ABC Politik

Dünya

Macron’dan Ukrayna’ya “Fransa’nın toprak bütünlüğü” desteği

Macron’dan Ukrayna’ya “Fransa’nın toprak bütünlüğü” desteği
Email :

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya’nın askeri operasyon düzenlediği Ukrayna’nın, “Fransa’nın toprak bütünlüğünü” savunduğunu öne sürerek destek açıklaması yaptı.

SONER BAHADIR

Rusya’nın, NATO’nun kendisine yönelik uyguladığı “çerçeveleme” politikası doğrultusunda üye yapmak istediğini öne sürdüğü Ukrayna’ya 28 Şubat 2022 tarihinde başlattığı askeri operasyon, gündemdeki yerini koruyor.

Rusya’nın operasyonuna karşı Ukrayna’ya destek vermek amacıyla 4. Kırım Liderler Zirvesi düzenlenirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Fransa’nın toprak bütünlüğünü savunduğu” iddiasıyla Ukrayna’ya desteğini sürdürdüğünü açıkladı.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Emmanuel Macron, “Kırım Platformu Zirvesi yapılırken, Fransa’nın, toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin savunulmasında Ukrayna’nın ve halkının yanında kararlılıkla durmaya devam ettiğini bir kez daha teyit etmek isterim” ifadelerini kullandı.

 

NATO’DAN RUSYA’YA PEŞ PEŞE SUÇLAMALAR

Fransa’nın da kurucuları arasında yer aldığı NATO, Temmuz ayında peş peşe Rusya’yı hedef alan açıklamalarda bulunmuştu.

NATO’nun sosyal medya hesabından 8 Temmuz’da yayınlanan kara propaganda videosunda, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı Avrupa’da barışı parçaladı” ifadeleri kullanılmıştı.

Videodan 2 gün sonra 10 Temmuz 2024 akşamı yayınlanan 75. Yıl Liderler Özel Zirvesi Bildirgesi’nde de Rusya’nın Avrupa’nın bütününü hedef aldığı öne sürülmüştü. Bildirgenin 3. maddesinde, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tam ölçekli işgali, Avro-Atlantik bölgesinde barışı ve istikrarı paramparça etti ve küresel güvenliği ciddi şekilde baltaladı. Rusya, Müttefiklerin güvenliğine yönelik en önemli ve doğrudan tehdit olmaya devam ediyor” ifadelerine yer verilmişti.

Kara propaganda videosu yetmedi: NATO, bildirgeyle Rusya’yı hedef aldı!

SAĞI-SOLU KARIŞTIRMIŞTI

Macron, 30 Haziran ve 7 Temmuz’da yapılan seçimleri kazanan sol ittifak Yeni Halk Cephesi’nin(NFP) adayı Lucie Castets’i atamayı reddederek, merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı ve eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’yi başbakan atamasıyla ülkesinde büyük tepki toplamıştı.

Macron, sağı solu karıştırdı!