ABC Politik

Gündem

CHP, Atalay için ısrarcı

CHP, Atalay için ısrarcı
Email :

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, “Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararının doğrudan okutulması için meclis genel kurulunun yeniden olağanüstü toplantıya çağrılması sağlanacaktır” dedi.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Deniz Yücel, TBMM’de temsil edilen muhalefet partilerinin çağrısıyla, Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) “yok hükmünde” olduğu kararını verdiği Yargıtay kararı okutularak kaydı düşürülen Can Atalay’ın milletvekilliğine geri dönmesi talebiyle yapılan olağanüstü toplantıda AKP’li TBMM İdare Amiri Alpay Özalan’ın kürsüdeki TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’a yumruklu saldırısına tepki gösterdi.

Deniz Yücel, “16 Ağustos Cuma günü, TBMM’de çok önemli bir birleşime tanıklık ettik. AKP’nin karşıt fikirlere, eleştirilere tahammülsüzlüğü; artık meclis genel kurulunda kürsü dokunulmazlığına saldırı boyutuna ulaşmıştır. Can Atalay’ın hakkının teslim edilmesi için olağanüstü toplanan o günkü meclis iradesi şiddetle, kanla sakatlanmıştır. Biz o gün; bu yaşanan yargı ve devlet krizinin nasıl aşılacağına dair mecliste Genel Görüşme açılmasını önermiştik. Genel görüşme talebimiz reddedildiği için genel görüşmeden sonuç alınmasına ilişkin iyi niyetli umutlarımız tükenmiştir” dedi.

YENİDEN GENEL KURUL TOPLANACAK

Yücel, TBMM’deki siyasi parti gruplarıyla yapılacak görüşmeler sonrasında AYM’nin Can Atalay hakkındaki kararının okutulması için yeniden olağanüstü genel kurul yapılmasını sağlayacaklarını söyledi.

Yücel, şu ifadeleri kullandı:

“Anayasa Mahkemesi kararında açıkça ifade edildiği gibi Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesiyle sonuçlanan işlemin yok hükmünde olduğunun TBMM Genel Kurulu’nda okutulması, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organları dahil tüm gerçek ve tüzel kişileri bağladığı, bu nedenle Can Atalay’ın milletvekilliğinin hiç düşmemiş sayılması ve dokunulmazlığını yeniden kazandığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu konuda MYK kararımız doğrultusunda önümüzdeki günlerde grup başkan vekillerimizce siyasi parti gruplarıyla yapılacak temaslar sonrasında Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararının doğrudan okutulması için meclis genel kurulunun yeniden olağanüstü toplantıya çağrılması sağlanacaktır. Bu konuda Nöbetçi Grup Başkan Vekilimiz önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek bu konudaki yol haritamızın detaylarını siz değerli basın mensuplarıyla ve kamuoyuyla paylaşacaktır. Unutulmasın ki; Can Atalay ile ilgili verdiğimiz mücadele, sadece bir milletvekilinin mecliste görevini yapması için verdiğimiz mücadele değildir. Bu mücadele hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, demokrasi ve millet iradesinin tecelli etmesi mücadelesidir.”

ÖZEL DE AÇIKLADI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de, Sosyal Demokrat Belediyecilik Eşgüdüm Konseyi Toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, TBMM’yi yeniden olağanüstü genel kurula çağıracaklarını söyledi.

Özgür Özel, Başkan Numan Kurtulmuş’un AKP ve MHP’nin alacağı karardan bağımsız olarak AYM’nin kararını TBMM’de okutması gerektiği değerlendirmesinde bulunarak, “Karar ortada. Meclis’i yeniden toplantıya çağırıyoruz. Oturalım, konuşalım, görüşelim diye değil gereğini yapın diye. Bunu yaparsanız Saray’dan bağımsız olduğunuza inanacağız” ifadelerini kullandı.