ABC Politik

Dünya

“Gerilimin düşürülmesine odaklanan” ABD’den İsrail’e 5 paket silah!

“Gerilimin düşürülmesine odaklanan” ABD’den İsrail’e 5 paket silah!
Email :

Beyaz Saray’dan “Gerilimin düşürülmesine odaklandık” açıklaması yapılırken Pentagon, İsrail’e toplam 20.3 milyar dolarlık 5 silah paketine onay verdi.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin(Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” adını vererek Supernova Festivali’ne yaptığı baskına karşılık İsrail’in işgal ettiği Gazze’deki katliamlarını bölgeye yayma çabaları sürüyor.

İsrail’in Lübnan ve İran gibi bölge ülkelerine yönelik saldırılarını görmezden gelen Batılı müttefikleri bir taraftan savaşın sona erdirilmesi çağrısı yaparken, diğer taraftan İsrail’e silah desteği de sürüyor.

SAVAŞ UÇAKLARI, FÜZELER, TANKLAR…

ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik ve İşbirliği Ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İsrail’e yeni silah satışını onayladığını açıkladı.

Onay verilen ve toplam değeri 20.3 milyar dolar olan 5 ayrı pakette savaş uçakları, havadan havaya füzeler, tank ve top mühimmatları ile taktik araçlar yer aldı.

Toplam değeri 18,9 milyar doları bulan 50 adet F-15IA ve 25 adet F-15I savaş uçağı ile bunların ilgili mühimmatları, tüm satışın içindeki en büyük payı oluşturdu.

Öte yandan 30 adet orta menzilli havadan havaya füze sistemi (AMRAAM) ile 32 binden fazla tank mermisi ve diğer ilgili ekipmanlar da paketlerde yer aldı. Bunlara ilaveten 50 binden fazla top mermisi ile ilgili ekipmanların satışına da ayrı bir paket olarak onay verildi.

“GERİLİMİN DÜŞÜRÜLMESİNE YÖNELİK ÇABALAR”…

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre, 7 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden’ın “Ortadoğu konusunda çok hassas” olduğunu söylemişti.

Karine Jean-Pierre, “Başkan, bölgede tansiyonun düşürülmesi için çabalarımızı sürdüreceğimiz konusunda çok net. Gerilimin düşürülmesine yönelik çabalarımıza odaklandık” demişti.

ABD: İran’ın karşılığına başladığına inanmıyoruz

Macron’dan Arapça çağrı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da 10 Ağustos’ta İsrail’in, okula sığınan Filistinlilere yönelik katliamının ardından Arapça yayınladığı mesajda savaşın durdurulmasına ve arabuluculuk faaliyetlerine vurgu yapmıştı.

Emmanuel Macron, “Gazze Şeridi’ndeki savaş durdurılmalı ve herkes bunu anlamalı. Fransa; Amerikalı, Mısırlı ve Katarlı arabuluculara tam destek veriyor” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail okul katliamlarına devam ediyor: En az 100 ölü! Macron’dan Arapça “Savaş durdurulmalı” çağrısı