ABC Politik

Gündem

Atalay, Kurtulmuş’a Resmi Gazete’nin ne anlama geldiğini anlattı! CHP’den “farklı” başvuru”

Atalay, Kurtulmuş’a Resmi Gazete’nin ne anlama geldiğini anlattı! CHP’den “farklı” başvuru”
Email :

CHP, AYM’nin “yok hükmünde” kararı verdiği Yargıtay kararı okutularak milletvekili kaydı düşürülen Can Atalay için soru önergesi verip AYM kararının TBMM’ye sunulması talebiyle olağanüstü genel kurul çağrısı yaptı. Atalay, “AYM yazı yazmadı” diyen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a “Resmî Gazete’de yayımlanan bir ‘hüküm’ her kuruma, yurttaşa ‘açık tebligat’tır da neden TBMM Başkanı için bağlayıcı bir ‘hüküm’ olamaz?” şeklinde yanıt verdi.

CHP, Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) “yok hükmünde” olduğu kararını verdiği Yargıtay kararı TBMM’de okutularak milletvekili kaydı düşürülen Can Atalay’ın milletvekilliğine geri dönmesi için olağanüstü genel kurul başvurusunu yaptı.

CHP Grup Başkavekili Murat Emir, AYM kararının TBMM’ye sunulmasını talep ettiklerini dile getirerek, “Can Atalay’ın bir karar okutularak milletvekilliği düşürüldüğüne göre, Anayasa Mahkemesi kararının da yine Meclis Genel Kuruluna sunulmasını talep ediyoruz. Aynı işlemin tekraren yapılması, Can Atalay’ın milletvekili olduğunun tekrar tespit edilmesi, Anayasa Mahkemesi kararının Meclise sunulması ve Can Atalay’ın özlük haklarıyla ilgili işlemlerinin ivedilikle başlatılmasını talep ediyoruz. Biz, TBMM Genel Kurulunu, İçtüzük 7’nci madde uyarınca 10 Eylül’de olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. Bu talebimizi Meclis Başkanlığımıza ilettik. Sayın Meclis Başkanımızdan randevu da talep ettik. Kendisinin uygun göreceği bir zamanda görüşmeyi de arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, bugün yaptıkları olağanüstü toplantı çağrı taleplerinin, 16 Ağustos’taki olağanüstü toplantı talebinden farklı olduğunu vurgulayan Emir, şunları kaydetti:

“Bizim başvurumuz bir önceki başvurumuzdan iki temel noktada ayrılıyor: Birincisi, ilk başvurumuzu yaptığımızda, Meclis Başkanı’nın, Can Atalay’a ilişkin Anayasa Mahkemesinin kararını kendiliğinden Genel Kurula sunacağını umuyorduk. Ama kendisi Anayasa Mahkemesi kararı yokmuş, hiç olmamış gibi bu kararı okutmadı. Dolayısıyla biz bu başvurumuzda bu kararın Genel Kurula sunulmasını talep ediyoruz. Çünkü Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürüldüğü iddiası olan tezkere Meclis Başkanlığınca Genel Kurula sunuldu. Şu anda aynı işlemin bir kez da bu hukuksuzluğu gidermek üzere yapılmasını talep ediyoruz. Diğer ayrışan nokta da bir öncekinde genel görüşme talebimiz olmuştu oysa bu kez araştırma önergesi veriyoruz.”

Murat Emir, olağanüstü toplantı başvurusuna diğer muhalefet parti gruplarının ve grubu olmayan birçok milletvekilinin de destek verdiğini dile getirdi.

AKP, Can Atalay için toplanan TBMM’yi kana buladı! Saldırıya uğrayan Şık’a kınama

ATALAY’DAN KURTULMUŞ’A RESMİ GAZETE TARİFİ

Numan Kurtulmuş, 28 Ağustos’ta katıldığı Habertürk canlı yayınında AYM tarafından TBMM Başkanlığı’na yazılmış bir yazı olmadığını söylemişti.

Kurtulmuş, “Bizim prosedürlerimiz içerisinde Anayasa Mahkemesi’nin bize yazdığı bir metin yok. Dolaysıyla biz Anayasa Mahkemesi’nin hangi kararını okutacağız?” ifadelerini kullanmıştı.

Can Atalay, Numan Kurtulmuş’un bu sözlerine bir hükmün Resmi Gazete’de yayınlanmasının “her yurttaşa tebligat” anlamına geldiğini anlatarak yanıt verdi.

Atalay, “Resmî Gazete’de yayımlanan bir ‘hüküm’ her kuruma, yurttaşa ‘açık tebligat’tır da neden TBMM Başkanı için bağlayıcı bir ‘hüküm’ olamaz? Neden ve ne zamandır Resmî Gazete tebliğleri ‘şahsıma tebliğ edilmediği sürece hükümsüzdür’ denilebilmektedir? Başka herhangi bir kurum, yurttaş böyle bir yok sayma saikiyle davranırsa başına neler gelir?” ifadelerini kullandı.

“Giderek ağır bir vebale dönüşmektedir”

Can Atalay’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

“GÖREV, SORUMLULUK ve VEBAL

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’tadır!

Meclis olağanüstü toplantı çağrıları, açık Anayasa ihlaline Meclis’in el koyması içindir. Her kurumu, her yurttaşı bağlayan Anayasa Mahkemesi kararının hasır altı edilerek Anayasa’nın askıya alınmasına karşı acil çağrıdır. Görev savsaklamalarına müdahale çabalarıdır. Ancak, kararın uygulanmasından asli görevli, sorumlu TBMM Başkanı’dır.
Başkan’ın “Anayasa Mahkemesi bize yazı yazmadı” sözlerini nasıl yorumlamalıyız?

Resmî Gazete neden çıkar? Neden özellikle Anayasa Mahkemesi Kararları Resmî Gazete’de yayımlanır? Resmî Gazete’de yayımlanan bir metin ortaya söylenmiş bir söz müdür?

Resmî Gazete’de yayımlanan bir “hüküm” her kuruma, yurttaşa “açık tebligat”tır da neden TBMM Başkanı için bağlayıcı bir “hüküm” olamaz? Neden ve ne zamandır Resmî Gazete tebliğleri “şahsıma tebliğ edilmediği sürece hükümsüzdür” denilebilmektedir? Başka herhangi bir kurum, yurttaş böyle bir yok sayma saikiyle davranırsa başına neler gelir?

Durum en açık haliyle şöyledir: Meclis kürsüsünden Yargıtay’ın “bir yazısı” okundu. Anayasa Mahkemesi “okunan bu yazı ve sonucunda yapılan işlem yok hükmündedir” kararını verdi. “Milletvekilliği hiç düşmemiştir” dedi.

Anayasa Mahkemesi kararı apaçık ortadayken, başka hiçbir kurumun kararını, işlemini beklemek, önermek veya arkasına sığınmak mümkün değildir. Bu tutum TBMM’deki sayısal çoğunluğa dayanarak Anayasa’nın ve yasaların çiğnenmesi, askıya alınmasıdır.

Görev, sorumluluk TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un omuzlarındadır.

Ve giderek ağır bir vebale dönüşmektedir.”

 

“Yok hükmünde” diyen AYM, Atalay için yazı yazmamış