ABC Politik

Popüler

2001’de TKP adını almıştı: SİP’i yeniden kimler kurdu?

2001’de TKP adını almıştı: SİP’i yeniden kimler kurdu?
Email :

2001 yılında düzenlediği Olağanüstü Büyük Kongre ile Türkiye Komünist Partisi(TKP) adını alan Sosyalist İktidar Partisi(SİP) yeniden kuruldu. Yargıtay’ın internet sitesinde yeni SİP’in sadece kuruluş tarihi ve Ankara’daki genel merkez adresi bilgisi yer alıyor.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarına göre 28 Haziran 2024 tarihinde yeniden kurulan ve 11 Temmuz 2024 tarihinde Film Yapımcısı Burak Çelik’in Genel Başkan seçildiği Sosyaldemokrat Halkçı Parti’nin(SHP) 3. kez kurulmasının ardından benzer bir gelişme daha yaşandı.

16 Ağustos 1993 tarihinde kurulan ve 11 Kasım 2001 tarihinde düzenlediği Olağanüstü Büyük Kongre ile Türkiye Komünist Partisi(TKP) adını alan Sosyalist İktidar Partisi(SİP) adıyla yeniden bir parti kuruldu.

“Yeni SİP” hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitesinde yalnızca 19 Ağustos 2024 tarihinde kurulduğu ve Ankara’da bulunan Genel Merkez adresinin bilgileri yer aldı.

2001 yılındaki Olağanüstü Büyük Kongre kararı doğrultusunda SİP’in adını aldığı TKP, bugün Genel Sekreter Kemal Okuyan liderliğinde varlığını sürdürüyor.

TKP’Lİ AYDEMİR GÜLER KURUCU GENEL BAŞKANDI

1993 yılında kurulan SİP’in genel başkanlığını, kurulduğu günden kendini feshettiği güne kadar Aydemir Güler yürütmüştü.

Aydemir Güler, ismini aldıkları TKP’de de 1 Şubat 2009 tarihli kongreye kadar Genel Başkan olarak görev yapmıştı.

Aydemir Güler, son yıllara kadar Kemal Okuyan’ın Genel Sekreter olduğu TKP’de Merkez Komite Üyeliği yapmıştı.

Güler, halen TKP Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği’ne ve TKP’nin günlük yayın organı Sol Haber’de köşe yazılarına devam ediyor.

3. SHP bilmecesine filmci başkan!