ABC Politik

Gündem

Ormanı koruyan köylüyü öldürdüler! Protesto, yollara taştı

Email :

Artvin’de ormanı korumak için kepçelere direnen köylülere silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda Reşit Kibar hayatını kaybederken, 2 kişi de yaralandı. 2 zanlının gözaltına alındığı saldırıyı bölge halkı, Hopa-Kemalpaşa yolunu kapatarak protesto etti.

Artvin’in Hopa ilçesi Cankurtaran mevkisinde yapılması planlanan mesire alanı projesine karşı çıkan ve ormana giren kepçeleri durdurmaya çalışan köylülere silahla ateş açıldı.

ANKA’nın aktardığına göre, saldırıda ağır yaralanan Reşit Kibar hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Artvin Valiliği, M.U. isimli bir şahsın, şirket çalışanı F.M.’nin aracında bulunan ruhsatlı tabancayla ateş açtığını, 2 zanlının gözaltına alındığını açıkladı.

Valilik’ten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“3 Eylül 2024 tarihinde, Borçka İlçesi, Çifteköprü Köyü, Cankurtaran Mevkiinde yapımı planlanan Konaklamalı Mesire Alanı Proje alanında vatandaşlarla şirket yetkilileri arasında tartışma çıkmıştır.

Çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucunda M. U. (42), şirket çalışanı F. M. (41)’nin aracında bulunan ruhsatlı tabanca ile G. K. (38), E. K. (36) ve Reşit Kibar (46) isimli 3 şahsı yaralamıştır.

Yaralı şahıslar Hopa Devlet Hastanesi’ne sevk edilmiştir. Yaralı şahıslardan Reşit Kibar hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Yaralı diğer 2 şahsın ise hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

Olayın ardından M. U. (42) ve F. M. (41) isimli şahıslar, olayda kullandıkları tabanca ile birlikte yakalanarak gözaltına alınmıştır.

Olay ile ilgili geniş çaplı tahkikat başlatılmıştır.

Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.”

 

“ÇETELERE GEÇİT VERMEYECEĞİZ”

Hopa Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar saldırıyı kınadı. Slogan atarak yürüyen Hopalılar daha sonra basın açıklaması yaptı.

ANKA’nın aktardığına göre basın açıklamasını yapan Nurcan Altunkaya saldırıda hayatını haybeden Reşit Kibar’a “Bu doğanın talanına ve de çetelere geçit vermeyeceğiz” sözünü vererek şöyle konuştu:

“Cankurtaran mevkiinde sözüm ona turizm projesi adı altında bölgeyi yağmalamak isteyen şirket yetkilileri doğayı savunmak isteyen köylülere saldırdı. AKP’ nin yıllardır memleketin her yerinde sürdürdüğü doğa katliamların biri de Cankurtaran’da yapılmak isteniyor. Doğasına, ormanına, suyuna, geleceğine sahip çıkan Çifteköprü  halkı bugün silahlı saldırı sonrasında bir canını kaybetti. Sermaye sahipleri çetelerle birlikte devletin kolluk kuvvetleri önünde orman talanına karşı çıkan halka silahla saldırı cesaretine sahiptir. Devlet bu cesaret proje onayını veren bakanlardan, uyuşturucu taciri çetelerden alıyor. Bizler de cesaretimizi hiç düşünmeden kurşunların önüne atlayan Cankurtaran halkından, Sevgili Reşit’ten alıyoruz. Sevgili Reşit sana söz; bu doğanın talanına ve de çetelere geçit vermeyeceğiz. Bu katliamın sorumlusu AKP’den, sermayeden hesabı biz soracağız. Biz bu katliamları yıllar öncesinde Arhavi’de öldürülen Avukat Cihan Eren’den biliyoruz. Bu katliamları Hopa Meydanı’nda doğasına sahip çıkan Metin Lokumcu’yu katledişlerinden biliyoruz. Onun için ki bizim kendimizden başka kurtuluşumuz yok diyerek herkesi doğa savunuculuğuna davet ediyoruz. Reşit’in hesabını hep birlikte sormaya davet ediyoruz.”

“Kimse bizi bu asfalttan sökemez”

Kitle bir süre Hopa Kemalpaşa yolunu kapattı ve burada konuşan Kamil Ustabaş ise şunları söyledi:

“Bu memleketin en küçük ağacına müdahale edildiğinde ve bu hayatı kendi adımıza yaşanır kılmak için bu hayatı güzelleştirmek için çetelere ve iktidara zehir edeceğiz. Bu gün bu yol kapatma sadece simgeseldi bu kadar net ve istediğimizde biz bu yolu saatlerce kapatırız ve hiç kimse bizi bu asfalttan sökemez. Şimdi biz kendi irademizle yolu trafiğe açıp karşıya geçiyoruz.”

Ormanı koruyan köylüyü öldürdüler! Protesto, yollara taştı