ABC Politik

Dünya

Ukrayna’da “Savaş kurmayları” krizi: 2 red, 2 yeni görevlendirme

Ukrayna’da “Savaş kurmayları” krizi: 2 red, 2 yeni görevlendirme
Email :

Rusya’nın askeri operasyon düzenlediği Ukrayna’da, Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı Irina Vereşçuk’un istifası reddedildi. Olha Stefanişina ise istifası kabul edildikten sonra eski görevi olan Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcılığı’nın yanı sıra Adalet Bakanlığı’na atandı. İstifa dilekçesinin görüşülmesi önce ertelenen Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın istifası daha sonra onaylanırken yerine Bakan Yardımcısı ve eski Ankara Büyükelçisi Andrey Sibiga görevlendirildi. Ukrayna Parlamentosu ayrıca, Oleksiy Kuleba’yı, Yeniden İnşasından Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Topluluklar ve Bölgeleri Geliştirme Bakanlığı görevine getirdi.

KAYNAK: AA / DERLEME: ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Rusya’nın, NATO’nun Soğuk Savaş döneminden beri sürdürdüğü “çevreleme” politikası doğrultusunda üye yapmaya çalıştığı değerlendirmesinde bulunarak askeri operasyon düzenlediği Ukrayna’da, operasyona karşı etkili pozisyonda bulunan isimler görevlerinden istifa etmesiyle başlayan hükumet krizi sürüyor.

Zelenski’nin savaş kurmayları gemiyi terk etti!

Ukrayna Parlamentosu’nda dün yapılan oylamalarda, Stratejik Endüstriler Bakanı Oleksandr Kamyshin, Adalet Bakanı Denis Malyushka, Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ruslan Strelets ile Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Olha Stefanişina’nın istifalarının onaylandığı, Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın istifa dilekçesine ilişkin görüşme sürecinin ertelendiğini bildirildi.

Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrina Vereşçuk ve Devlet Mülkiyet Fonu Başkanı Vitali Koval’ın istifaları da reddedildi.

“YENİ ENERJİ İHİTYACI”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, başkent Kiev’de, İrlanda Başbakanı Simon Harris ile düzenlediği ortak basın toplantısında, bir gazetecinin Ukrayna hükumetindeki değişiklikler hakkında sorduğunu soruyu yanıtladı.

Bazı bakanların 4 ila 5 yıl boyunca görevde bulundukları süreç içerisinde Ukrayna için önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Volodimir Zelenski, “Bugün yeni enerjiye ihtiyacımız var ve bu adımlar devletimizin çeşitli yönlerde güçlendirilmesiyle ilgilidir” ifadesini kullandı.

KULEBA’NIN YERİNE SIBIGA

Ukrayna Milletvekilli Yaroslav Jeleznyak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın istifasının bugün parlamentoda onaylandığını duyurdu.

Ukrayna Parlamentosu’nun internet sitesinde Zelenski’nin, Bakan Yardımcısı ve eski Ankara Büyükelçisi Andrey Sibiga’nın Dışişleri Bakanı olarak atanmasına ilişkin Devlet Başkanlığı kararname tasarısını parlamentoya sunduğu belirtildi.

Andrey Sibiga’nın bakanlığı, bugün Parlamento’da yapılan oylamada onaylandı.

Oleksandr Kamyshin’in yerine ise German Smetanin, Stratejik Endüstriler Bakanı oldu.

İSTİFA REDDEDİLDİ YENİ GÖREV VERİLDİ

Kabinede Sibiga dışında da pek çok isme yeni görevlendirmeler yapıldı.

İstifası dün onaylanan Olha Stefanişina, yeniden Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirilirken ayrıca Adalet Bakanlığı görevi de kendisine verildi.

İstifası reddedilen Devlet Mülkiyet Fonu Başkanı Vitali Koval ayrıca, Tarım Politikası ve Gıda Bakanı olarak görevlendirildi.

Oleksiy Kuleba, Yeniden İnşasından Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Topluluklar ve Bölgeleri Geliştirme Bakanlığı’na getirildi.

Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanı Svetlana Grinçuk; Gençlik ve Spor Bakanı ise Matviy Bidnıy oldu.

Mikola Toçitskiy, Kültür ve Stratejik Haberleşme Bakanlığına; Natalya Kalmikova da Ukrayna Gazi İşleri Bakanlığına atandı.