ABC Politik

Gündem

Covid-19’u hatırlatan CHP, M Çiçeği’ni Meclis’e taşıdı: İvedilikle paylaşın! Ankara’da karantina yalanlaması

Email :

Covid-19 döneminde yaşanan problemleri hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, M Çiçeği(mpox) hakkında soru önergesi verdi. Sevda Erdan Kılıç, iktidara seslenerek, “Etkili bir eylem planını ivedilikle hazırlayarak kamuoyuyla paylaşın” dedi. İl Sağlık Müdürlüğü, Ankara’da mpox nedeniyle karantinaya alınan hastalar olduğu iddialarını yalanladı.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Afrika kıtasında ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün(DSÖ) “uluslararası acil durum” ilan ettiği M Çiçeği(mpox) hastalığı gündemdeki yerini koruyor.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Covid-19 döneminde yaşanan problemleri hatırlatarak mpox hastalığı hakkında TBMM’ye soru önergesi verdiğini belirtti.

Sosyal medya hesabından yayınladığı videoda yaşanılan tedirginliği dile getiren Sevda Erdan Kılıç, “Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre bugüne kadar ülkemizde Maymun Çiçeği vakası saptanmamış olsa da Türkiye’nin her yıl turizm sektöründe ve eğitim alanında binlerce yabancıyı konuk ediyor olması kaygılarımızı arttırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü de artan vakalar karşısında ülkeleri önlemler almaları, bunlar için kaynak ayırmaları yönünde gerekli uyarı ve çağrıyı yapmıştır. Buna rağmen Sağlık Bakanlığı’nın sadece internet sitesinden bir rehber hazırlamakla yetinmesi endişelerimizi ve kaygılarımızı arttırmıştır. Biz maalesef depremlerden, afetlerden ders almayan bir ülkeyiz. Bu nedenle yeni bir salgının varlığı da kamuoyunda endişe yaratmaktadır. Yapılan açıklamalar da binlerce insanımızı kaybettiğimiz Covid-19 salgınından ders almadığımızı bir kez daha göstermektedir” dedi.

6 SORU

Kılıç, soru önergesinde yer alan soruları kamuoyuyla da paylaştı.

Sevda Erdan Kılıç’ın soruları şu şekilde:

1)Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir kurul oluşturulmuş mudur? Sağlık Bakanlığı gerekli kurulla ilgili etkili bir eylem planı hazırlığı yapmış mıdır ve bu planı kamuoyuna açıklayacak mıdır?

2)Sağlık Bakanlığı tarafından hekimlere gerekli uyarılar yapılmış mıdır? Sağlık çalışanlarımız Maymun Çiçeği vakalarına karşı bilgilendirilmiş midir?

3)Vatandaşlarımızın salgından kendilerini koruyabilmeleri ve gerekli önlemleri alabilmeleri için nasıl bir bilgilendirme yapılacak?

4)Şu an turizm sektörü nedeniyle yaşanan yoğun geçişler ve önümüzdeki günlerde üniversite eğitimi için gelecek binlerce yabancı öğrenci için testler başta olmak üzere gerekli tedbirler alınmış mıdır?

5)Hastalığın tedavisinde kullanılacak ilaçlar temin edilmiş midir? Olası bir salgına karşı ilaç stoklarımız bulunmakta mıdır?

6)Hastalığa karşı geliştirilen ilaçlar varsa temin edilmiş midir?”

“Testi kırılmadan önleminizi alın”

Videonun sonunda Kılıç, Covid-19 döneminde yaşanan sorunların tekrar yaşanmaması için iktidara çağrıda bulunarak, “Televizyonlara çıkıp ‘paniğe gerek yok’ demek bu işin en kolayı. Bunu bir de pandemide yakınlarını kaybedenlere, kapanmak zorunda kalan esnafa, küçülmeye giden şirketlere, işten çıkarılmak zorunda kalan işçilere ve ailelerine sorun. O yüzden Sağlık Bakanı başta olmak üzere tüm bakanlara sesleniyorum: Testi kırılmadan önleminizi alın. Süreci şeffaf bir şekilde yürütün. Kamuoyunu bilgilendirin. Etkili bir eylem planını ivedilikle hazırlayarak kamuoyuyla paylaşın” dedi.

 

ANKARA’DA KARANTİNA YALANLAMASI

Hastalığın Türkiye’ye de sıçradığı ve Ankara’da bu nedenle karantinaya alınmış hastalar olduğu öne sürülmüştü.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ise bu iddiaları yalanladı.

Müdürlüğün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son günlerde çeşitli medya organlarında Ankara’da maymun çiçeği hastalığından şüphelenilerek karantinaya alınan hastaların olduğu iddiaları üzerine kamuoyunu bilgilendirme gereği doğmuştur.

Ankara’daki hiçbir sağlık tesisimizde maymun çiçeği (mpox) hastalığı şüphesi ile karantinaya alınan hastamız bulunmamaktadır. Bu tür iddialar, gereksiz bir panik ortamı yaratmaya yönelik asılsız bilgilerdir.

Maymun çiçeği hastalığı ile ilgili bilgilendirmeler, Sayın Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ve Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından şeffaf bir şekilde ve sıklıkla yapılmakta olup, halkımızın doğru bilgilere ulaşması amacıyla gereken tüm adımlar atılmaktadır.

Vatandaşlarımızın, resmi açıklamaları dikkate alarak bu tür söylentilere itibar etmemeleri önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

Covid-19’u hatırlatan CHP, M Çiçeği’ni Meclis’e taşıdı: İvedilikle paylaşın! Ankara’da karantina yalanlaması