ABC Politik

Ekonomi

Suç duyurusunda bulunulan Enginyurt, bakanları saydı: Soygunu kim yapıyor görelim

Suç duyurusunda bulunulan Enginyurt, bakanları saydı: Soygunu kim yapıyor görelim
Email :

Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa ettiği iddiasını paylaştığı için SPK tarafından suç duyurusunda bulunulan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı etiketleyerek, “Borsayı esas kimler düşürdü?soygunu kim yapıyor?görelim.” dedi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa ettiği iddiası bir süre gündemdeki yerini korumuş, daha sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi başta olmak üzere çeşitli resmi kaynaklardan yalanlanmıştı.

İstifa iddiasının gündemde olduğu süreçle ilgili Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) harekete geçti.

SPK, Mehmet Şimşek’in istifa ettiği iddiasıyla borsa yatırımcılarını zarara uğratan sosyal medya hesaplarına inceleme başlattı.

SPK’dan yapılan duyuruda şu ifadeler kullanıldı:

“Kurulumuzca Borsa İstanbul pay piyasasında yapılan işlemler anlık olarak takip edilmektedir. Gerçek ve tüzel kişilerin piyasa bozucu hareketlerine karşı denetim mekanizması sürekli işlemektedir.

Haftanın son işlem gününde sosyal medya mecralarında Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet ŞİMŞEK hakkında asılsız istifa haberleri üzerinden Borsa yatırımcısını yanlış yönlendiren ve onların zarara uğramalarına sebep olan sosyal medya hesaplarıyla ilgili gerekli incelemeler başlatılmıştır.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Piyasa Dolandırıcılığı” başlıklı 107’nci maddesinde işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı ile bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçları düzenlenmiştir. Anılan düzenlemeler uyarınca, “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler” ile “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağı” hükme bağlanmıştır.

Yukarıda da bahsi geçtiği üzere Kurulumuzca; olağandışı fiyat ve miktar hareketlerine neden olan bu maksatlı ve yanıltıcı haberleri yapanlar ile bu haberleri yayanlara ilişkin gerekli hukuki işlem/incelemeler derhal başlatılmıştır.

Kurulumuz ve resmi makamlardan gelmeyen ve yatırımcıyı yanıltıcı nitelikte olan sosyal medya haberlerine itibar edilmemesi önem arz etmektedir.”

ENGİNYURT: KONUŞACAĞIZ

Hakkında soruşturma açıldığını belirten Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt duruma tepki gösterdi.

Cemal Enginyurt, kara para aklama davası açılan eski Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, soruşturma esnasında Ünsal Ban’dan boşanan AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenkioğlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk iddiaları hakkında soruşturmaya yer olmadığına karar verdiği eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeliğinden istifa eden Korkmaz Karaca ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ardından görevden aldığı eski danışmanı Serkan Taranoğlu’nun mahkemeye çağrılmasını istedi.

Enginyurt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Hakkımda suç duyurusunda bulunan @spkgovtr,Ünsal Ban,Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Zehra Taşkesenlioğlu, Korkmaz Karaca,Serkan Taranoğlu ve bilumum isimleri olanlarıda mahkeye çağıracaksınız. Halka arzlarda dönenleri,yasak verilip 1 haftaya kalkanları,taban olan hisseleri konuşacağız.”

 

Bakanların isimlerini saydı

Cemal Enginyurt, ikinci paylaşımında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın isimlerini sayarak, “Soygunu kim yapıyor görelim” çağrısı yaptı.

Enginyurt şu ifadeleri kullandı:

“Olmayan Adaletin Bakanı @yilmaztunc ve Sosyal medya Bakanı @AliYerlikaya,alıştınız muhalif olanı tutuklamaya,susturmaya. Saraydan aldığınız talimatla çalışmaya,

Cemal Enginyurt tutuklansın öyle mi?

Haydi bekliyorum.

Borsayı esas kimler düşürdü?soygunu kim yapıyor?görelim.”