ABC Politik

Gündem

Homeros’u silmek isteyen AKP’liye Fatih Sultan Mehmet yanıtı!

Homeros’u silmek isteyen AKP’liye Fatih Sultan Mehmet yanıtı!
Email :

AKP’li İzmir Bornova Belediye Meclis Üyesi Musa Çevik “isim işgali” diyerek Antik Yunan Şair Homeros’un adını vadiden silmek istedi. CHP’li Belediye Başkanı Ömer Ekşi, “Ne siz söylemiş olun ne ben duymuş olayım. Homeros’un eserlerini Türkçe’ye çeviren ve Osmanlı arşivlerine katan kişi Fatih Sultan Mehmet’tir” şeklinde yanıt verdi.

İzmir Bornova Belediye Meclisi’nde, dünyaca ünlü Antik Yunan Şair Homeros tartışması yaşandı.

AKP’li Belediye Meclis Üyesi Musa Çevik, Homeros’un adının şairin memleketi olan Bornova’da vadinin adı olarak kullanılmasının “Yunan isimlerinin işgali altında olmak” olduğunu savundu.

Önceki gün yapılan Meclis toplantısında konuşan Musa Çevik, “Bildiğiniz gibi İzmir’in ve Bornovamızın kurtuluşu ile alakalı Zafer Haftası içerisindeyiz. Ben bununla alakalı sizden bir ricam var. 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu, düşmanı denize döktük. Hala isimlerinin altında işgal altındayız. Büyükşehirden talebimizi Homeros Vadisi olarak bilinen yeri İzmir’in kurtuluşundaki simge ismi olan Yüzbaşı İbrahim Hakkı beyin Ulu Önder Atatürk’ün soy ad olarak verdiği Erginakın Vadisi olarak değiştirilmesini olurlarınıza rica ediyorum” dedi.

“BÜTÜN DÜNYANIN ORTAK DEĞERİ”

Öneriye yanıt veren CHP’li Belediye Başkanı Ömer Ekşi ise, Homeros’un bütün dünyanın ortak değeri olduğunu ve eserlerini Türkçe’ye kazandıranın Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet olduğunu söyledi ve öneriyi reddetti.

Ömer Ekşi, “Fuarda 4’te 1’ini Homeros’a ayırdık. Homeros Bornova için büyük bir şans. “Homeros’un adını silmekle ilgili önerinizi ne siz söylemiş olun ne ben duymuş olayım. Bizim Homeros’u Bornovalı Homeros olarak dünyaya tanıtmak gibi bir amacımız var. Edebiyatın temellerini atanan bu kişinin adını silmeyi ne siz söylemiş olun ne biz duyalım. Homeros Yunanlılara ait bir şey değil, bütün dünyanın ortak değeri. Biz buradan Homeros’un ismini silsek Yunanlılar bayıla bayıla kutlarlar. Ayrıca Homeros’un eserlerini Türkçe’ye çeviren ve Osmanlı arşivlerine katan kişi Fatih Sultan Mehmet’tir” şeklinde konuştu.