Instagram’a erişim engeli! AYM’nin sitesinde “yoğunluk” sorunu
İletişim Başkanlığı’nın bazı yetkilerini iptal kararını paylaşan Anayasa Mahkemesi’nin paylaşımı kaldırıldı. AYM, yoğunluk nedeniyle internet sitesine erişilemediğini açıkladı. AYM’nin sitesi ilerleyen saatlerde erişime açıldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BTK’nın erişim engeli getirdiği Instagram’dan paylaşım yaptı. CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, yürütmeyi durdurma başvurusu yaparken; SOLDEP, BTK kararı hakkında suç duyurusunda bulundu. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a seslenerek, “Instagram hesabımı geri ver” dedi.
ABC POLİTİK HABER MERKEZİ
Anayasa Mahkemesi (AYM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Instagram’a yönelik erişim engeli kararı almasının ardından, İletişim Başkanlığı’nın uyguladığı bazı kuralların iptaliyle ilgili bir açıklama yaptı.
AYM’nin resmi internet sitesi üzerinden “İletişim Başkanlığının Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Etmesine İmkân Tanıyabilecek Kuralların İptali” başlığıyla yayımlanan açıklamada, kurumun iptal edilen kararları hatırlatıldı.
MESAJ SİLİNDİ, AYM’YE ERİŞİLEMEDİ
AYM, açıklamayı bir süre sonra hem internet sitesinden hem de sosyal medya hesaplarından kaldırdı.
İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN PLATFORMU KINAMIŞTI
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından yapılan paylaşımları engelleyen Instagram’ı kınamıştı.
BTK ise tepkilerin ardından yaptığı açıklamada, platformun “Katalog suçlara uymadığı” gerekçesiyle kapatıldığını savundu.
AYM’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Dava Konusu Kurallar
Dava konusu kurallarda; Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik iç ve dış tehdit unsurlarını analiz ederek stratejik iletişim ve kriz yönetimi açısından gerekli tedbirleri uygulamanın ve Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yürütülen psikolojik harekât, propaganda ve algı operasyonu faaliyetlerini belirleyerek her tür manipülasyon ile dezenformasyona karşı faaliyette bulunmanın İletişim Başkanlığı (Başkanlık) bünyesinde ihdas edilen Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığının görevleri arasında olduğu düzenlenmiştir.
Başvuru Gerekçesi
Dava dilekçesinde özetle; kurallarla Başkanlığa verilen stratejik iletişim ve kriz yönetimine ilişkin görevlerin haberleşme ve basın özgürlüğüyle ilgili olması nedeniyle kanunla düzenlenmesi gerektiği, temel hak ve özgürlüklerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi (CBK) ile düzenlenemeyeceği, kurallarda öngörülen görevler kapsamında alınacak tedbirlerin genel çerçevesinin ilke ve esaslarının belirlenmediği belirtilerek kuralların Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülmüştür.
Mahkemenin Değerlendirmesi
Anayasa’nın 104. maddesinde Anayasa’nın İkinci Kısmı’nın Birinci ve İkinci Bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle Dördüncü Bölümü’nde yer alan siyasi haklar ve ödevlerin CBK’larla düzenlenemeyeceği belirtilmiştir.
Dava konusu kurallarla, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yürütülen algı operasyonu faaliyetleri neticesinde oluşan krizin stratejik iletişimle yönetilmesine ilişkin tedbirler alınması ve her tür manipülasyon ile dezenformasyona karşı faaliyette bulunulması amaçlanmaktadır. Kurallar uyarınca alınacak tedbirler ve yapılacak faaliyetlerin Anayasa’nın 26. maddesinde yer alan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ile 28. maddesinde yer alan basın hürriyetine müdahale teşkil edeceği açıktır. Bu bağlamda kuralların, kapsamları itibarıyla Anayasa’nın İkinci Kısım İkinci Bölümü’nde yer alan kişi hakları ve ödevleri ile ilgili düzenlemeler içerdiği görülmüştür. Sonuç olarak kuralların CBK ile düzenlenemeyecek yasak alana ilişkin düzenlemeler içerdiği anlaşılmıştır.
Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle kuralların konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduklarına ve iptallerine karar vermiştir.”
AYM’DEN “YOĞUNLUK” AÇIKLAMASI
Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada AYM’nin internet sitesine “trafik yoğunluğu” nedeniyle ulaşılamadığı belirtildi.
Açıklamada, “66 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin bazı kurallarını iptal eden 2020/88 esas sayılı kararımız 2/8/2024 tarihli
Resmî Gazete’de yayımlanmış olup erişime açıktır. İnternet trafiğindeki yoğunluk nedeniyle sitemize erişim şu anda sağlanamamaktadır” denildi.
Kamuoyuna Duyuru,
66 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin bazı kurallarını iptal eden 2020/88 esas sayılı kararımız 2/8/2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış olup erişime açıktır. İnternet trafiğindeki yoğunluk nedeniyle sitemize erişim şu anda sağlanamamaktadır.…
— Anayasa Mahkemesi (@AYMBASKANLIGI) August 2, 2024
BAKAN YARDIMCISI SAYAN: DEĞERLERİMİZE SAYGI DUYAN BİR SOSYAL MEDYA İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı ve eski BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan ise engellemeyi savunarak, “Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.
Sosyal medya hesabımdan paylaşımda bulunan Ömer Fatih Sayan şu ifadeleri kullandı:
“Batılı ülkeler söz konusu olduğunda, sosyal medya platformlarının Katalog Suçlar başta olmak üzere birçok konuda hızlıca tedbir aldıklarını görüyoruz.
Biz de baştan beri aynı hassasiyeti ve adil duruşu talep ediyoruz.
Bu platformlar, kurallarına uydukları ülkelerde sundukları güvenli, temiz ve adil içerik mekanizmasının Türkiye’de de geçerli olmasını istiyoruz.
Sağlayıcıların uyguladığı bu çifte standart, tüm dünya için ortak bir sorun.
Şöyle bir hatırlayalım; gelin ülkemizde temsilcilikler açın, insanımızın hak ihlallerinin önüne geçelim dedik. Gelmek istemediler.
Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler.
Birlikte daha temiz bir internet inşa edelim, milletimiz muhatap bulsun dedik, bir takım sanal ofislerle göstermelik işler yaptılar.
Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik.
Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar.
“Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam” diyorlar.
Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız.”
Batılı ülkeler söz konusu olduğunda, sosyal medya platformlarının Katalog Suçlar başta olmak üzere birçok konuda hızlıca tedbir aldıklarını görüyoruz.
Biz de baştan beri aynı hassasiyeti ve adil duruşu talep ediyoruz.
Bu platformlar, kurallarına uydukları ülkelerde sundukları…
— Dr. ÖMER FATİH SAYAN (@ofatihsayan) August 2, 2024
ERDOĞAN’DAN “HAYIRLI CUMALAR” PAYLAŞIMI
BTK, Instagram’a erişim engeli kararı verirken AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Instagram’dan paylaşım yaptı.
Recep Tayyip Erdoğan, Instagram hikaye bölümünden “Hayırlı Cumalar” yazan bir fotoğraf paylaştı.
Paylaşım, kısa bir süre sonra kaldırıldı.
TANAL’DAN YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİ
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Instagram’a BTK tarafından katalog suçlar sebebiyle erişim engeli getirilmesinin ardından BTK kararını mahkemeye taşıdı.
Kararın Anayasa’nın 2, 26 ve 28. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesine aykırı olduğunu belirten Tanal, kararın somut gerekçelere dayanmadığını ve keyfi bir karar olduğunu ifade etti. Tanal, “Bu subjektif karar hakkında Ankara İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma istemiyle davası açtık” dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Instagram’a erişimin engellenmesi kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Ankara 20. İdare Mahkemesi’nde dava açtım.
BTK’nın söz konusu kararı, keyfi ve hukuka aykırıdır!Kamuoyunun bilgisine. #instagram #btk… pic.twitter.com/JGbyhVC57Q
— Av.Mahmut TANAL (@MTanal) August 2, 2024
Başvuruda yer alan maddeler
Mahmut Tanal’ın başvurusunda konu edilen maddeler ve içerikleri şu şekilde :
Cumhuriyetin nitelikleri
Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti
Madde 26 – Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet Resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.
Bu hürriyetlerin kullanılması, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi, suçluların cezalandırılması, Devlet sırrı olarak usulünce belirtilmiş bilgilerin açıklanmaması, başkalarının şöhret veya haklarının, özel ve aile hayatlarının yahut kanunun öngördüğü meslek sırlarının korunması veya yargılama görevinin gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amaçlarıyla sınırlanabilir.
Basın hürriyeti
Madde 28 – Basın hürdür, sansür edilemez. Basımevi kurmak izin alma ve mali teminat yatırma şartına bağlanamaz.
(Mülga ikinci fıkra: 3/10/2001-4709/10 md.)
Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır.
Basın hürriyetinin sınırlanmasında, Anayasanın 26 ve 27 nci maddeleri hükümleri uygulanır.
Devletin iç ve dış güvenliğini, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü tehdit eden veya suç işlemeye ya da ayaklanma veya isyana teşvik eder nitelikte olan veya Devlete ait gizli bilgilere ilişkin bulunan her türlü haber veya yazıyı, yazanlar veya bastıranlar veya aynı amaçla, basanlar, başkasına verenler, bu suçlara ait kanun hükümleri uyarınca sorumlu olurlar. Tedbir yolu ile dağıtım hakim kararıyle; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunun açıkça yetkili kıldığı merciin emriyle önlenebilir. Dağıtımı önleyen yetkili merci, bu kararını en geç yirmidört saat içinde yetkili hakime bildirir. Yetkili hakim bu kararı en geç kırksekiz saat içinde onaylamazsa, dağıtımı önleme kararı hükümsüz sayılır.
Yargılama görevinin amacına uygun olarak yerine getirilmesi için, kanunla belirtilecek sınırlar içinde, hakim tarafından verilen kararlar saklı kalmak üzere, olaylar hakkında yayım yasağı konamaz.
Süreli veya süresiz yayınlar, kanunun gösterdiği suçların soruşturma veya kovuşturmasına geçilmiş olması hallerinde hakim kararıyla; Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün, milli güvenliğin, kamu düzeninin, genel ahlakın korunması ve suçların önlenmesi bakımından gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunun açıkça yetkili kıldığı merciin emriyle toplatılabilir. Toplatma kararı veren yetkili merci, bu kararını en geç yirmidört saat içinde yetkili hakime bildirir; hakim bu kararı en geç kırksekiz saat içinde onaylamazsa, toplatma kararı hükümsüz sayılır.
Süreli veya süresiz yayınların suç soruşturma veya kovuşturması sebebiyle zapt ve müsaderesinde genel hükümler uygulanır.
Türkiye’de yayımlanan süreli yayınlar, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Cumhuriyetin temel ilkelerine, milli güvenliğe ve genel ahlaka aykırı yayımlardan mahkum olma halinde, mahkeme kararıyla geçici olarak kapatılabilir. Kapatılan süreli yayının açıkça devamı niteliğini taşıyan her türlü yayın yasaktır; bunlar hakim kararıyla toplatılır.
BTK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Sosyalistler Partisi(SOLDEP), erişim engeli kararı nedeniyle BTK hakkında suç duyurusunda bulundu.
SOLDEP’ten yapılan açıklamada BTK’nın kararının haberleşme ve düşünceyi yayma hürriyetine aykırı olduğu değerlendirmesinde bulunuldu.
SOLDEP’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sosyalistler Partisi olarak BTK yetkilileri hakkında adli ve idari soruşturma açılması talebiyle şikayetçi olduk!
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla Instagram’a erişimin durdurulması kararı görevi kötüye kullanmaktır.
Nitekim gerekçesi dahi açıklanmaksızın bir uygulamaya tümden erişimin engellenmesi Anayasa’da güvence altına alınan haberleşme hürriyeti, düşünce ve düşünceyi yayma hürriyetine aykırıdır.
Anayasa m.90/5 delaletiyle uluslararası mevzuata da aykırılık taşıyan bu işlemler sebebiyle görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla adli ve idari şikayette bulunduk.
Haberleşme ve ifade hürriyetine sahip çıkmaya devam edeceğiz!”
Anayasa 90/5
SOLDEP’in söz konusu ettiği Anayasa’nın 90. maddesi, “Milletlerarası andlaşmaları uygun bulma” başlığını taşıyor.
SOLDEP’in atıfta bulunduğu maddenin 5. fıkrasında ise, “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. (Ek cümle: 7/5/2004-5170/7 md.) Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır” ifadeleri yer alıyor.
KARACA: SONUNDA AYM’Yİ DE SANSÜRLEDİLER
TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, AYM’nin paylaşımının silinmesine, “Sonunda AYM’yi de sansürlediler…” diyerek tepki gösterdi.
AYM’ye hukukun üstünlüğünü savunmaya devam edeceğini vurgulama çağrısı yapan Gülizar Biçer Karaca şu ifadeleri kullandı:
“Sonunda AYM’yi de sansürlediler…
Özgürlüklerin kısıtlanmasının hukuka aykırı olduğuna ilişkin yargı kararlarına tahammül edemiyorlar.
Siyasi iktidarın Anayasa Mahkemesi’ne yönelik sansür ve baskıları demokrasi, hukuk ve özgürlükler açısından büyük bir tehdit oluşturuyor.
AYM’nin siyasi iktidar tarafından susturulması, demokratik dengeyi ve adaleti zedeleyen vahim bir durum.
Her şeye rağmen hukuka uygun kararlar alan bir kurumun sansüre maruz bırakılması demokratik ilkelerin ayaklar altına alınması anlamına gelirken aynı zamanda hukukun üstünlüğü ilkesine ve demokratik değerlere ciddi bir meydan okumaya da işaret ediyor.
Anayasa Mahkemesi’nin siyasi baskılara boyun eğmeyeceğini ve hukukun üstünlüğünü savunmaya devam edeceğini güçlü bir şekilde vurgulaması gerekiyor.
Bu tür antidemokratik uygulamalara karşı çıkmak ve hukukun üstünlüğünü savunmak da hepimizin sorumluluğu…”
Sonunda AYM’yi de sansürlediler…
Özgürlüklerin kısıtlanmasının hukuka aykırı olduğuna ilişkin yargı kararlarına tahammül edemiyorlar.
Siyasi iktidarın Anayasa Mahkemesi’ne yönelik sansür ve baskıları demokrasi, hukuk ve özgürlükler açısından büyük bir tehdit oluşturuyor.…
— Gülizar Biçer Karaca (@GulizarBicer) August 2, 2024
BAŞARIR: ABDÜLHAMİD DEĞİL CUMHURİYET’E ÖZENİN
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, sosyal medya hesabından yayınladığı videoda Türkiye’nin özlediği şeyin özgürlük olduğu değerlendirmesinde bulunarak, “Abdülhamid dönemine değil, Cumhuriyet dönemine özenin” dedi.
Ali Mahir Başar, “Bir sansüre sansürle karşılık veriyoruz. Herhalde Abdülhamid döneminde internet uygulaması olsaydı, Instagram olsaydı bu yasak Abdülhamid’in bile aklına gelmezdi ama Beyefendi ve yönetiminin aklına geliyor. Bırakın, eğer bir yasak varsa insanlar bu yasağa karşı tepkisini yine bu alanda koyabilsin. Milyonlarca yurttaşımızın iletişim hakkını yasaklamayın. Abdülhamid dönemine değil, Cumhuriyet dönemine özenin. Çünkü Türkiye’nin özlediği şey öz-gür-lük” şeklinde konuştu.
YENİ ANAYASA VE TÜRKİYE YÜZYILI HATIRLATMASI
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Instagram’a erişim engeline tepki gösterdi.
AKP’nin yeni anayasa için yakın zamanda TBMM’de partileri ziyaret ettiğini hatırlatan Deniz Yücel, “Türkiye Yüzyılı” söylemi üzerinden iktidarı eleştirdi.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Yücel şu ifadeleri kullandı:
“Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımayan iktidar şimdi de sosyal medya platformu @Instagram’a erişim engeli getirdi.
Sened-i İttifaktan günümüze, #Anayasa tartışan, Anayasalar yapan bir milletin tüm demokratikleşme çabalarını ve müktesebatını buruşturup çöpe atmaya çalışan AKP’nin daha bir kaç ay önce “Anayasa değişikliği için” partileri ziyaret etmesinin büyük bir yalan olduğunu bir kez daha gördük… İşte AKP’nin ileri demokrasi anlayışı, işte “Türkiye Yüzyılı” masalı…
Dezenformasyon adı altında özgürlükleri kısıtlayanlar, bu yasaklarla toplumu kontrol altına alacaklarını zannediyorlarsa büyük bir yanılgı içerisindeler…
Anayasa’ya, #AnayasaMahkemesi’ne ve demokratik düzene meydan okuyanlar yapılacak ilk seçimlerde; her fırsatta özgürlüklerini kısıtlayıp, baskı altına almaya çalıştıkları milletimizden, yaptıklarının cevabını en ağır şekilde alacaktır.”
Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımayan iktidar şimdi de sosyal medya platformu @Instagram’a erişim engeli getirdi.
Sened-i İttifaktan günümüze, #Anayasa tartışan, Anayasalar yapan bir milletin tüm demokratikleşme çabalarını ve müktesebatını buruşturup çöpe atmaya çalışan…
— Av. Deniz Yücel (@avdenizyucel) August 2, 2024
KILIÇDAROĞLU’NDAN ERDOĞAN’A KÜRECİKLİ TEPKİ
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Recep Tayyip Erdoğan’a Kürecik Üssü ve İsraille süren gerilim üzerinden tepki gösterdi.
Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:
“Suret-i Haktan görünen B.O.P Eşbaşkanı;
İsrail’i koruyan Kürecik Üssü’nü kapatmak,
onlarla el altından yapılan ticareti kesmek,
jet yakıtı ve petrol satışını durdurmak yerine,
İnsanların haberleşme araçlarından biri olan sosyal medya platformuna kısıtlama getirmiş.
Anayasa mahkemesinin uyarı kararına müdahale etmiş.
Ben, tekrar uyarıyorum;
Bölgede barışı tesis etmek için sakinleştirici ve arabulucu güç ol.
Hamasetle bu işler yürümez.
Devlet yönetilemiyor!
Devlet savruluyor!
Gidişatımız hayra alamet değil.”
Suret-i Haktan görünen B.O.P Eşbaşkanı;
İsrail’i koruyan Kürecik Üssü’nü kapatmak,
onlarla el altından yapılan ticareti kesmek,
jet yakıtı ve petrol satışını durdurmak yerine,
İnsanların haberleşme araçlarından biri olan sosyal medya platformuna kısıtlama getirmiş.
Anayasa…— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) August 2, 2024
MHP’DEN KUTLAMA!
MHP Medya, İletişim ve Dijital Mecralardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Instagram’a getirilen erişim engelini kutladı.
İsmail Özdemir, “Bu vesile ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığımızı tebrik ediyorum. Instagram konusunda yerinde bir karar alınmıştır. İletişim Başkanlığı ve BTK, anayasadan aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirerek, milli hassasiyetlerimizi göstermiş; küresel karanlık odaklar ve soykırımcı İsrail’e karşı hiçbir konuda Türkiye’nin diz çökmeyeceğini, diz çökmesi gerekenlerin de Türkiye ve Türk Milleti üzerinden milyarlarca dolar kazanıp, sonra bu millete hakaret edenlerin olduğu iradesini ortaya koymuştur” değerlendirmesinde bulundu.
Özdemir’in paylaşımı şu şekilde:
“Yaklaşık bir ay önce güvenlik açıklarının fazlalığı, toplanan dataların kullanıcıların istek ve iradesi dışında üçüncü çevrelere verilmesi, anlık ve ortam takibi ile dinleme ve izleme, konum bilgilerini kullanıcıların onayı dışında paylaşma, Türkiye’ye yönelik milli güvenliğimizi etkileyecek faaliyetler ve yine milletimize ait neredeyse tüm değerleri hedef alması sebebiyle şahsi Instagram hesabımı dondurmuştum.
Benzer bir uygulama Meta altyapısında birleştirilen Facebook ve Whatsapp’ta da bulunduğundan mümkün olduğunca bu platformları da kullanmıyorum.
Bunun yanı sıra aynı uygulamaların, Milliyetçi Ülkücü Hareket’e ait değerlerle, Türkiye’nin milli değerlerini ve milletçe ortak hassasiyetlerimizi hedef alan ve bu yolda Türk Mahkemelerinin dahi kararlarını dinlemeyen tutumlarının olduğu aşikardır.
Son olarak soykırım suçlusu İsrail’i eleştiren kim varsa hepsiyle ilgili program içi sansür uygulayan Instagramın tutumu artık bardağı taşırmıştır. Bu durumların kabulü ise mümkün değildir.
İnsanımızın milli ve manevi değerlerini hedef alan bu uygulamayı, yani Instagram’ı Türkiye’nin hassasiyetlerine saygılı davranılıncaya kadar da bireysel olarak kullanmayacağım. Başka türlü bugünümüzü ve geleceğimiz olan evlatlarımızı korumamız mümkün olmayacak.
Bu vesile ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığımızı tebrik ediyorum. Instagram konusunda yerinde bir karar alınmıştır. İletişim Başkanlığı ve BTK, anayasadan aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirerek, milli hassasiyetlerimizi göstermiş; küresel karanlık odaklar ve soykırımcı İsrail’e karşı hiçbir konuda Türkiye’nin diz çökmeyeceğini, diz çökmesi gerekenlerin de Türkiye ve Türk Milleti üzerinden milyarlarca dolar kazanıp, sonra bu millete hakaret edenlerin olduğu iradesini ortaya koymuştur.
Mesele özgürlükler ve güvenlik dengesiyle ele alınmaktan öte Türkiye ve Türk Milletinin bekası, onur ve haysiyeti meselesidir. Bundan da asla taviz verilmemelidir.”
Yaklaşık bir ay önce güvenlik açıklarının fazlalığı, toplanan dataların kullanıcıların istek ve iradesi dışında üçüncü çevrelere verilmesi, anlık ve ortam takibi ile dinleme ve izleme, konum bilgilerini kullanıcıların onayı dışında paylaşma, Türkiye’ye yönelik milli güvenliğimizi…
— İsmail ÖZDEMİR 🇹🇷 (@ismailozdemirrr) August 2, 2024
ÖZDAĞ’DAN ALTUN’A: HERKESİN İSMİNİ HATIRLAMAK MÜMKÜN OLMUYOR
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Fahrettin Altun’a seslenerek, “Instagram hesabımı geri ver” dedi.
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Ümit Özdağ, “Fahrettin Altun İnstagram hesabımı geri ver. #instagramımıgeriver Yanlışlıkla aslan yazmışım. Herkesin ismini çok önemli olmadıkça hatırlamak mümkün olmuyor.”
Fahrettin Altun İnstagram hesabımı geri ver. #instagramımıgeriver Yanlışlıkla aslan yazmışım. Herkesin ismini çok önemli olmadıkça hatırlamak mümkün olmuyor. pic.twitter.com/a4Ab3kOVPa
— Ümit Özdağ (@umitozdag) August 2, 2024
AYM’NİN SİTESİ AÇILDI
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, Whatsapp kanalı aracılığıyla yaptığı duyuruda Anayasa Mahkemesi’nin internet sayfasına erişimde yaşanan sorunların giderildiğini ve sayfanın erişime açıldığını açıkladı.