ABC Politik

Ekonomi

Türkiye Ekonomi Modeli: Çiftçiye, ‘su yok, ekmeyin’ yazısı!

Email :

CHP Adana Millevekili Müzeyyen Şevkin, “Geçtiğimiz hafta içerisinde Adana’da üreticilere sulama birlikleri tarafından ‘ürün ekmeyin’ diye bir uyarısı yazısı gönderilmiş” dedi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

İktidarın yarattığı enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele eden ve gerekli desteği alamayan çiftçiye bu sefer de “su yok, ürün ekmeyin” şeklinde yazı gönderilmiş.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, konuyu sosyal medya hesabından yayınladığı video ile dile getirdi.

Müzeyyen Şevkin, geçen ay Tarım ve Orman Bakanlığını kuraklık konusunda uyardıklarını belirterek, “Geçtiğimiz hafta içerisinde Adana’da üreticilere sulama birlikleri tarafından ‘ürün ekmeyin’ diye bir uyarısı yazısı gönderilmiş. Biz, geçtiğimiz ay içerisinde Tarım Orman Bakanlığı’na kuraklığın olduğunu ve çiftçilerin susuzluk yaşayacağını uyarmıştık” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK YANIT VERDİ

Şevkin, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’na soru önergesi verdiklerini hatırlatarak Bakanlığın verdiği yanıtta sulama sezonunun kapatılacağının belirtildiğini aktardı.

Müzeyyen Şevkin şunları söyledi:

“Rotasyon yapıldığını ve rotasyonun hangi sebeplerle yapıldığını ve kuraklık sebebiyle ürünü yanan çiftçiye TARSİM’den ödeme yapılmadığına dair bir soru önergesi göndermiştik. Bize Tarım Orman Bakanlığı’ndan yanıt geldi.
Söylenen şu: ‘Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan sulama suyu depolama tesislerinde baraj ve göletleri 2024 yılı sulaması için depolanan suyun bitki su ihtiyacı kullanımı ihtiyacı sırasında hesaplamalar yapılmış olup sulama ihtiyacını karşılanacak, sulama sezonu kapatılacaktır’ diye cevap yazmışsınız.”

“BİTMİŞ OLAN ÇİFTÇİYİ DAHA MI BİTİRMEYE NİYETİNİZ VAR?”

Şevkin konuşmasının devamında çiftçilerin yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çekerek, tarım ve Orman Bakanlığı’nı göreve davet etti.
Müzeyyen Şevkin, “Peki şu an neden çiftçinin üretim yapmasına engel oluyorsunuz? 30 yıldır su işiyle uğraşan bir Jeoloji Mühendisi olarak söylüyorum: 500 yıllık yağış ve akış ve kuraklık hesapları yapılarak çiftçinin ve sulama birliklerinin bunu öngörmesi gerekiyordu. Çiftçi zaten girdiler nedeniyle bitmiş vaziyette. Limon bahçelerinde söküyorlar tarlalarını, üretim yapamaz durumdalar. Bir de bunun üzerine yetmiyormuş gibi ‘ütün ekme’ diyorsunuz. Bitmiş olan çiftçiyi daha da bitirmeye mi niyetiniz var? Tarım ve Orman Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum. Lütfen bu konuya sahip çıkın ve düzenli olarak bitkilerin sulanması için çiftçinin önünü açın diyorum” şeklinde konuştu.

 

Türkiye Ekonomi Modeli: Çiftçiye, ‘su yok, ekmeyin’ yazısı!