ABC Politik

Ekonomi

Erdoğan’ın talimatı üzerine 96 milyarlık operasyon! Karşılıklı “en borçlu belediyeler” listeleri

Email :

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin SGK’ya prim borçlarının toplam 96 milyar lira olduğunu söyledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, en borçlu belediyelerin AKP’den devraldıkları Bursa, Sakarya, Ordu, Balıkesir ve Denizli olduğunu söyledi. Cevap veren Vedat Işıkhan’dan ise SGK’ya en fazla prim borcu olan 5 belediyenin CHP’li Ankara, İstanbul, İzmir, Adana büyükşehir belediyeleri ve Şişli Belediyesi olduğu ve borçların %67,7’sinin CHP’li belediyelere ait olduğu açıklaması geldi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’li belediyeleri hedef alarak belediyelerin SGK’ya prim borçlarının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tahsil edileceğini söylemesini gündemdeki yerini koruyor.

AKP’den CHP’li belediyelere mali kıskaç! Başarır: İzin vermeyiz

Recep Tayyip Erdoğan’ın bu çıkışı üzerine Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin SGK’ya olan toplam prim borcunun 96 milyar TL olduğunu açıkladı.

Borçların %80’ininin belediye şirketlerine ait olduğunu söyleyen Vedat Işıkhan şu ifadeleri kullandı:

“Yerel seçimler arefesinde SGK’ya olan prim borçları biriken belediyelerin olduğuna dikkat çekmiş ve belediyelerin borçlarını ödemesi için bir çağrı yapmıştık. Tabii biz bunu sözde bırakmadık. SGK aracılığıyla tüm borçlu belediyelere herhangi bir parti farkı gözetmeksizin borç bildirimlerini gönderdik. Bazı belediyeler bu çağrılarımızı dikkate alıp borçlarını ödeme iradesi gösterdiler. Buradan kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak, bunca uyarıya rağmen hala harekete geçmemiş olan belediyelerin sayısı da ne yazık ki oldukça fazladır. Gereken tüm uyarılar yapıldıktan sonra artık SGK’nın kanunun ön gördüğü şekilde alacaklarını tahsil etmesi gerekmektedir. Elbette bu bizim tercih ettiğimiz bit yol değil ancak, ilgili belediyelerin prim borçları artmış durumda ve her geçen gün de bu borçlar büyümektedir. Bu noktada yapılması gereken neyse usülüne uygun bir şekilde duruma müdahale edilmesi gerekiyor. Bugün itibarıyla belediyelerin prim borçları toplamda 96 milyar liraya ulaşmış durumda. Bu borçların yüzde 80’i belediye şirketlerine aittir.”

ÖZEL: EN BORÇLU BELEDİYELER AKP’Lİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin il başkanlığını ve Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ettiği Balıkesir’de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yapılmak istenenin belediyelerin AKP ve MHP dönemlerinde ödenmeyen borçların tek seferde tahsil edilmesi olduğu yorumunu yapan Özgür Özel, “Şimdi de gelmiş SGK’ya inanılmaz borçlar var. Zamanında parayı yatırmamış, SGK’nın parasıyla belediyecilik yapmış ona rağmen kazanmışız. AKP-MHP döneminde ödenmeyen parayı bir seferde faiziyle keseceğim. Bunun tek amacı var belediye başkanlarının elini kolunu bağlamak. CHP’yi yıpratacağını düşünüyorsan yanılıyorsun, millet bunun hesabını ilk sandıkta soracak” dedi.

En borçlu belediyelerin AKP’den devraldıkları belediyeler olduğu iddiasında bulunan Özel, “En borçlu belediyeler AKP’den yeni devraldıklarımız. Bursa, Sakarya, Ordu, Balıkesir ve Denizli. En borçlu beş belediye AKP’den aldığımız belediyeler. Kendi ödemediği parayı bizden kesmeye kalkıyor. Bu sayede istiyor ki çöpler toplanamasın, ulaşım aksasın” ifadelerini kullandı.

Özel son olarak borçların tahsili için öneride bulunarak, “Bunu Edirne, AKP’den aldığımız birçok belediyede gördüm. Şimdi de Balıkesir’de gördüm. Geçmişte ne yapmışlar camiyi ve etrafındaki meydanı verip borcu sildirmişler. Caminin tapusu belediyeden Maliye’ye geçince varıp da camiyi yıkacak, boşaltacak, oraya AVM yapacak hal yok. Ama sen bunu borca karşı AKP’li belediyeden kabul ediyorsun. Madem öyle CHP’li belediyelerdeki tüm camilerin, elektrik trafolarının, ortak kullanım alanlarının tamamını sana veriyoruz. Al bunları düş yakamızdan, millete hizmet etmemize engel olma” şeklinde konuştu.

IŞIKHAN’DAN KARŞI LİSTE

Özgür Özel’in açıklamasının ardından Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Işıkhan da karşı bir liste yayınladı ve SGK’ya en fazla prim borcu olan belediyelerin CHP’li belediyeler olduğu yönünde bir açıklama yaptı.

Vedat Işıkhan’ın yaptığı açıklamaya göre SGK’ya en fazla prim borcu olan belediyeler 5.7 milyar TL ile Ankara Büyükşehir Belediyesi, 5.3 milyar TL ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3.3 milyar TL ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 3 milyar TL ile Adana Büyükşehir Belediyesi ve 1.8 milyar TL ile İstanbul Şişli Belediyesi.

Işıkhan, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Belediyelerin SGK’ya olan prim borçları ile ilgili birtakım gerçekleri aziz milletimize aktarmamız ve CHP’li bazı yetkililerin ortaya attığı yanlış bilgileri düzeltmemiz gerekiyor.

SGK’ya en fazla prim borcu olan 5 belediyenin tamamı CHP’li belediyelerdir. Bu gerçek yerel seçimler öncesinde de böyleydi. Seçimlerden önce yaptığımız açıklamada da bunu ifade etmiştik.

Türkiye genelinde belediyelerin SGK’ya olan toplam prim borcu 96 Milyar TL’ye ulaşmış durumda. Bu borçların %67,7’si tek başına CHP’li belediyelere ait.

SGK’ya en fazla prim borcu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 5 Milyar 751 Milyon TL’dir. Belediyeyi 2019’da AK Parti’den devraldığında borcu 225 Milyon TL iken, bugün itibarıyla 25,5 katına çıkmıştır.

Dolayısıyla “seçim oldu” diyerek kafa karışıklığı yaratmaya, aziz milletimizi yalanlarla aldatmaya çalışmanın kimseye faydası yoktur.

CHP’li belediye başkanlarına tavsiyemiz; emekçilerin alın terinin hakkı olan sigorta primlerini bir an evvel ödemeleridir. Meseleyi siyasi parti rekabeti veya hamaset üzerinden değil veriler ve rakamlar üzerinden sadece gerçekleri söyleyerek paylaşmamız gerekiyor.“

 

CHP, DEVRALINAN 3 BÜYÜKŞEHRİN BORCUNU AÇIKLADI

CHP İletişim, Basın ve Medya Kanalı, 31 Mart 2024 Yerel Seçimi’nde AKP’den devralınan sadece Bursa, Balıkesir ve Denizli büyükşehir belediyelerinin toplam borcunun 789 milyon 835 bin 106 TL olduğunu açıkladı.

 

Erdoğan’ın talimatı üzerine 96 milyarlık operasyon! Karşılıklı “en borçlu belediyeler” listeleri