ABC Politik

Dünya

7 uçak, 26 rehine: Ankara’da Rusya – ABD takası

7 uçak, 26 rehine: Ankara’da Rusya – ABD takası
Email :

Ankara’da 7 uçağın katılımıyla Rusya ve ABD arasında toplam 26 esirin dahil olduğu bir takas meydana geldi.

Ankara’da, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonunda casus takası yapılıyor. Tutuklular ABD ve Rusya arasında takas edildi.

Takas edilen tutuklular arasında Wall Street Journal muhabiri Ivan Gershckovic de bulunduğu öğrenildi.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, “Teşkilatımız koordinesinde bugün bir takas operasyonu gerçekleşecektir. Son dönemin en geniş kapsamlı olan bu takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir ara buluculuk rolü üstlenmiştir” denildi. Açıklamada takas ile ilgili detaylı bilgilerin daha sonra paylaşılacağı belirtildi.

Takas operasyonu kapsamında; ABD’den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan 1’er uçak olmak üzere toplam 7 uçak ile Türkiye’ye getirilenlerden 2’si çocuk 10 rehine Rusya’ya, 13 rehine Almanya’ya, 3 rehine de ABD’ye naklediledildi.

BIDEN VE BLINKEN’DAN TEŞEKKÜR

ABD Başkanı Joe Biden ile Dışişleri Bakanı Antony Blinken, takas operasyonuna ilişkin yazılı birer açıklama yaptı.

Joe Biden, açıklamasında, 3 Amerikan vatandaşı ile bir Yeşil Kart sahibi toplam 4 kişinin Rusya’da haksızca tutuldukları cezaevinden evlerine döneceklerini ve bundan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. İsimleri Paul Whelan, Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva ve Vladimir Kara-Murza olan kişilerin serbest kalacak olmasından dolayı emeği geçen ülkelere ayrıca teşekkür eden Biden, “Bu zor ve kompleks müzakereler boyunca bu sonuca ulaşmak için Türkiye, Almanya, Polonya, Slovenya ve Norveç gibi müttefiklerimize müteşekkirim” ifadesini kullandı.

Anthony Blinken da “Bu anlaşmayı mümkün kılan bir grup müttefikimiz Almanya, Polonya, Norveç ve Slovenya’ya müteşekkiriz. Türk hükümetine de bu kişilerin ABD ve Almanya’ya güvenli şekilde dönüşü için yer sağladığı ayrıca teşekkür ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

PUTİN ÇİÇEKLERLE KARŞILADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’daki Vnukovo havaalanında Ankara’dan gelen Rus esirleri karşıladı. Putin özel uçakla gelen Rus esirleri çiçeklerle karşılarken, bazı esirler karşılama sırasında gözyaşlarını tutamadı. Putin esirlerle tokalaşırken bazı esirler Vladimir Putin’e sarılarak ülkelerine dönebildikleri için teşekkür etti.

Rus esirlere hitaben konuşma yapan Vladimir Putin, “Öncelikle hepinizi vatanınıza döndüğünüz için tebrik ederim. Özellikle ordumuzla bağı olan askerlerimize seslenmek istiyorum. Yemininize bağlı kaldığınız için sizi bir an bile unutmayan anavatanınızdan teşekkür ediyorum. Artık evinizdesiniz” ifadelerini kullandı. Putin ayrıca ülkelerine geri dönen Rus esirlerin ödüllendirileceğini de belirtti.