ABC Politik

Gündem

Narin, tehditle mi öldürüldü? Soruları cevapsız bırakan amcanın avukatı çekildi | Tutuklanan Bahtiyar, isim verdi

Email :

Amca Salim Güran’ın kendisine 200 bin TL teklif ederek Narin Güran’ın cansız bedenini “yok etmesini” istediğini öne süren Nevzat Bahtiyar’ın kardeşi Mehmet Bahtiyar, ağabeyinin tehdit edilerek cinayete ortak edildiğini savundu. Tutuklanan Nevzat Bahtiyar da Salim Güran’ın cinayeti işlediği ve kendisini tehdit ettiği yönünde ifade verdi. Salim Güran ise Narin Güran’ın DNA’sının aracında bulunmasıyla ilgili soruları cevapsız bıraktı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun “Bilip de söylemememiz gereken şeyler var” sözlerinin kaygı uyandırdığını belirterek araştırma komisyonu kurulmasını önerdiklerini belirtti.

Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın 19 gün arandıktan sonra cansız bedeninin bulunması gündemdeki yerini koruyor.

TELE1 ekranlarında Ülkü Çoban’ın sunduğu Kayıt Dışı programının daimi konuğu Gazeteci Caner Taşpınar, Amca Salim Güran’ın kendisine 200 bin TL para teklif ederek Narin Güran’ın cansız bedenini “yok etmesini” istediğini öne sürdüğü Şüpheli Nevzat Bahtiyar’ın kardeşi Metin Bahtiyar ile görüştü.

Caner Taşpınar’ın aktardığına göre Metin Bahtiyar, Nevzat Bahtiyar’ın söz konusu paraya ihtiyacı olmadığını, tehdit edilerek cinayete ortak edildiğini öne sürdü.

Taşpınar, konuyla ilgili şunları söyledi:

Programın öncesinde Nevzat Bahtiyar’ın kardeşiyle görüştüm, Mehmet Bahtiyar. ‘200 bin TL için ağabeyiniz bunu nasıl kabul edebildi? Bir maddi sıkıntısı mı vardı, yoksa başka bir şey mi vardı?’ ‘Herhangi bir maddi problemi yoktu’ dedi Mehmet Bahtiyar ağabeyiyle ilgili. ‘Bize herhangi bir şey yansıtmadı. Biz hiç böyle bir şey olduğunu anlamadık.’

Gelir olarak şunu söyleyeyim: Nevzat Bahtiyar, 6 çocuğu var. 3 tane erkek çocuğu var. Bunlar da inşaat ustası. 4 kişi birlikte yaklaşık 150 – 200 bin TL ailenin zaten aylık geliri var. Yani, dolaysıyla bir ihtiyaçları yok. Zaten Nevzat Bahtiyar da ifadesinde şunu anlatıyor: Gidiyor, Narin’in cesedini derenin içine gömüyor. Sonrasında da gidiyor baldızında bir çay içiyor. Oradan diyor ‘Ben yaptığım inşaatın anahtarını unuttum. Oraya gideyim’ diyor. O inşaat zaten kendi inşaatı bu arada. Dolaysıyla sonra orada kardeşi geliyor, oğlu geliyor ve dönüyor. Burada önemli olan bu görüşmemizde birkaç not daha paylaşayım. Maddi olarak olduğunu düşünmüyor. Kesinlikle ‘tehdit’ olduğunu söylüyor.

Caner Taşpınar, Bahtiyar ailesiyle Salim Güran’ın yakınlığı konusunda ise, “Mehmet Bahtiyar’ın söylediği bir şey de şu: ‘Salim Güran benim öz kirvemdir’ diyor. ‘Yakınlığımız bu derecedir’ diyor” ifadelerini kullandı.

“TEHDİT EDİLDİM” DİYEN NEVZAT BAHTİYAR TUTUKLANDI

Narin Güran’ın cansız bedenini gömdüğü yönünde ifade veren Nevzat Bahtiyar, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Nevzat Bahtiyar da Salim Güran’ın kendisini ve ailesini öldürmekle tehdit ettiğini öne sürdü.

Bahtiyar ayrıca, cinayeti Salim Güran’ın işlediğini iddia etti.

Nevzat Bahtiyar, “Narin’in cesedini derenin kenarına bıraktığım zaman üzerine bir taş koyduğumu hatırlıyorum. Cesedin bulunduğu çuvalı suyun kenarındaki doğal kayanın dibine yerleştirdim, üstüne bir taş koydum. Dışarıdan bakınca orada bir şey olduğu anlaşılmıyordu. Savcılıkta verdiğim ifademde geçen Salim’in bana dediği ‘Arif’in kızını öldürdüm, sen de bu cesedi alıp yok edeceksin. Yoksa seni ve aileni öldürürüm.’ şeklindeki ifade doğrudur. Daha önce ifademde bu durumdan bahsetmemiştim çünkü Salim Güran’dan korkmuştum” şeklinde ifade verdi.

1. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Nevzat Bahtiyar hakkında, “Çocuğu iştirak halinde kasten öldürme” suçlamasıyla tutuklama kararı verdi.

AMCA GÜRAN’IN AVUKATI ÇEKİLDİ

Narin Güran’ın amcası Salim Güran’ın avukatı Seda Toğrul, davadan çekildiğini açıkladı.

Seda Toğrul, “Dosyada gelinen aşamada diğer sanık ve gizli tanık beyanları, Narin’in ölü olarak bulunması, dosyaya dahil edilen Adli Tıp raporlarını göz önünde bulundurarak bir anne olarak savunmaya devam edemeyeceğimden müdafilik görevinden çekilmiş bulunmaktayım” ifadelerini kullandı.

Toğrul’un yayınlamış olduğu açıklama şu şekilde:

“Kamuoyunun yakından takip ettiği narin güran olayı hepimizi derinden üzmüştür.

Şüpheli Salim Güran’ın olayla ilgili somut delil bulunmadan tutuklanmış olduğu 5 eylül 2024 tarihinde Narin’in yaşayıp yaşamadığı dahi bilinmezken Anayasa’nın vermiş olduğu savunma hakkı kapsamında müdafiilik görevi üstlenmiş isek de;

Dosyada gelinen aşamada diğer sanık ve gizli tanık beyanları, Narin’in ölü olarak bulunması, dosyaya dahil edilen Adli Tıp raporlarını göz önünde bulundurarak bir anne olarak savunmaya devam edemeyeceğimden müdafilik görevinden çekilmiş bulunmaktayım.

Güzel kızımız Narin’in bu yaşadıklarının derin hüznü ve acısını bir anne olarak doğrudan içimde hissediyorum. Dosyanın bundan sonra sanık müdafi olarak değil, bir anne olarak, bir vatandaş olarak yakından takipçisi olacağımı, adil bir yargılamanın gerçekleştirilmesi, tüm sorumluların yargılanması temennisi içinde olacağımı tüm kamuoyu ve basınla paylaşırım.”

AMCANIN CEVAP VEREMEDİĞİ SORULAR

Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeninin bulunmasıyla ilgili ilgili gözaltında olan Şüpheli Nevzat Bahtiyar’ın işaret ettiği Amca Salim Güran’ın ifade tutanakları ortaya çıktı.

Yayın yasağı kaldırıldı | Şüpheli, Narin’in amcasını işaret etti | “Yalan” diyen yakına yumruk | Ensarioğlu: Bilip söylemememiz gerekenler var | Eyleme müdahale eden polis, avukatı gözaltına aldı

Ekol TV’nin ulaştığı tutanaklara göre Salim Güran, bütün amcalarında otomobil olmasına rağmen Narin Güran’ın DNA’sının yalnızca kendi aracında çıkması ve diğer yeğenlerinin herhangi birinin DNA’sının bulunmamasıyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

İlk soruda, “Ataerkil aile yapısına mı sahipsiniz?” sorusu üzerine amca, “Kardeşler arasında benim sözüm geçer” yanıtını verdi.

Jandarmanın “Yaralanmasına ya da ölmesine neden olan bir hareketiniz oldu mu?” sorusuna, “Öyle bir şey olmadı, Narin ile bir ilgim yok” şeklinde cevap verdi.

Soru ve cevaplar ise şu şekilde:

Soruldu: Narin Güran’ın babası olma olasılığınız var mı?

Cevaben: Yoktur. Yok öyle bir şey.

Soruldu: Narin Güran’a kim neden zarar verdi?

Cevaben: Ne bileyim ben kim zarar vermiş.

Soruldu: Narin Güran’ı siz mi öldürdünüz?

Cevaben: Yok öyle bir şey ben öldürmedim.

Soruldu: Ön şoför koltuğunda tespit edilen Narin’in DNA’sı ile ilgili açıklama yapar mısınız?

Cevaben: Ben bu çocuğu arabaya koymamışım.

Soruldu: Amcalarının tamamının arabası varken, Narin neden sizin arabanıza biniyor?

Cevaben:

Soruldu: Sizin kullandığınız araçta neden diğer yiyenlerinizin DNA’sı çıkmıyor da sadece Narin’in DNA’sı çıkıyor? Bunu açıklar mısınız?

Cevaben: Ben bunu açıklayamam.

Soruldu: Arif Güran’a öyle bir acı yaşatacağım ki ömür boyu unutmayacaksın dediniz mi?

Cevaben: Öyle bir şey yok.

Soruldu: Narin Güran görmüş olduğu bir olay neticesinde mi ortadan kaldırıldı ?

Cevaben: Benim hiçbir fikrim yoktur.

Soruldu: E.Gürhan’ın ( Ağabey ) kolunda ısırık izi, gözünün altında morluk ve sırtında tırnak izi tespit edilmiştir. Sizce bunlar niçin oldu?

Cevaben: Ben ne bileyim. Ben gözünün içindeki morluğu sordum. Amca gözüme mısır geldi, kendimi ısırdım dedi.

CHP’DEN ENSARİOĞLU HATIRLATMALI KOMİSYON ÖNERİSİ

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Narin Güran cinayetiyle ilgili araştırma komisyonu kurulmasını önerdiklerini belirtti.

AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun, “Bilip söylemememiz gereken şeyler var” sözlerini hatırlatan Murat Emir, bu sözlerin kaygı uyandırdığı değerlendirmesinde bulundu.

ANKA’nın aktardığına göre Emir, şunları söyledi:

“AKP’li Diyarbakır milletvekilinin sözleri ve ailenin siyasi bağlantıları, ekonomik gücü ve kendi içindeki bir organizasyonu olduğu düşüncesi herkesi kaygılandırdı ve bu olayın üzerine gidilmesi için bütün vatandaşlarımız ve medya harekete geçti. 21. günündeyiz ve hala birçok karanlık nokta var. Sayın Ensarioğlu, ‘Bilip de söyleyemediklerimiz var’ diyor. Ne demek bu, neyi saklıyorsunuz? 8 yaşındaki bir çocuk katledilmiş. Bununla ilgili ne biliyorsan söylemen gerekirken beyefendi biliyormuş ama aileyi tanıdığı için söyleyemezmiş. İşte bu anlayış, bu cinayetlerin üzerine gidilmesini önlüyor, aynı zamanda bunların artmasına sebep oluyor.

Bu köyün halkı 21 gündür nasıl susabiliyor? Bu devletin kolluk güçleri, savcısı yok mu? Yoksa ’21 gün olsun da deliller kararsın, Narin’in bedenindeki suça ilişkin deliller yok olsun, bu arkadaşlar bir soruşturma yapsınlar ama deliller gittikten sonra olayın üstü ortülebilir hale gelsin…’ Burada bir görevini eksik yapma varsa, bildiğini söylememe varsa -ki milletvekili öyle diyor- devlet gücünün yeterince seferber edilmemesi varsa iki elimiz yakalarındadır. CHP olarak bölgedeyiz, bu sürecin bir an önce aydınlatılması için CHP olarak Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını öneriyoruz.”

Yayın yasağı kaldırıldı | Şüpheli, Narin’in amcasını işaret etti | “Yalan” diyen yakına yumruk | Ensarioğlu: Bilip söylemememiz gerekenler var | Eyleme müdahale eden polis, avukatı gözaltına aldı

ENGELLİ ABLA İÇİN OTOPSİ SORUŞTURMASI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Narin Güran’ın 2019’da merdivenden düşerek hayatını kaybettiği öne sürülen ve “doğal ölüm” olduğu söylenerek otopsi yapılmayan engelli ablası Tülin Güran ile ilgili soruşturma başlattı.

RTÜK’TE NARİN GÜNDEMİ

Radtyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, yayın yasağının kalkmasıyla birlikte Narin Güran’ın ölümüyle ilgili “maksadını aşan” ve “sansasyonel” haberlerin yapıldığı değerlendirmesinde bulundu ve yayıncı kuruluşların teker teker arandığını söyledi.

Ebubekir Şahin, “Bu son ikazımız sonrasında halen yayıncılık ilkelerini ihlal eden medya kuruluşlarıyla alakalı takiplerimiz, ilk Üst Kurul toplantısında gündeme alınacaktır” dedi.

Şahin’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

“MEDYAMIZA ÖNEMLİ UYARI VE HATIRLATMA!

Narin yavrumuzun katledilişi yüreklerimizi dağladı. Cinayet yargıdadır. Yüce Türk adaleti, sorumlu veya sorumlulara hak ettikleri cezayı verecektir.

Elim olayla ilgili yayın yasağının olduğu günlerde bile bazı medya kuruluşlarının mahkeme tanımaz tavırlarına ve pervasız yayınlarına şahit olduk.

İlgili mahkemenin yayın yasağını kaldırmasıyla birlikte konu hakkındaki haberler maksadını aşan boyutlara ulaşmıştır.

Bazı medya organlarının gerçeği yansıtmak yerine sansasyonel bir tutuma girdiğini görüyoruz.

Böylesi hassas bir durumda medyamızdan beklentimiz titiz ve temiz bir habercilik anlayışı sergilemesidir.

Tüm medyamıza hatırlatmak isteriz ki, yargıya intikal eden konularla alakalı yayın serbestisi olmakla birlikte, adalet terazisini etkileyecek tavırlardan kaçınılması elzemdir.

6112 sayılı Kanunumuzdaki “Yayıncılık İlkeleri”, Türkiye’deki tüm medyanın imza atarak onayladığı “Medya Etik İlkeleri” ve evrensel basın ilkeleri tüm basın mensuplarımızın malumudur.

Vicdanlara sığmayan, sorumlu yayıncılıktan çok uzak, reyting şehvetine kapılarak yalan, yanlış ve doğruluğu teyit edilmemiş bilgilerle minik yavrumuzun bedeni üzerinden rahatsız edici boyutta detaylara girerek yapılan haberler tahammül sınırlarını aşmıştır. Yayınlarına hiçbir uyarıya kulak asmadan devam eden bir anlayışla karşı karşıyayız.

Tüm yayıncılarımız RTÜK İzleme Dairemiz tarafından tek tek aranarak, bahse konu olayla ilgili maksadı aşan yayınlardan vazgeçmeleri tavsiye edilmiştir. Ancak, yasa tanımaz yayıncılar aynı yanlış tutumlarından vazgeçmemektedir.

Bu son ikazımız sonrasında halen yayıncılık ilkelerini ihlal eden medya kuruluşlarıyla alakalı takiplerimiz, ilk Üst Kurul toplantısında gündeme alınacaktır.

Medyamızı sağduyulu davranmaya ilkeli ve doğru habercilik yapmaya davet ediyoruz. Aksi halde Üst Kurulun atacağı adımlar bellidir. Gerek yayın yasağının olduğu dönemde kurallara uyan gerekse yasağın kalkmasından sonra sorumlu davranan, ilkeli haber anlayışından taviz vermeyen yayıncı dostlarımıza da teşekkür ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

 

 

Narin, tehditle mi öldürüldü? Soruları cevapsız bırakan amcanın avukatı çekildi | Tutuklanan Bahtiyar, isim verdi