ABC Politik

Ekonomi

Saray’da halkı yoksullaştırma dayanışması!

Saray’da halkı yoksullaştırma dayanışması!
Email :

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yıl sonu için %33 olan enflasyon beklentisinin %41 buçuğa yükseldiğini, %4 olan büyüme beklentisinin de %3 buçuğa düştüğünü açıkladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bir yandan enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ederken, OVP’ye güvenimiz ve desteğimiz tamdır” dedi.

SONER BAHADIR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında 2025-2027 yılları arasını kapsayan yeni Orta Vadeli Program’ı(OVP) açıkladı.

Merkez Bankası, iktidarın halkı yoksullaştırma ısrarını tespit etti

Cevdet Yılmaz,yeni OVP’de, 2024 yıl sonu büyüme beklentisinde düşüş yaşandığını açıkladı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Yılmaz, “2024 yılında bölgemizde artan jeopolitik gerilimlerin de etkisiyle, bir taraftan da elbette istikrar programımızın etkisiyle, büyüme oranının yüzde 3,5 oranında gerçekleşmesi beklenmektedir. Önceki OVP’ye göre bu, 0,5 civarında bir revizyonu ifade etmektedir. Yüzde 4 olarak biliyorsunuz geçen yıl bir tahminde bulunmuştuk. Şu anki tahminimiz bu yıl sonu itibarıyla yüzde 3,5 olarak revize edilmiş durumdadır” dedi.

BÜYÜME DÜŞECEK

Cevdet Yılmaz ayrıca, bir önceki OVP’de öngörülen %4 buçuk 2025 yılı büyüme oranının %4’e, %5 olarak öngörülen 2026 yılı büyüme oranının da %4 buçuğa düşürüldüğünü belirtti.

Yılmaz, “2025 yılına geldiğimizde, büyüme oranının toparlanarak yüzde 4 seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Bu dönemde, ekonomik reformlar ve yapısal düzenlemelerin etkisiyle, büyümenin tekrar hız kazanacağını öngörüyoruz. 2026 ve 2027 yıllarında ise büyüme oranlarının sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 5 seviyelerine çıkmasını planlıyoruz. Bu hedefler, ekonominin potansiyel büyüme kapasitesine ulaşmasını ve uzun vadede istikrarlı bir büyüme eğilimini yakalamasını amaçlamaktadır” şeklinde konuştu.

ENFLASYON ARTACAK

Cevdet Yılmaz’ın açıklamasına göre bir önceki OVP’de ifade edilen enflasyon hedefleri de yakalanamadı ve enflasyon artışı hızlanacak.

Yılmaz, enflasyonla ilgili olarak, “2024 yılı için enflasyon oranının yüzde 41,5’e gerileyerek, enflasyonla mücadelede önemli mesafe katedilmesi beklenmekte. 2025 yılında hedefimizi yüzde 17,5’e revize ediyoruz. 2026’da tek haneli enflasyon hedefimizi koruyoruz, 9,7’ye düşmesini öngörüyoruz. 2027’ye geldiğimizde ise yüzde 7’ler civarına düşen bir enflasyon oranı öngörüyoruz” dedi.

Bir önceki OVP’de 2025 yılı enflasyon tahmini %15.2, 2026 enflasyon tahmini ise %8 buçuk olarak belirlenmişti.

ERDOĞAN’DAN TAM DESTEK

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni OVP’ye “tam destek” açıklaması yaptı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Recep Tayyip Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün açıkladığımız ve Türkiye ekonomisi için büyük önem arz eden 2025-2027 Orta Vadeli Program’ın (OVP) ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Bir yandan enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ederken, diğer yandan yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı ve büyümeyi önceleyen; tarımı, sanayiyi, yüksek teknolojiyi, turizmi ve birçok farklı sektörü güçlendirecek olan OVP’ye güvenimiz ve desteğimiz tamdır.

Hükümet olarak OVP kapsamında belirlediğimiz hedeflere ulaşmak, vatandaşımızın refahını artırırken sağlam temellere dayalı ekonomimizin gelecek nesillerimiz için de sürdürülebilirliğini temin etmek amacıyla durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz.”