ABC Politik

Gündem

“Yok hükmünde” diyen AYM, Atalay için yazı yazmamış

“Yok hükmünde” diyen AYM, Atalay için yazı yazmamış
Email :

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay’ın milletvekili kaydının düşürülmesi hakkında, “Anayasa Mahkemesi’nin bize yazdığı bir metin yok. Biz Anayasa Mahkemesi’nin hangi kararını okutacağız?” dedi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi’nin(AYM), “yok hükmünde” olduğu kararını verdiği Yargıtay kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde(TBMM) okutularak Türkiye İşçi Partisi’nden(TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın milletvekili kaydının düşürülmesi gündemdeki yerini koruyor.

Atalay gerekçesine itiraz eden Uçum hangi anayasayı savunuyor?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, dün akşam Habertürk canlı yayınında konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Can Atalay’ın, “Anayasa Mahkemesi Kararı basit bir işlem gerektiriyor. Sorumluluk ve çözüm Meclis Başkanı’ndadır. Milletvekilleri listesine adım yazılacak, eğer gerekli görülüyorsa karar Meclis kürsüsünden okunacak” açıklamasına yanıt veren Numan Kurtulmuş, AYM’nin TBMM’ye bu konuda herhangi bir yazı yazmadığını söyledi.

Kurtulmuş, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Nihayetinde hukuk bir takım prosedürler içerisinde yürütülüyor. Bizim prosedürlerimiz içerisinde Anayasa Mahkemesi’nin bize yazdığı bir metin yok. Dolaysıyla biz Anayasa Mahkemesi’nin hangi kararını okutacağız? İkincisi, bazıları şunu söylüyor: ‘Meclis Başkanı yazı yazsın. Geçmişte filancalarda yazmıştı.’ Ben onların hepsini satır satır, kelime kelime okudum. Bana birisi bir yol söylesin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı yazı yazmış ve filanca mahkemenin kararını, mahkemenin vermiş olduğu yargı kararını ortadan kaldırmış. Böyle bir şey yok. Olmayan şey üzerinden tartışmanın anlamı yok. Burada maalesef, en başından itibaren 2 yargı kurumu arasında çok ciddi bir içtihad farklılığı diyelim, yine devlet ciddiyetini koruyarak bunu söyleyelim ama sonuçta Türkiye Büyük Millet Meclisi açısından tamamlanmış bir süreç var.”

Atalay, Bahçeli’ye neden “olayın kapanmadığını” anlattı

2. TOPLANTIYA KAPIYI KAPATTI

Numan Kurtulmuş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir’in TBMM’de temsil edilen muhalefet partileriyle birlikte 2. kez Can Atalay için 10 Eylül’de olağanüstü genel kurul yapılması çağrısı yapacaklarını açıklaması hakkında da konuştu.

CHP’li Emir, 2. Atalay oturumu talebinin farkını ve tarihini açıkladı! Baş’tan ziyaret

Kendisine ulaşmış bir talebin olmadığını belirten Kurtulmuş, “Herhangi bir şekilde şu ana kadar benim önüme gelmiş bir olağanüstü toplantı talebi yoktur. Geldi, konuşuldu ve yasal olarak tüketilmiş bir konu var. Aynı konuda zaten tekrar bir olağanüstü toplantı talep edilemez” şeklinde konuşuldu.

Yıldız’ın Atalay için saydığı mevzuatlarda ne var?