ABC Politik

Ekonomi

Sanayi üretimi düşerken maden üretimi can ve çevre pahasına artıyor!

Sanayi üretimi düşerken maden üretimi can ve çevre pahasına artıyor!
Email :

Sanayi üretim endeksi yıllık olarak %4.7, aylık olarak da %2.1 azaldı. İşçi ölümleriyle gündeme gelen madencilik sektöründe ise üretim yıllık %8.6, aylık olarak ise %1.8 arttı.

SONER BAHADIR

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), “Sanayi Üretim Endeksi, Haziran 2024” isimli raporunu açıkladı.

 

TÜİK’in raporuna göre sanayi üretimi yıllık %4.7 oranında azaldı.

TÜİK’in raporunda konuyla ilgili olarak, “Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2024 yılı Haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %8,6 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %6,9 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %15,2 arttı” bilgilerine yer verildi.

TÜİK’in açıkladığı verilerde aylık bazda da sanayi üretiminin %2.1 oranında azaldığı ifade edildi.

TÜİK’in raporunda bu konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %1,8 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %3,1 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %7,8 arttı” ifadeleri kullanıldı.

MADENCİLER ÖLÜYOR, MADEN ÜRETİMİ ARTIYOR

TÜİK’in açıkladığı verilerde dikkat çeken unsurlardan biri sanayi üretimi aylık ve yıllık bazda düşerken, madencilik sektöründeki üretimin artması.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği(İSİG) Meclisi raporlarına göre 2024 yılının Ocak – Haziran ayları arasındaki ilk 6 ayda Türkiye’de tüm iş kollarında en az 878 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Bu işçilerin %4 buçuğu oranına denk gelen 40’ı madencilik sektöründe.

İlk 6 ayda yaşanan işçi ölümlerinde madencilik sektörü en fazla işçinin hayatını kaybettiği 8. sektör oldu.

İSİG Meclisi’nin raporunda madencilik sektörüne dikkat çekilerek, “Bu yıl dikkat çekilmesi gereken bir işkolu madencilik. İliç Anagold maden işçisi katliamının da yaşandığı bu dönemde ülke genelinde madenlerden iş cinayetleri haberleri geliyor” ifadelerine yer verildi.

Temmuz’da madencilerin ölüm oranı arttı

İSİG Meclisi’nin Temmuz ayı raporuna göre ise Türkiye’de tüm sektörlerde 144 işçi, çalışırken hayatını kaybetti. Bu işçilerin %5 buçuğuna denk gelen 8’i maden sektöründe çalışan işçiler oldu.

Temmuz ayında işçi ölümlerinde madencilik sektörü, işçilerin en fazla hayatını kaybettiği 4. sektör oldu.

İSİG Meclisi’nin Temmuz ayı raporunda madencilik sektörüyle ilgili, “Madenler alarm veriyor. En az 8 maden işçisini kaybettik. İki madenci arkadaşımız Zonguldak’ta ‘herkesin bildiği ama kaçak denilen’ madenlerde çalışıyordu. Ancak ölümlere sadece kömür değil bakır, taş ve mermer ocaklarında da rastlıyoruz” denildi.

Ruhsatsız madende göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti

Kaçak madenler patlatıldı

Zonguldak’ta göçen ruhsatsız madende 1 işçi hayatını kaybetti

Zonguldak’ta kaçak maden ocakları imha edildi!