ABC Politik

Dünya

ABD destekli darbe girişimlerini hatırlatan Maduro: Böyle büyük tuzak görmedik

ABD destekli darbe girişimlerini hatırlatan Maduro: Böyle büyük tuzak görmedik
Email :

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın muhalefet adayı Edmundo Gonzalez’in seçimi kazandığı iddiası üzerine ülkesinde yaşanan darbe girişimlerini Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “ Biz ne darbeler gördük ancak böylesine büyük tuzak hazırlayan, bu özelliklerde suçlular görmemiştik” dedi.

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi’nin 28 Temmuz 2024 tarihinde mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun kazandığını açıkladığı seçimlere yönelik ABD ve muhalefetin itirazları sürüyor.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, seçimleri muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez’in kazandığını savundu.

Antony Blinken, “Tüm kanıtlar ışığında, ABD ve belli ki Venezuela halkının çoğu, 28 Temmuz’daki devlet başkanı seçimini açık ara kazananın Gonzalez olduğuna inanıyor” şeklinde konuştu.

Venezuela Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) açıkladığı seçim sonuçlarının “kusurlu” olduğunu ve Venezuela halkının iradesini yansıtmadığını savunan Blinken, CNE’nin veri veya oy sayım çizelgelerini yayımlamadığını söyledi.

MADURO: BURNUNU SOKMA

Başkent Caracas’taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’in balkonundan destekçilerine seslenen Nicolas Maduro, Antony Blinken’a tepki gösterdi.

Nicolas Maduro, Venezuela’nın egemen devlet olduğunu ve seçimde halkın iradesinin tecelli ettiğini vurgulayarak, “ABD, Venezuela’da başka bir devlet başkanının olduğunu söylemek için ortaya çıkıyor. ABD, Venezuela’nın iç işlerine burnunu sokma.” ifadesini kullandı.

“Yeni nesil çeteler”

Ülkedeki protestolara değinen Maduro, “Neredeyse yüzde 85’i Kolombiya, Peru, Şili ve Texas’tan gelen göçmenler. Biz ne darbeler gördük ancak böylesine büyük tuzak hazırlayan, bu özelliklerde suçlular görmemiştik. Bunlar yeni nesil çeteler. Venezuela’yı çetelerin hakim olduğu Haiti ve Ekvador’a dönüştürmek istiyorlar.” diye konuştu.

Nicolas Maduro, Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) açıkladığı seçim sonuçlarına itiraz etmek isteyen tüm adaylara ellerindeki tutanakları CNE ve Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesine (TSJ) teslim etmeleri çağrısında bulundu.

Tutanakların incelenmesinin ardından CNE ve TSJ’nin vereceği kararların belirleyici olacağını dile getiren Maduro, kendi tutanaklarını da bu kurumlara teslim edeceklerini söyledi.

DARBE YAPILAN CHAVEZ’İ HALK GERİ GETİRMİŞTİ

Nicolas Maduro’dan önce Devlet Başkanı olan Hugo Chavez’e 11 Nisan 2002’de bir darbe girişimi düzenlenmişti.

Muhalif komutanlar Hugo Chavez’i görevden almış ve Yeni devlet başkanı olarak Fedecámaras işveren sendikası başkanı Pedro Carmona Estanga göreve getirilmişti.

Ancak Venezuela halkının kararlı protesto gösterileri, uluslararası kamuoyunun Carmona’yı devlet başkanı olarak tanımaması ve hükumete bağlı ordu mensuplarının duruma el koyması ile darbe girişimi başarısız olur. Chávez 14 Nisan 2002 sabahı yeniden göreve dönmüştü.

2019’da Maduro’ya

Devlet Başkanı Hugo Chavez’in 5 Mart 2013 tarihinde hayatını kaybetmesinin ardından 14 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen seçimi kazanarak göreve gelen Nicolas Maduro, 20 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşen seçimi de yüzde 67.8 oranında oy alarak kazanmıştı. Fakat seçimde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Amerikan Devletleri Örgütü gibi örgütlerin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ve Avusturya gibi ülkeler seçim sonuçlarını tanımamıştı.

Bu süreçte başlayan tartışmaların ardından ABD’nin desteklediği Ulusal Meclis Başkanı Juan Guidao, 23 Ocak 2019 tarihinde kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etti ve Maduro’yu devirmek üzere halkı sokağa çağırdı.

Guaido, ev hapsindeki muhalefet liderlerinden Leopoldo Lopez ile başkent Caracas’taki La Carlota Hava Üssü yakınlarında bir grup askerle çektiği videoda, askerleri anayasayı korumak üzere sokağa çıkmaya davet etmişti.

Muhaliflerin bu çağrı üzerine birçok kentte sokağa çıkmasının ardından Caracas’ta askeri birlikler yolları kesti ve ülkede şiddet eylemleri yaşanmıştı.

İktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) Birinci Başkan Yardımcısı ve Kurucu Meclis (ANC) Başkanı Diosdado Cabello, devlet televizyonuna telefonla bağlanarak muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıklamıştı.

Cabello, hükümet destekçilerine, Bolivarcı devrimleri ve Devlet Başkanı Maduro’yu savunmak için Başkanlık Sarayı Miraflores’de toplanmaları çağrısı yapmıştı.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ülkede şiddet ortamı oluşturmayı hedefleyen darbe girişimini reddettiklerini belirterek, “Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir.” ifadelerini kullanmıştı.