ABC Politik

Dünya

Pezeşkiyan destek açıklamıştı: İsrail, Haniye’yi Tahran’da öldürdü! Yas ve intikam açıklamaları…

Pezeşkiyan destek açıklamıştı: İsrail, Haniye’yi Tahran’da öldürdü! Yas ve intikam açıklamaları…
Email :

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, kendisine destek açıklayan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın devir teslim törenine katılmak için gittiği başkent Tahran’da İsrail’in saldırısı sonucu hayatını kaybetti. İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Ortalığı karıştıran elin kesilmesinin zamanı gelmiştir” açıklaması yaptı. Binyamin Netanyahu, “Her türlü senaryoya hazırlıklıyız” dedi. “İntikam” bayrağı açan İran, 3 gün; Filistin de 1 gün yas ilan etti. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail’i savunmaya hazır olduklarını söylerken Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise ateşkes çağrısında bulundu.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Filistin İslami Direniş Hareketi(Hamas), İran’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın 28 Temmuz Pazar günü düzenlenen devir teslim törenine katılmaya giden Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye‘nin başkent Tahran’daki konutuna İsrail ordusunun yaptığı hava saldırısında hayatını kaybettiğini açıkladı.

İsrail, Haniye’nin ailesini yok etmekte kararlı!

İSRAİL HAVA SAHASI KAPATILDI

İsrail yönetimi, Beyrut saldırıları ve İsmail Haniye’yi öldürmesinin ardından ülkenin kuzeyini uçuşlara kapattı.

İsrail basınında yer alan bilgilere göre, Tel Aviv’in kuzeyinde bulunan Hadera kentinden itibaren hava sahası 24 saat süreyle uçuşlara kapatıldı.

Uçuş yasağının, bölgedeki hava güvenliğini sağlamak amacıyla alındığı belirtilirken, kara yollarına ilişkin herhangi bir kısıtlama getirilmediği ifade edildi.

Hizbullah Komutanı Şükrü, Lübnan’da hayatını kaybetti

Öte yandan, İsrail ordusu dün Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında Lübnan Hizbullahı’nın komutanlarından Fuad Şükrü’yü öldürdüğünü duyurmuştu.

Lübnan Hizbullahı’ndan dün akşam yapılan ilk açıklamada Fuad Şükrü’nün hayatını kaybettiğinin doğrulanmadığı ve saldırıya uğrayan binanın enkazında arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtilmişti.

Lübnan Hizbullahı’ndan bu akşam yapılan açıklamada ise Fuad Şükrü’nün hayatını kaybettiği doğrulandı.

Netanyahu, geceyi Savunma Bakanlığı’nda geçirmiş

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant suikastın düzenlendiği geceyi başkent Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı kompleksinde geçirdi.

İsrail medyası Yediot Ahranot’un haberine göre ise, Binyamin Netanyahu ve Yoav Galland, geceyi bu komplekste geçirirken diğer bakanların yaşananlardan haberi olmadı.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden dün yapılan paylaşımda da Netanyahu’nun Kirya’da toplantıda olduğuna dair bir fotoğraf paylaşılmıştı.

Netanyahu: Hazırlıklıyız

Saldırının ardından ilk kez açıklama yapan Netanyahu, Haniye’den doğrudan bahsetmeden “İran’ın vekil güçlerine ağır bir darbe indirdik” dedi.

Binyamin Netanyahu ayrıca, “İsrail kendisine saldırganlık gerçekleştirenlere ağır bir bedel ödetecektir. Her türlü tehdide, her türlü senaryoya karşı hazırlıklıyız” ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN’DE 1 GÜNLÜK YAS VE GENEL GREV

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Haniye’ye düzenlenen suikast nedeniyle 1 günlük yas ilan ettiği bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA’da yer alan haberde, Mahmud Abbas’ın, eski Başbakan Haniye için bugünü yas ilan ederek bayrakların yarıya indirilmesini istediği belirtildi.

Filistin Hükümetinden yapılan açıklamada da “Eski Başbakan ve vatansever lider Haniye’ye yönelik haince suikastı kınıyoruz.” denildi.

Açıklamada, Filistin halkı ve gruplarına da İsrail’in saldırılarına karşı ulusal birliklerini artırma çağrısının yapıldı.

Kassam Tugayları: Ortalığı karıştıran elin kesilme vakti geldi

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el_Kassam Tugayları da resmi Telegram kanalından bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, Haniye’nin öldürülmesi, “Savaşı tüm bölgede büyük etkileri olacak yeni boyutlara taşıyan önemli ve tehlikeli bir olay” olarak nitelenirken, “Artık bu siyonist ahlaksızlığa son verilmesinin, onun ortalığı karıştıran elinin kesilmesinin zamanı gelmiştir” denildi.

İsrail’in saldırı alanını genişletmesinin eleştirildiği açıklamada, “Düşman, saldırı çemberini genişleterek, direniş liderlerine çeşitli alanlarda suikastlar düzenleyerek ve bölge ülkelerinin egemenliğini ihlal ederek yanlış hesap yaptı.” ifadeleri kullanıldı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Narsisizmin, Netanyahu’yu “kör ettiği” değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, Netanyahu’nun, “işgalcileri uçuruma sürüklediği, çöküşlerini ve Filistin topraklarından sonsuza dek yok olmalarını” hızlandırdığı savunuldu.

Açıklamada, “Artık bu siyonist ahlaksızlığa son verilmesinin, bu azgın düşmanın dizginlenmesinin, onun ortalığı karıştıran elinin kesilmesinin, saldırganlığından caydırılmasının zamanı gelmiştir. Düşmanın çeşitli alanlarda devam eden suçları nedeniyle tüm bölge ülkeleri ve halkları için tehlike çanları çalmaktadır. (Haniye suikastı), Filistin direnişini desteklemek için herkesi harekete geçirmelidir zira Filistin, tüm ümmetin ileri savunma hattıdır” ifadelerine yer verildi.

Ulusal Girişim Hareketi’nden kınama

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi de yaptığı açıklamada, “İşgal ordusunun bu iğrenç suçu işlemesini kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bergusi, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bu korkunç cinayet, Filistin halkının ve direnişinin daha da güçlenmesini sağlar. Filistin halkı bugün mücahit kahraman bir lideri kaybetti. Bu lider, Filistin halkının çıkarlarını koruma ve ulusal birliğini sağlamaya çok önem veriyordu.”

Genel grev

Gazze’deki Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesi de, Haniye’nin suikastta hayatını kaybetmesinin ardından genel grev ve protesto çağrısı yaptı.

Komite, “Büyük milli lider İsmail Haniye suikastı, uluslararası toplumun savaşı durdurma ve işgalcilerin işledikleri suçlardan yargılanması konusundaki acziyeti ışığında, Siyonist devlet terörü, soykırım, yıkım ve yok etme savaşı çerçevesinde gerçekleştirildi. Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesi, şehit komutan İsmail Haniye’nin yasının tutulduğu bir dönemde, tüm Filistin halkı ve dünyanın özgür halklarına, bu korkak suikastın halkımızın direnme ve dayanma iradesini kıramayacağını, aksine bağımsızlık ve özgürlük için haklarımıza, ilkelerimize, mücadelemize ve direnişimize bağlı kalarak ilerleme kararlılığımızı artıracağını teyit etmektedir” şeklinde açıklama yaptı.

Esnaf kepenk kapattı

Haniye’nin hayatını kaybettiği, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki cami hoparlörlerinden ilan edilirken birçok kentte de greve gidildi.

Ayrıca Batı Şeria’nın Nablus, Beytüllahim kentlerinin yanı sıra işgal altındaki Doğu Kudüs’te de esnaf kepenk kapattı.

İRAN’DAN ÇİFTE İNTİKAM AÇIKLAMASI

Mesud Pezeşkiyan, suikastın ardından yaptığı paylaşımda, İbrahim Suresi 47. Ayet’te yer alan, “Şüphesiz ki Allah çok merhametlidir ve intikam sahibidir” ifadelerine yer verdi ve “ İran İslam Cumhuriyeti, toprak bütünlüğünü, şeref ve şerefini savunacak, terörist işgalcileri korkakça eylemlerinden pişman edecektir” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Pezeşkiyan şu ifadeleri kullandı:

“Bugün aziz İran, acıya ve sevince ortak olan, direniş yolunun daimi ve gururlu yoldaşı, Filistin direnişinin cesur lideri, Kudüs şehidi Hacı İsmail Haniye’nin yasını tutuyor. Dün onun muzaffer elini kaldırdım ve bugün onu omuzlarıma gömmek zorundayım.

Tanıklık etmek Tanrı adamlarının sanatıdır. İki gururlu millet olan İran ve Filistin arasındaki bağ eskisinden daha güçlü olacak, mazlumların direniş ve savunma yolu her zamankinden daha güçlü bir şekilde takip edilecektir. İran İslam Cumhuriyeti, toprak bütünlüğünü, şeref ve şerefini savunacak, terörist işgalcileri korkakça eylemlerinden pişman edecektir. “Şüphesiz ki Allah çok merhametlidir ve intikam sahibidir”

 

Hamaney: İntikam almayı vazife kabul ediyoruz

İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney de yaptığı yazılı açıklamada, Haniye’nin intikamını almayı vazife kabul ettiklerini söyledi.

Suikastın İran’da gerçekleşmesinden dolayı kendilerini sorumlu gördüklerini belirten Ayetullah Hamaney, “Suçlu ve terörist Siyonist rejim, değerli misafirimizi evimizde şehit ederek bizleri üzdü ancak aynı zamanda kendisine ağır bir ceza da hazırladı.” değerlendirmesinde bulundu.

“Cesur lider” olarak adlandırdığı Haniye’ye düzenlenen suikast nedeniyle taziye dileğinde bulunan Hamaney, “İslam ümmetine, direniş cephesine, yiğit ve gururlu Filistin milletine ve özellikle Şehit Haniye’nin ailesine, hayatta kalanlara ve onunla birlikte şehit olan arkadaşı için başsağlığı ve Allah’tan bu şehitlerin derecelerini yükseltmesini diliyorum.” dedi.

Hamaney, “İran topraklarında şehit edilen Haniye’nin kanının intikamını almayı vazifemiz kabul ediyoruz.” ifadesini kullandı.

“İntikam bayrağı” dikildi

Haniye’nin öldürülmesinin ardından İran’ın Kum kentinde bir caminin kubbesine “İntikam bayrağı” olarak adlandırılan ve üzerinde “Hüseyin’in intikamı” yazan kırmızı bayrak dikildi.

3 günlük yas

Ayrıca, İran’ın resmi haber ajansı İRNA’nın hükümet yetkililerine dayandırarak verdiği habere göre; İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti bir bildiri yayınlayarak üç günlük yas ilan etti.

HİZBULLAH: DİRENİŞ İNATLA SÜRECEK

Lübnan Hizbullahı’ndan yapılan açıklamada Haniye’nin öldürülmesinden büyük üzüntü duydukları ifade edildi.

Resmi Telegram kanalından yapılan açıklamada, Hamas ve Filistinlilere başsağlığı dilenerek, “Tüm direniş alanlarındaki mücadelenin kararlılık ve inatla sürdürüleceği” ifade edildi.

PENTAGON’DAN İSRAİL SAVUNMASI, BLINKEN’DAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Filipinler’e yaptığı ziyarette yaptığı açıklamada, Haniye’nin öldürülmesinin ardından İsrail’in saldırıya uğraması durumunda ABD’nin yardım edeceğini belirtti.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Lloyd Austin, “Savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum. Ama İsrail saldırıya uğrarsa, elbette İsrail’in savunmasına yardım ederiz.” dedi.

Durumun bu noktaya gelmesini istemediklerini kaydeden Austin, “Bunların hiçbirinin olmasını istemiyoruz. Bu konuda yoğun çalışıyoruz, şu andaki tansiyonu düşürmeye ve sorunları diplomatik yollarla çözmeye yardımcı olacak şeyler yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Lloyd Austin, suikast konusunda da, medyaya yansıyanlar dışında herhangi bir bilgisinin olmadığını söyledi.

Blinken’dan ateşkes çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da, Singapur ziyareti sırasında Channel News Asia’ya açıklamalarda bulundu.

Anthony Blinken, Haniye’nin ölüdürlmesinin Gazze’deki sürece etkisinin ne olacağı sorusuna, “Bu bizim bilgimizin ve dahlimizin olmadığı bir durum. O nedenle tahminde bulunmak çok zor. Uzun yıllar boyunca bir olayın başka bir olay üzerindeki etkisi hakkında asla tahminde bulunmamayı öğrendim.” şeklinde yanıt verdi.

Blinken, bu savaşı sonlandırmak için ateşkes sağlanmasının önemini vurgulayarak, o noktaya ulaşana dek bunun için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Gazze’de Filistinlilerin acısını sonlandırmaya yardım etmenin çok önemli olduğuna dikkati çeken Blinken, ABD’liler dahil esirlerin evlerine dönmesinin de kilit öneme sahip olduğunu dile getirdi.

RUSYA: GERİLİMİN TIRMANMASINA YOL AÇACAK

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, Haniye’ye yönelik suikasta tepki gösterdi.

Bu tür eylemlerin bölgede barışı tesis etme girişimlerine karşı olduğuna dikkati çeken Peskov, ayrıca bunun zaten gergin olan durumu önemli ölçüde istikrarsızlaştırabileceğine inandıklarını vurguladı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Peskov, “Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin ölümüne yol açan saldırıyı şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bogdanov: Kabul edilemez siyasi suikast

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Devlet Başkanı Vladimri Putin’în Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov da, Haniye’nin öldürülmesinin bölgedeki gerilimin tırmanmasına yol açacağı değerlendirmesinde bulundu.

RIA haber ajansına konuşan Mihail Bogdanov, “Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır” dedi.

ÇİN: DAHA FAZLA BÖLGESEL İSTİKRARSIZLIK

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, İsmail Haniye’ye yönelik suikastı kınadıklarını ve her türlü şiddet eylemine kesinlikle karşı çıktıklarını belirtti.

Al Jazeera’nin haberine göre, Pekin’in, “bu olayın bölgesel durumda daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğinden derin endişe duyduğunu” belirten Lin, Gazze’de mümkün olan en kısa sürede kapsamlı ve kalıcı bir ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE’DEN “ALÇAKLIK” VE “BÖLGEYE YAYMA” AÇIKLAMALARI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsmail Haniye’nin öldürülmesini lanetleyen bir açıklama yayınladı.

Recep Tayyip Erdoğan, “Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

“Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’ye yönelik Tahran’da gerçekleştirilen kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum.

Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır.

Daha önce Şeyh Ahmed Yasin’e, Abdülaziz El Rantisi’ye ve daha pek çok Gazzeli siyasi isme yapılan menfur saldırıların amacı ne ise, İsmail Heniye kardeşime yönelik düzenlenen suikastın amacı da odur; ancak siyonist barbarlık bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacaktır.

İslam dünyasının daha güçlü duruşu ve insanlığın ittifakıyla inşallah Gazze’deki zulüm ve soykırım başta olmak üzere İsrail’in coğrafyamızda estirdiği terör mutlaka son bulacak, bölgemiz ve dünyamız huzura kavuşacaktır.

Bunun için Türkiye olarak bütün yolları denemeye, bütün kapıları zorlamaya ve Filistinli kardeşlerimizi tüm imkanlarımızla, tüm gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz. 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, özgür, egemen ve bağımsız Filistin Devleti’nin tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz.

Menfur saldırı sonucu şehit olan kardeşim İsmail Heniye’ye Allah’tan rahmet; ailesine sabır, Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimiz ile İslam alemine başsağlığı diliyorum.

Rabbim cennetiyle, cemaliyle müşerref eylesin.”

 

Dışişleri’nden “Bölgeye yayma” uyarısı

Dışişleri Bakanlığı da, İsmail Haniye’nin öldürülmesini lanetleyen bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, saldırının Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi olduğu değerlendirmesine yer verilirken Türkiye’nin Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdüreceği belirtildi.

Açıklama şu şekilde:

“Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz.

Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz.

Netanyahu Hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir.

Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail’i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır.

Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir.”

 

DESTEK MEKTUBU

Mesud Pezeşkiyan, 8 Temmuz’da Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’a yazdığı mektupta Filistin’deki “direniş güçleri”ne destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

Pezeşkiyan’dan Nasrallah’a destek mektubu