ABC Politik

Dünya

İran da İsrail’e karşı cephe için harekete geçti

İran da İsrail’e karşı cephe için harekete geçti
Email :

İngiltere Dışişleri Bakanı John Healey ile görüşen İsrail Dışişleri Bakanı Yoav Gallant’ın İran’a karşı uluslararası koalisyon çağrısı yapmasının ardından İran Dışişleri de İslam ülkelerine olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.

Filistin İslami Direniş Hareketi(Hamas) Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak için geldiği İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesinin ardından yeni bir aşamaya evrilen Ortadoğu’daki savaşta cepheler oluşmaya başlıyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Yoav Gallant’ın dün İngiltere Dışişleri Bakanı John Healey ile görüşmesinin ardından İran’a karşı “uluslararası koalisyon” çağrısı yapmasından sonra benzer bir hamle İran’dan geldi.

İngiltere ile görüşen İsrail, İran’a karşı uluslararası destek istedi

İran Dışişleri Bakanvekili Ali Bakıri, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ve Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty ile telefonda görüştü. Görüşmenin ardından İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İslam ülkelerine çağrı yapıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Ürdün ve Mısır Dışişleri Bakanları ile son 48 saat içerisinde gerçekleştirdiğimiz ikinci telefon görüşmelerinde bölgedeki gelişmelerle ilgili görüşlerimizi paylaştık ve her üçümüz de bölge ülkeleri arasındaki görüşmelerin devam etmesi gerektiğini vurguladık. Batı Asya’daki durum, Tel Aviv’i yöneten suç çetesinin suçlarına ve tehlikeli maceralarına devam etmesi nedeniyle özellikle hassastır. Bölgedeki İslam ülkeleri Gazze’de devam eden soykırımı ve Siyonist rejimin saldırganlığının bölgeye yayılmasını durdurmak için birleşik ve kararlı bir duruş sergilemeli ve koordineli hareket etmelidir” denildi.

PAKİSTAN MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Bakıri, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar’a İslam ülkeleri arasında olağanüstü toplantı yapılmasını önererek, İslamabad’dan bu teklife destek vermesini ve İsrail’in eylemlerinin devamını önlemek için kapasitesini kullanmasını talep etti. Pakistanlı Bakan ise Haniye’nin vefatı için taziyede bulunurken, İran’ın İslam ülkeleri arasında olağanüstü toplantı teklifini memnuniyetle karşıladı.”Müslüman halkları Siyonist rejimin suçlarına karşı uyandırmanın gerekliliğini” vurgulayan Dar, İsmail Heniye’ye Tahran’da suikast düzenlenmesini “uluslararası hukukun ve İran’ın egemenliğinin açık bir ihlali” olduğunu kaydetti.

İsrail ordusu, Batı Şeria’da 1 Hamas komutanını öldürdü

İSLAMİ CİHAD VE DEMOKRATİK CEPHE’DEN YAHUDİ YERLEŞİMLERİNE FÜZE SALDIRISI

Filistin İslami Cihad Hareketi’nin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri de Filistin’in Kurtuluşu İçin Demokratik Cephe’nin silahlı kanadı Ömer el-Kasım Güçleri ile birlikte Gazze Şeridi ile İsrail sınırında yer alan Nahal Oz ile Be’eri Yahudi yerleşim birimlerinin bir dizi füzeyle vurulduğunu duyurdu.

Kudüs Seriyyelerinin Telegram hesabından yapılan açıklamada, “Mücahitlerimiz, Gazze kentinin güneybatısındaki Tel el-Heva Mahallesi’nde bulunan Toplum Bilimleri Fakültesi yakınında bir siyonist askerini keskin nişancı atışıyla hedef aldı” ifadelerine yer verildi.

Her iki olaya ilişkin İsrail tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

OKUL SALDIRISINDA 30 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin batısında zorla yerinden edilenlerin sığındığı iki okula düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 30’a yükseldiği bildirildi.

Gazze’deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Basal, İsrail’in, Nasr Mahallesi’nde zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Hasan Selame ile Nasr okullarına düzenlediği saldırılarda çoğu çocuk 30 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını belirtti. Filistinli yetkili, yaralılardan bazılarının durumunun kritik olduğunu kaydetti.

“Katliamda hayatını kaybeden ve yaralananların yüzde 80’inin çocuk olduğunu” kaydeden Basal, İsrail’in Nasr ve Hasan Selame okullarında kelimenin tam anlamıyla bir katliam gerçekleştirdiğini; Gazze kentindeki manzaranın çok zor ve trajik olduğunu ifade etti.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Basal, İsrail’in hiçbir kutsal değere saygı duymadığını ve Gazze’de artık güvenli bir yer olmadığını vurguladı.