ABC Politik

Gündem

Kurtulmuş’tan Atalay için “olağanüstü” çağrı! Baş: Tüzük gereği, Çelik: Değerlendireceğiz

Kurtulmuş’tan Atalay için “olağanüstü” çağrı! Baş: Tüzük gereği, Çelik: Değerlendireceğiz
Email :

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, AYM’nin “yok hükmünde” olduğuna karar verdiği Yargıtay kararı TBMM’de okutularak milletvekilliği kaydı düşürülen Can Atalay’ın milletvekilliğinin iade edilmesi için TBMM’nin 16 Ağustos Cuma günü olağanüstü toplanması talebini kabul etti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Bugün akşam ve yarın bu değerlendirmeleri yapacağız olağanüstü Meclis oturumuna dönük tutumumuzu belirleyeceğiz” dedi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise, “Yapılması gereken şey çok basit: İlgili kararın okunması ve Can’ın yeniden milletvekili olarak kayıt edilmesi, özlük haklarının iade edilmesi ve tabii ki bir sonraki adım olarak tahliye edilerek Meclis’e gelip çalışmalarına başlamasının koşullarının sağlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi(DEM Parti), Saadet ve Gelecek Grubu, Türkiye İşçi Partisi(TİP), Demokrat Parti(DP) ve Emek Partisi’nin(TİP), Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) “yok hükmünde” olduğuna karar vermesine rağmen Yargıtay kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde(TBMM) okunarak milletvekilliği düşürülen Can Atalay’ın milletvekilliğinin iadesi talebiyle verilen olağanüstü toplantı dilekçesine yanıt verildi.

Atalayla Kurtulmuş arasında dilekçe mutabakatı! MHP’den gizli engelleme çağrısı, Arınç’tan “dostça ikaz”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 16 Ağustos Cuma günü olağanüstü toplantı için TBMM’de temsil edilen partilere çağrıda bulundu.

ÖMER ÇELİK: DEĞERLENDİRECEĞİZ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Numan Kurtulmuş’un çağrısına dair kararlarını bugün ve yarın görüşüp belirleyeceklerini söyledi.

Ömer Çelik, “Meclis Başkanımızın çağrısı var. Bugün akşam ve yarın parti olarak bu konuyu ele alacağız, değerlendireceğiz. O değerlendirmenin neticesi olarak tutumumuzu ben de sizinle paylaşacağım. Bugün akşam ve yarın bu değerlendirmeleri yapacağız olağanüstü Meclis oturumuna dönük tutumumuzu belirleyeceğiz” dedi.

ERKAN BAŞ: İÇ TÜZÜĞÜN GEREĞİ

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da, Sözcü TV yayınına katılarak, Kurtulmuş’un olağanüstü toplantı çağrısını değerlendirdi.

Erkan Baş, TBMM İç Tüzüğü gereği 120 milletvekilinin çağrı yapması durumunda TBMM’nin 7 gün içerisinde olağanüstü toplantıyı gerçekleştirmesi gerektiğini hatırlatarak, Numan Kurtulmuş’un bu gerekliliği yerine getirdiği değerlendirmesinde bulundu.

Baş, yapılması gerekenin AYM kararının okunarak Can Atalay’ın milletvekilliğinin iade edilmesi ve Atalay’ın TBMM’ye gelerek çalışmalarına başlaması olduğunu söyledi.

Erkan Baş şu ifadeleri kullandı:

“Birincisi galiba çok gecikmiş bir süreçten bahsediyoruz. Dolaysıyla vekilliğin çoktan iade edilmesinin gerçekleşmiş olması gerekiyordu. Bizim görüşümüz Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrasında Meclis’in bile gerek olmadan kütüğe kaydının yapılması gerekiyordu Can Atalay’ın. Yok hükmünde bir karar çünkü. Anayasa Mahkemesi artık bunu kesinleştirdi. Buna rağmen gereken adım atılmayınca biz bütün muhalif partiler hep birlikte ortak bir çağrı yapmıştık. Bugünkü durum aslında şu: Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’ne göre zaten 120 milletvekili çağrı yaptığında 7 gün içinde Meclis’in olağanüstü toplanması gerekiyor. Numan Kurtulmuş’un bu çağrısı sanıyorum İç Tüzük’ün ilgili maddesi gereği. Muhalif milletvekillerinin çağrısının gereğini yerine getirmiş durumda. Zaten 16’sında toplanmamak gibi bir durum söz konusu değildi. Bu durumda yapılması gereken şey çok basit: İlgili kararın okunması ve Can’ın yeniden milletvekili olarak kayıt edilmesi, özlük haklarının iade edilmesi ve tabii ki bir sonraki adım olarak tahliye edilerek Meclis’e gelip çalışmalarına başlamasının koşullarının sağlanması gerekiyor.”

Erkan Baş, İYİ Parti’nin olağanüstü toplantı dilekçesine imza vermemesine rağmen toplantıya katılacağı bilgisini aldıklarını söylemişti.

Numan Kurtulmuş, Can Atalay için tarih önerdi!

MHP TOPLANTIYA KATILMAYACAK

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise toplantıya katılmayacaklarını açıklamıştı.

İlk derece mahkemesi, Atalay için topu TBMM’ye attı! Yalçın, Arınç’ı hedef aldı