Uçum’dan Yazıcı’ya ilk 4 madde kalkanı
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın, “Baştan sona, birinci maddeden son maddesine kadar bir anayasa” hedefinden bahsetmesi tepkilere neden olurken AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mehmet Uçum, ilk 4 madde için “Milletimizin vazgeçilmezidir” dedi.
ABC POLİTİK HABER MERKEZİ
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın 19 Ağustos 2024 tarihinde Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamayla yeniden alevlendirilen yeni anayasa tartışması üzerine AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’dan açıklama geldi.
OLAĞAN GÜNDEMİMİZ
YENİ ANAYASATürkiye’nin olağan gündemi “Yeni Anayasa” tartışması yine öne çıkıyor. Ülkemiz yeni anayasaya kavuşuncaya kadar bu tartışma devam edecek. Yeni anayasa Türkiye’nin; subjektif değerlendirmelerden, öznel iradelerden bağımsız nesnel ihtiyacıdır. Bu…
— Mehmet Uçum (@mehmetucum) August 20, 2024
“MİLLETİMİZİN VAZGEÇİLMEZİ”
Hayati Yazıcı’nın “Baştan sona, birinci maddeden son maddesine kadar bir anayasa” yapma hedefinden bahsetmesi üzerine Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerini belirleyen ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen Anayasa’nın ilk 4 maddesi gündeme gelmiş ve Yazıcı, tepkilerin odağı haline gelmişti.
Tartışmalara müdahil olan Mehmet Uçum, ilk 4 maddenin vazgeçilmez olduğunu söyledi.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Uçum, “Cumhuriyetin, Cumhuriyetimizin kurucu lideri Atatürk’ün, üniter yapının, adalet ve insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal devlet ve hukuk devletinin temel olduğu, resmî dilin Türkçe, bayrağın ay yıldızlı Al Bayrak, millî marşın İstiklal Marşı, başkentin Ankara olduğu ve bunlara ilişkin değiştirilmezlik ilkesini içeren bir anayasa (yani ilk dört madde) Milletimizin vazgeçilmezidir“ ifadelerini kullandı.
TÜRK VATANDAŞLIĞI
“Yeni anayasanın ana ilkeleri” hakkında önerilerde bulunan Mehmet Uçum, “Türkiye’nin her ferdinin kendini asli unsuru olarak saydığı kapsayıcı Türk Milleti ve Türk Vatandaşlığı yaklaşımının esas olduğu “kuşatıcı bir anayasa” ifadelerini kullandı.
Uçum’un “kapsayıcı” hale getirilmesi gerektiğini savunduğu “Türk vatandaşlığı”, mevcut Anayasa’nın 66. maddesinde düzenleniyor.
Maddenin içeriğinde şu ifadeler yer alıyor:
“Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür.
Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir.
Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz.
Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz.”
ADİL ASGARİ ÜCRETİ ANAYASA MI ENGELLİYOR?
Mehmet Uçum’un saydığı ilkeler arasında en dikkat çekicilerden biri de “sosyal anayasa” ilkesi.
Uçum, bu ilkeyi, “Herkesin gelir güvencesine sahip olması, genel olarak fırsat eşitliği, çalışanlar bakımından adil bir asgari ücret, ücretsiz sağlık hakkı, ücretsiz eğitim hakkı, eksiksiz sosyal güvenlik hakkı, hassas sosyal gruplara ilave destekler, farklı sosyal yardım ve sosyal hizmet imkanlarının geliştirilmesi, çalışma hakkının eksiksiz gerçekleştirilmesi, toplumda gelir grupları arasındaki farkları yukarıya doğru azaltacak adil bir gelir dağılımı sistemine geçiş gibi bir çok sosyal adalet yaklaşımına ve yeni sosyal politikalara imkan veren “sosyal bir anayasa” ifadeleriyle açıkladı.
Mehmet Uçum’un bu açıklaması akıllara, AKP döneminde ücretsiz eğitim hakkı için eylem yapan öğrencilere yapılan polis müdahalelerini getirdi.
Ayrıca işçi ve memur sendikaları konfederasyonları asgari ücrete Temmuz ayında ara zam yapılmasını talep etmiş fakat AKP iktidarı bu talebi karşılamamıştı.