ABC Politik

Gündem

AKP, Can Atalay için toplanan TBMM’yi kana buladı! Saldırıya uğrayan Şık’a kınama

Email :

AYM’nin, Can Atalay’ın Yargıtay kararı TBMM’de okutularak milletvekilliği kaydının düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğu kararını vermesinin ardından Atalay’ın milletvekilliğinin iadesi talebiyle toplanan olağanüstü toplantıda AKP Milletvekili Alpay Özalan, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’a yumrukla saldırdı. Aynı saldırıda DEM Parti Grup Başkanvekili Hülya Kılıç Koçyiğit’in ve CHP Ankara Milletvekili Onur Konuralp’in de kaşı yarıldı. Saldıran Alpay Özalan’a ve saldırıya maruz kalan Ahmet Şık’a kınama cezası verildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, saldırıyı savundu. TBMM, Atalay’ın milletvekilliğinin iadesi önergesini reddetti.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi’nin(AYM), 30 Ocak 2024 tarihinde Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının TBMM’de okutularak Atalay’ın milletvekili kaydının düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğu kararını almasının ardından TBMM’deki muhalefet partilerinin çağrısı üzerine gerçekleşen olağanüstü oturum gerçekleşti.

Bekir Bozdağ’ın TBMM Başkanvekili olarak yönettiği oturumun başında DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, milletvekilliği kaydının düşürülmesi kararının okutulduğu oturumu da olarak Bekir Bozdağ’ın yönettiğini hatırlatarak, milletvekilliğinin iade edilmesi talebiyle düzenlenen oturumu yönetmesinden ötürü itirazda bulundu ve usul tartışması talep etti.

Bekir Bozdağ, usul tartışması talebini kabul etti. TBMM Başkanlık divanı, lehte ve alehte söz taleplerini listeledi.

ŞAHİN, ÖRNEK OLSUN DİYE LEHTE SÖZ ALIP ALEHTE KONUŞTU

Bunun üzerine, olağanüstü toplantı dilekçesinde imzası bulunan Demokrasi ve Atılım(DEVA) Partisi İdris Şahin, lehte söz aldı.

İdris Şahin, Numan Kurtulmuş’un oturumu yönetme hakkını Bekir Bozdağ’a vermesini, “bir hakkın kötüye kullanımı” olarak niteledikten sonra örnek olması için lehte söz alıp alehte konuşacağını belirtti.

İdris Şahin, “Böyle bir konuda DEVA Partisi’nin sözcüsü olarak lehte ne konuşacağız, herkes merak ediyor. Biz de burada var olan anayasa ve Meclis teamülleri bunları hatırlatmak üzere lehte söz almış bulunuyorum. Sayın Tunç dün diyor ki: !Meclis’in yapacak bir işi yok’ diyor Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karara ilişkin. Siz bugün burada Medeni Kanun’un 2. maddesi dürüstlük kuralıdır. Bir hakkın kötüye kullanılıp kullanılmamasının en önemli örneğini bugün fiili olarak burada gösteriyoruz Lehte söz alıp tutumunuz hakkında alehte konuşarak. Bugün bu Meclis Genel Kurulu’nu Meclis teamüllerine göre her ne kadar Meclis İç Tüzüğü 15. maddesinde, ‘Meclis Başkanı, Başkanvekilini belirler dese de Gülizar Biçer hanımefendinin yönetmesi gerekiyordu. Meclis Başkanımız, bir hakkın kötüye kullanımının en güzel örneğini sizi o kürsüye oturtturmakla yaptı. Niçin yapıyor biliyor musunuz? Üstüne yemin ettiğiniz anayasaya aykırı davranacağınızı bildiği için bugün Genel Kurul’u size yönettiriyor. Değerli arkadaşlar, adalet kantarının terazisini bozmayın lütfen. Bu bozduğunuz kantarın gün gelip sizi tartacağını asla unutmayın. Burada hepimizin anayasaya sadık kalacağımıza dair ettiğimiz bu yemine uygun hareket edelim ve Anayasa 153 son maddesi gereği, Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karara hepimiz uyalım diyorum” dedi.

AHMET ŞIK’IN SÖZLERİNİN ARDINDAN 2 KERE ARA VERİLDİ

Şahin’den sonra TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, alehte söz aldı.

Ahmet Şık, “Sözü hiç uzatmayacağım. Bir tespitle başlayacağım. Sizde hiç utanma yok. Zerre-i miskal utanmanız yok, haysiyetiniz yok. O yüzden burada usul konuşmaya da gerek yok” dedi.

Bekir Bozdağ, “Temiz bir dille konuşun” uyarısında bulundu.

Şık ise, “O salladığın parmağı kıracağız. Sen bunu yaşayacaksın” diye AKP sıralarına seslendi. Bu sırada TBMM’de tansiyon yükselirken CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, kürsüye gelerek Ahmet Şık’ı sakinleşmeye davet etti.

Gerginliğin azalmaması üzerine Bozdağ, oturuma 15 dakika ara verdi.

Aradan sonra sözlerine devam eden Ahmet Şık’ın sözlerinde yeniden gerginlik artınca Bozdağ yeniden oturuma ara verdi.

AKP KAN DÖKTÜ!

2. kez verilen arada ise AKP milletvekilleri, muhalefet milletvekillerine fiziki saldırı gerçekleştirdi.

AKP Milletvekili ve İdare Amiri Alpay Özalan, ara verildiği sırada kürsüde bulunan Ahmet Şık’ın yanına gelerek yumrukla saldırdı.

Alpay Özalan’ın saldırısı nedeniyle çıkan arbedede DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in de kaşı yarıldı.

OTURUMA KURTULMUŞ DEVAM ETTİ: ŞIK VE ATALAY’A KINAMA

Saldırının ardından oturumu TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş açtı.

Numan Kurtulmuş, saldırıya uğrayan Ahmet Şık’a ve saldıran Alpay Özalan’a kınama cezası verildiğini açıkladı.

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM Genel Kurulu’nda AKP sıralarına hitaben sarf ettiği sözleri gerekçe gösterilerek TBMM İçtüzüğü’nün “kınama” başlıklı 160. maddesi 3. fıkrası uyarınca, kürsüdeki konuşması sırasında Ahmet Şık’a saldıran AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan ise TBMM İçtüzüğü’nün aynı maddesinin 5. fıkrası uyarınca kınama cezasına çarptırıldı.

Şık ve Özalan’ın ceza alma nedenleri

Ahmet Şık’ın ceza aldığı 3. fıkrada, “Kaba ve yaralayıcı sözler sarf etmek ve hareketler yapmak”; Alpay Özalan’ın ceza aldığı 5. fıkrada ise, “Mecliste gürültü ve kavgaya sebeb olmak veya Meclisin görevini yerine getirmesini önlemek için toplu bir harekete girişilmesine önayak olmak” kınama cezasına gerekçe olarak gösteriliyor.

DERVİŞOĞLU’NDAN KURTULMUŞ’A: OKUMAK İSTEMEDİNİZ DE BAŞKASINA MI OKUTTUNUZ?

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, oturumu yöneten Numan Kurtulmuş’a seslenerek, Atalay’ın milletvekilliği kaydının düşürülmesi kararını okutma görevini neden Bekir Bozdağ’a verdiğini sordu.

Müsavat Dervişoğlu, “Kendisi yurt dışındayken bu kararı başkan vekiline okutturan sayın Meclis Başkanı’na sesleniyorum: Sayın Başkan, siz bu kararı kendiniz mi okumak istemediniz de başkasına okutturdunuz? Baskı altında mıydınız? Bu çetrefilli durumun oluşmasını sağlayarak, kendinize farklı bir parantez mi açmaktı niyetiniz? ‘Ben iyiyim ama ne yapayım? Sonuçta emir kuluyum, okumamız lazımdı’ mı demek istediniz?” diye sordu.

“Cevap vermeyeceğim” deyip açıkladı

Numan Kurtulmuş ise Dervişoğlu’nun konuşmasının bitmesinin ardından söz aldı.

Kurtulmuş, “Meclis Başkanıyla ilgili söylediğiniz hususlara cevap vermeyeceğim. Çünkü konumum gereği bunu bilahare size anlatırım. Ama şunu söylemek isterim: O karar, 30 Ocak 2024 tarihinde benim 2 ülkeyi kapsayan ziyaretim 4 ay önceden planlanmıştı. O hafta Meclis’te vekil olarak bulunan hangi arkadaşımız olsaydı o kararı o okuyacaktı. Dolaysıyla o karar önceden planlanmış bir karar okutma değildir” ifadelerini kullandı.

İADE REDDEDİLDİ

TBMM’de Can Atalay’ın milletvekilliğinin iadesi önergesi reddedildi.

Numan Kurtulmuş, 1 Ekim’de toplanmak üzere TBMM’yi kapattı.

DEM PARTİ: HİÇBİR SALDIRI HAKİKATLERİ SAVUNMAKTAN ALIKOYAMAYACAK

DEM Parti de Alpay Özalan’ın saldırısını kınayan bir açıklama yayınladı.

DEM Parti’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Hukuk tanımayan, AYM kararlarını uygulamayan ve Meclis’i şiddet arenasına çeviren AKP’li vekiller yine vandallıkta sınır tanımıyor. Sayısal üstünlüğüne güvenerek muhalif milletvekillere saldıran ve Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit’in kaşını yaran bu saldırganlığı en sert biçimde kınıyoruz. Hiçbir saldırı bizi halk için siyaset yapmaktan ve hakikatleri savunmaktan alıkoymayacak!”

 

ÖZEL, KURTULMUŞ’U TOPLANTIYA DAVET ETTİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yaşanan saldırıyla ilgili çok üzgün olduğunu belirtti.

Özgür Özel, Numan Kurtulmuş’u partileri toplantıya çağırmaya davet ederek, “Sayın Numan Kurtulmuş’u derhal tüm siyasi partilerin genel başkanlarını ya da grup başkanlarını toplantıya çağırmaya davet ediyorum. Bu gerçekten Meclis açısından taşınılabilir bir yük olmaktan çıktı. Meclis İdare Amiri’nin, Milletvekili’ne yumruk attığı, kadına şiddet uyguladığı bir haldeyiz. Olacak iş değil” şeklinde konuştu.

“Şimdi çocuklar bizi merak ediyor”

Özel ayrıca, yaralanan Gülistan Kılıç Koçyiğit’i de Meclis’teki makamında ziyaret etti.

Yaşananlarla ilgili üzüntülerini ileten Özgür Özel, TBMM çatısı altında şiddetin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Özel, “Eskiden biz çocuklarımızı merak ediyorduk. Şimdi çocuklar bizi merak ediyor bir şey var mı diye. Meclis bu hale geliyorsa, iktidar partisinin öz eleştiri yapması lazım. Saldırganlık kimden gelirse gelsin kabul edilemez ama tüm yetki elinde olan bir partinin saldırganlaşması tamamen rezalet ve tükenmişliğin itirafıdır” diye konuştu.

Özel, CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’a da geçmiş olsun dileklerini iletti.

BAŞDANIŞMANLARIN YUMRUK SEVDASI!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, Alpay Özalan’ın Ahmet Şık’a saldırısını savundu.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Ahmet Selim Köroğlu, “Burası Tbmm dingonun ahırı değil,hakaret edersen cevabınıda alırsın. Osman Kavala,Selahattin Demirtaş ve Can Atalay teröristtir” ifadelerini kullandı.

 

Saral da Karaismailoğlu’nu “kutlamıştı”

Recep Tayyip Erdoğan’ın bir diğer Başdanışmanı Oktay Saral da, 24 Temmuz 2024 tarihinde AKP Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu’nun DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan’a yumruklu saldırısını savunmuştu.

Oktay Saral, “Önceki dönem Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız ve AK Parti Trabzon Milletvekili Sayın Adil Karaismailoğlu hemşehrimi terör yuvası DEM’in mensubu Ali Bozan’a hak ettiği muameleyle cevap vermesinden dolayı yürekten kutluyorum. Oflu duruşuna, ellerine sağlık… “Nush ile Uslanmayanı Etmeli Tekdir, Tekdir ile Uslanmayanın Hakkı Kötektir” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın başdanışmanı DEM vekilinin darbedilmesini kutladı!

AKP, Can Atalay için toplanan TBMM’yi kana buladı! Saldırıya uğrayan Şık’a kınama