demokrat Parti’nin Başkan Adayı Barack Obama arasında geçen seçimi Barack Obama kazandı.

Hillary Clinton, 20 Ocak 2009 – 1 Şubat 2013 tarihleri arasındaki Barack Obama’nın 1. döneminde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

2012’DE BACHMANN ADAY ADAYI OLDU

2012 Başkanlık Seçimi döneminde ise bu sefer dönemin Minesota Temsilciler Meclisi Üyesi Michele Bachmann, Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı oldu. Michele Bachmann, 4 Ocak 2012 tarihinde, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olacak olan Mitt Romney lehine adaylıktan çekildi.

Barack Obama, 6 Kasım 2012 tarihinde gerçekleşen seçimde Mitt Romney’i geride bırakarak ABD Başkanlığı’nda 2. dönemine hak kazandı.

HILLARY CLINTON, 2016’DA ADAY OLDU

2008 Seçimleri’nde ön seçimde elenen Hillary Clinton, 2016 ABD Başkanlık Seçimi’nde ise Demokrat Parti’nin başkan adayı olmayı başardı.

Cumhuriyetçi Parti’de aday adayı olan Carly Fiorina adaylıktan çekilmiş, Yeşil Parti’de aday adayı olan Doktor Jill Stein ise ön seçimi Profesör William Kreml’e kaybetmişti.

Halk oylamasında Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’ı geride bırakan Hillary Clinton, Seçiciler Kurulu’ndan gerekli desteği alamadığı için Başkanlık’ı Donald Trump’a kaybetmişti.

2020’DE LİBERALLERİN ADAYI JORGENSEN

ABD 2020 Başkanlık Seçimi’nde Liberteryen Parti’nin başkan adayı Profesör Jo Jorgensen oldu.

Kamala Harris, bu seçimlerde Demokrat Parti’den aday adayı oldu fakat Demokrat Parti, Joe Biden’ı aday olarak gösterdi.

ABD 2020 Başkanlık Seçimi’ni, dönemin Başkanı Donald Trump’ı geride bırakan Demokrat Parti’nin o dönemki adayı Joe Biden kazanmıştı.

Joe Biden, Kamala Harris’i başkan yardımcısı yapmıştı.

BIDEN KENDİ YERİNE HARRIS’I ADAY GÖSTERDİ

5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak ABD Başkanlık Seçimi ise Donald Trump’ın yeniden Cumhuriyetçi Parti’den aday olması ve mevcut Başkan Joe Biden’ın sağlığıyla ilgili tartışmalar damgasını vurdu.

Joe Biden, adaylıktan çekildiğini açıklayarak kendi yerine Demokrat Parti’nin adayı olarak yardımcısı Kamala Harris’i gösterdi.

Eşi Bill Clinton ile birlikte yazılı açıklama yapan Hillary Clinton ise Kamala Harris’e destek açıklamasında bulundu.

Demokratların yardımları Kamala Harris’e bağlı