ABC Politik

Dünya

Resmi sonuçları tanımadılar: Venezuela muhalefetinden darbe çağrısı!

Resmi sonuçları tanımadılar: Venezuela muhalefetinden darbe çağrısı!
Email :

Ulusal Seçim Konseyi, mevcut Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun seçimi kazandığını açıkladı. Sonuçları tanımayan muhalefet, orduya müdahale çağrısı yaptı.

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi, dün gerçekleşen seçimlerin resmi sonuçlarını açıkladı.

Açıklanan sonuçlara göre seçime katılım oranı %70 olurken, mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro %51.2 oy alarak seçimi kazandı. Muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez Urrutia’nın oyu ise %44.2’de kaldı.

Gonzalez Urrutia sonuçların ilanının ardından, ordudan gerçek sonuçlara saygı göstermesini ve bu yönde hareket etmesini istedi.

Muhalif siyasetçi Maria Corina Machado da “Venezuela halkı ve tüm dünyaya söylüyoruz ki ülkenin yeni başkanı Edmundo Gonzalez Urrutia’dır. Biz kazandık” dedi. Ordudan duruma müdahale etmesini isteyen Machado, “Halk konuştu ve Maduro’yu istemediğini söyledi. Tarihin doğru tarafında olma zamanı”

“KİMSE KAOS YARATAMAYACAK”

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Devlet Başkanlığı sarayında konuşma yapan Nicolas Maduro “Hiç kimse Venezuela’da kaos yaratamayacak. Seçim hakemini, resmi açıklamaları tanıyorum ve tanıyacağım ve bunların tanınmasını sağlayacağım” dedi.

Maduro, yeniden seçilmesinin ‘barış ve istikrarın zaferi’ olduğunu söyledi ve Venezuela’nın seçim sisteminin şeffaf olduğunu ileri sürdü. Maduro, ‘büyük ulusal diyaloğun’ kurulması için bugün bir kararname imzalayacağını da sözlerine ekledi.

ABD, “ENDİŞELİ”; RUSYA, ÇİN VE KÜBA’DAN TEBRİK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Açıklanan sonucun Venezuela halkının iradesini ya da oylarını yansıtmadığı konusunda ciddi endişelerinin olduğunu” söyledi. Anthony Blinken, ülkedeki seçim yetkililerine oylarla ilgili detaylı bir tabloyu kamuoyu ile paylaşma çağrısı yaptı.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Nikolas Maduro’yu yeniden Venezuela Devlet Başkanı seçilmesi dolayısıyla kutladı.

China Daily’nin haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien de olağan basın toplantısında, seçimlere ilişkin değerlendirmede bulundu. Çin ve Venezuela’nın iki iyi dost ve birbirini destekleyen ortaklar olduğunu söyleyen Lin, Maduro’yu yeniden başkan seçilmesi dolayısıyla kutladı. Bu yıl Venezuela ile diplomatik ilişkilerin 50’nci yıl dönümü olduğunu belirten Lin, ikili ilişkilerin ve stratejik ortaklılığın geliştirilmesi çağrısı yaptı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel de seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, Maduro’ya ‘Kardeşim’ diye seslenerek ‘seçim zaferinin emperyalizm yanlısı muhalefeti temiz ve tartışmasız bir şekilde mağlup ettiğini’ ifade etti.