ABC Politik

Gündem

Salim Güran, amcasının oğlunu 5 kere aramış | “Amcayla ilişki” açıklaması yapan anneye ve kardeşe “iştirak” suçlaması | Bakan Tunç süre verdi | Diyarbakır Adli Tıp’tan ön rapor | Aileden “dış güçler” açıklaması

Salim Güran, amcasının oğlunu 5 kere aramış | “Amcayla ilişki” açıklaması yapan anneye ve kardeşe “iştirak” suçlaması | Bakan Tunç süre verdi | Diyarbakır Adli Tıp’tan ön rapor | Aileden “dış güçler” açıklaması
Email :

Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeninin bulunmasıyla ilgili ifadesi alınan yeni tanık, Amca Salim Güran’ın “Tarladaydım” dediği saatlerde Narin Güran’ın evinde olduğunu öne sürdü. Salim Güran’ın Antalya’da yaşayan amcasının oğlu Mehmet Şerif Güran’ı 1 saat 12 dakika içerisinde 5 kez aradığı ortaya çıktı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, eldeki bulguların cinayeti işleyen kişi ya da kişilerin belirlenmesi için önemli veriler içerdiğini belirterek, incelemenin 2 hafta süreceğini söyledi. Güran Ailesi’nden yapılan açıklamada cinayet, “dış güçler”e bağlandı. Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’nun ön otopsi raporunda ise Narin Güran’ın cansız bedeninde başka bir kişinin DNA’sına rastlanmadığı belirtildi. Anne Yüksel Güran ise, Salim Güran ile ilişkisi olduğu yönündeki iddiayı yalanladı. Yüksel Güran ve Kardeş Enes Güran hakkında, Nevzat Bahtiyarla aynı şekilde, “Kasten öldürme suçuna iştirak” suçlamasıyla tutuklama talep edildi. Toplam 9 kişi hakkında tutuklama, 3 kişi hakkında adli kontrol, 10 kişi hakkında da tahliye talep edildi.

Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın 19 gün arandıktan sonra cansız bedeninin bulunmasıyla ilgili soruşturmada ikinci bir tanık olduğu ortaya çıktı.

NTV’de yer alan habere göre, Amca Salim Güran, jandarmadaki ifadesinde Narin’in kaybolduğu gün 18:50’de tarlada olduğunu iddia etmişti. Ancak 2. tanık, amcayı 18:30- 19:00 saatlerinde çocuğun evinin orada gördüğünü söyledi. Bu ifade amca Salim Güran’a soruldu. Amca tanığın ifadesine, “Öyle bir şey yok, yalan söylüyor” diye tepki gösterdi.

AMCASININ OĞLUNU 5 KEZ ARAMIŞ

Amca Salim Güran’ın olay günü yaptığı telefon görüşmelerinde Antalya’dan bir kişiyle defalarca telefonda görüştüğü ortaya çıktı. HTS kayıtlarında amcanın, Narin’in kaybolduğu gün 1 saat 12 dakika içinde Antalya’da yaşayan bir kişiyi 5 kez aradığı anlaşıldı.

Tarlada böceklenme

Salim Güran’ın 5 kez aradığı kişinin amcasının oğlu Mehmet Şerif Güran olduğu ortaya çıktı.

CNN Türk’e konuşan Mehmet Şerif Güran, görüşmelerinin 1-2 dakika sürdüğünü ve Salim Güran’ın kendisine tarlasında böceklenme olduğunu ve ilaçlama yapması gerektiğini belirttikten sonra fotoğraf attığını söyledi.

Mehmet Şerif Güran, şunları söyledi:

“21 Ağustos’ta 4.50 sıralarında beni aradı. Mısır tarlasında olduğunu söyledi. Pamuk tarlasındayken beni aradı. Böcekleme olmuş bir an önce ilaçlama yapman gerek dedi. Sonra bana fotoğraf attı. Ben de tekrar aradım dedim hangi ilacı kullanmalıyım. O da bir akrabamızın kullandığını onu aramamı söyledi. Biz bunların hepsini güvenlik güçleriyle paylaştım. 4 ya da 5 kez konuştum. Konuşması normaldi, hal hatır sordu, gayet sakindi. Görüşmelerimiz 1-2 dakika sürüyordu. Çünkü görüşmelerimiz tarımla ilgiliydi. Salim ile görüştükten sonra pamuk tarlasında çalışanlarımı aradım bir an önce ilaçlama yapılması gerektiğini söyledim. Veterineri aradım sonra ne yapmak gerekir diye.”

AMCAYLA ANNE ARASINDA İLİŞKİ İDDİASI

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre Nevzat Bahtiyar, ifadesi sırasında, Anne Yüksel Güran ile Salim Güran arasında bir ilişki olduğunun konuşulduğunu öne sürdü.

Habere göre Nevzat Bahtiyar, “Olayın heyecanıyla Narin’i neden ve nasıl öldürdüğünü sormadım ve bilmiyorum. Ancak Tavşantepe Mahallesi’nde Salim Güran’ın, Narin’in annesi Yüksel Güran ve kendi amcasının eşi olan M.G. ile ilişkilerinin olduğu konuşuluyordu” şeklinde ifade verdi.

Anne yalanladı

Diyarbakır’dan canlı yayına bağlanan TELE1’den Elif Çetiner, Zeynel Lüle’nin sunduğu “Gerçeğin İzinde” programında, Yüksel Güran’ın ifadesini aktardı.

Elif Çetiner, Yüksel Güran’ın ilişki iddiasını kesin bir dille yalanladığını belirtti.

Çetiner, şunları söyledi:

“Anne Yüksel’in ifadesinin yaklaşık 4 saat sürdüğünü biliyoruz. Çapraz sorgularla beraber 4 saate yaklaşık bir ifade alma işleminin devam ettiğini biliyoruz. Burada annenin çok sakin olduğu ve sorulan sorulara soğuk kanlılıkla cevap verdiği bilgisi elimizde mevcut. Kendisine yönelen ‘Amcayla bir ilişkiniz var mı?’ sorusu gündemde çok konuşulmuştu. Amca ve annenin arasında bir ilişki olduğu ve Narin’in buna şahit olduğu için öldürüldüğü yönünde kamuoyunca çokça tartışılan bir iddia söz konusuydu. Bu iddia, Anne Yüksel’e de soruldu. Anne bunu, kesin bir dille savcılıktaki ifadesinde reddetti. ‘Amcayla aramda kesinlikle bir ilişki söz konusu değil ve Narin’in buna tanık olması gibi bir durum söz konusu değil’ beyanlarında bulundu diye altını çizelim.”

Ensarioğlu, ‘Görmemesi gereken şeyler’ demişti

AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun dün Serbestiyet’te bir röportajı yayınlanmıştı.

Galip Ensarioğlu burada, Narin Güran cinayetnin ardından yaşananlar hakkında, “Bunlar, Narin’in “görmemesi gereken” bir şey gördüğü için, amcası Salim Güran tarafından öldürülmüş olabileceği düşüncesini akla getiriyor” demişti.

“Bilip söylemememiz gerekenler var” diyen Ensarioğlu’ndan cinayet sebebi iddiası | Narin’in amcası açığa alındı

BAŞKASININ DNA’SINA RASTLANAMADI

Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’nda hazırlanan ön raporda, öldürülen Narin Güran’ın üzerinde başka birinin DNA’sına rastlanmadığı belirtildi.

Ön raporu değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Narin’in üzerinde başka birinin DNA’sına rastlanmamasının cesedin uzun süre suda kalmış olmasından kaynaklanabileceğini ifade etti.

ANKA’nın aktardığına göre Nahit Eren, “Suda kalmış olması nedeniyle DNA yok oluyor. Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’nun DNA raporu, ölüm sebebine ilişkin bir rapor değil. Bu rapor, ceset üzerinde ve torba üzerinde bulunan eşyalar üzerinde üçüncü kişilere ait DNA örneklerine ilişkin Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’nun verdiği rapordur. Zaten biz, cesedin 19 gün gibi uzun süre su altında kalmış olması ve orada bulunduğu ortam itibarıyla üçüncü kişilere ait DNA örneklerinin kaybolmuş olma olasılığını zaten değerlendirmiştik” diye konuştu.

CNN Türk: Boğularak öldürüldüğü tahmin ediliyor

CNN Türk ise, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun da ölümle ilgili yaptığı ilk inceleme doğrultusunda bir rapor hazırlayarak savcılığa ilettiği yönünde bir haber yayınladı.

Haberde, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun raporunda, Narin Güran’ın boğazında, boğularak öldürüldüğüne dair emareler olduğu değerlendirmesinin yer aldığı belirtildi.

Habere göre, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun raporunda şu bulgular yer aldı:

1- Cinsel istismar yok

2- Kaybolduğu gün öldü

3- Vücudunda kesici – delici alet izi veya ateşli yaralama bulgusu yok

4- Yüksek şüphe boğularak öldürüldüğü yönünde, boğazında bu yönde emareler var

5- Cenaze deforme olduğu için çalışmaların 1 hafta süreceği tahmin ediliyor

ANNE VE KARDEŞE, BAHTİYARLA AYNI SUÇLAMA

Savcılığa sevk edilen 22 sanıktan 9’ü hakkında tutuklama talep edildi.

Anne Yüksel Güran ve Kardeş Enes Güran hakkında, Nevzat Bahtiyarla aynı suçlama olan “Kasten öldürme suçuna iştirak” suçlaması yapılması dikkat çekti.

“Suçluyu kayırmak ve suç delillerini yok etmek” suçlamasıyla tutuklanma talep edilen isimler ise şunlar:

– Muhammet Kaya (Kuzeni)

– Birsen Güran (Kuzeni)

– Maşallah Güran (Yengesi)

– Mehmet Selim Atasoy (Salim Güran’ın işçisi)

– R.A. (Salim Güran’ın işçisi)

– Mehmet Şevket Kaya (Halasının eşi)

– Fuat Güran (Amcası)

3 ADLİ KONTROL, 10 TAHLİYE TALEBİ

Ayrıca 3 sanık hakkında adli kontrol, 10 sanık hakkında da tahliye talep edildi.

Adli kontrol istenen şüpheliler ve suçlamaları şöyle:

1. Melike Güran – Suçluyu kayırma, suç delillerini yok etme (Kuzeni)

2. Kurtuluş Güran – Suç delillerini yok etme (Amcası)

3. Ömer Faruk Güran – Suç delillerini yok etme (Amcası)

Tahliyesi talep edilen isimler de şunlar:

1. Arif Güran (Babası)

2. Osman Güran (Kuzeni)

3. Uğurcan Güran (Kuzeni)

4. Melek Güran (Yengesi)

5. Ömer Yıldız (Salim’ Güran’ın işçisi)

6. Barış Güran (Amcası)

7. Devran Güran (Kuzeni)

8. Azize Kaya (Hala)

9. Memduh Güran (Amcası)

10. Halil İbrahim Güran (Amcası)

TUNÇ: 2 HAFTA SÜRECEK

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayetiyle ilgili bunların, cinayeti işleyen kişi ya da kişilerin tespiti için önemli veriler içerdiği ve incelemenin 2 hafta süreceğini söyledi.

Yılmaz Tunç, “Narin cinayetinde bulgular, deliller hepsi değerlendirilecek. Elde bulgular katillerin kim ya da kimler olabileceğine dair önemli veriler içeriyor. Adli Tıp’ta inceleme iki hafta sürecek. Narin’in katillerini yargı huzuruna çıkarmak, boynumuzun borcu. Teknik çalışma devam ediyor. Hak ettikleri cezaları almaları için soruşturma etkin şekilde yürütülmeli. Narin’i katledenleri bizim yargı önüne çıkarmamız lazım. En ağır cezaya çarptırılmaları lazım. Çocuklarımızın korunması konusunda çok hassasız. Çocuklarımızın korunması ile ilgili kanunu getirdik” dedi.

AİLEDEN “DIŞ GÜÇLER” AÇIKLAMASI

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Güran ailesi, yaşanan gelişmeler hakkında yazılı bir açıklaması yayınladı.

Açıklamada, “Aile fertlerimizin kendi kızlarımızı öldürmelerini tahayyül edemiyoruz, ancak böyle bir durum varsa bile bir kişi yüzünden koca bir ailenin karalanmasını bir takım dış güçler ve onların yerli uzantılarına bağlamaktayız” denildi.

Açıklama şu şekilde:

“Aziz milletimize;

21 Ağustos günü kızımız Narin Güran’ın kaybolması nedeniyle günlerce ülke gündemini meşgul ettiğimizden dolayı Güran ailesi olarak üzüntülerimizi bildirmek istiyoruz.

Devletimizin tüm birimleri bu süreçte tüm imkânlarıyla olayın çözümü için seferber olmuştur. Gerçeklerin gün yüzüne çıkması için uğraşmaya da devam etmektedir. Kızımızın cansız bedeni nasıl bulunduysa Olayı çözeceğine, kızımız Narinin fail veya faillerini bulacağına, bulunacak fail veya faillerinde en ağır ceza ile tecziye edileceğinden hiç şüphemiz yoktur.

Yalnız bu süreçte aile fertleri olarak acı ve keder içerisindeyken görsel ve yazılı medya da merhume kızımız Narin suiistimal edilerek gerek Güran ailesine gerekse de şu an şüpheli olarak tutulan aile fertlerinin kişilik haklarına acımasız saldırılar ve iftiralar ile mesnetsiz ithamlar da bulunulduğu medyayı izleyen dostlarımız tarafından bizlere bildirilmektedir.

Ayrıca ilgi ve alakası olmadığı halde bu olay nedeniyle Kuran kurslarına ve Yüce dinimize saldırılar yapılmaktadır.

Diyarbekirimiz de asırlarca yaşamını sürdüren kimi zamanda yöneticiliğini yapmış Gevranizade ailesinin fertleriyiz. Ülkemizin değişik coğrafyasında binlerce Güran ailesi ve yeğenleri yaşamaktadırlar, büyük ekseriyetiyle de vatanına ve milletine bağlı fertlerdirler.

Aile fertlerimizin kendi kızlarımızı öldürmelerini tahayyül edemiyoruz, ancak böyle bir durum varsa bile bir kişi yüzünden koca bir ailenin karalanmasını bir takım dış güçler ve onların yerli uzantılarına bağlamaktayız. Aile fertlerimizin bir kısmının yaşadığı Tavşantepe Mahallesinin stratejik ve coğrafi konumu da ayrı bir etkendir.

Devletimize bağlı tüm güçlerin bu oyuna gelmemelerini istirham ederiz. Maalesef bazı muhafazakar yazarlar dahi hiç inceleme yapmadan aileyi vatan düşmanlığı ile itham etmektedirler.

Sadece ailenin çok küçük bir kısmının yaşadığı, olayın vuku bulduğu Tavşantepe Mahallesinde yapılan seçim sonuçlarını tetkik ederlerse bu beyanları nedeniyle mahcup olacaklardır. Seçim neticeleri de ailenin iddia edildiği gibi diktatör olmadığının en büyük ispatıdır..

Şu an olayın sıcaklığı devam etmekte olup, olaylar açığa çıktığında fail veya failler bulunduğunda iftiralar atarak kişilik haklarımıza saldırılar yapan kişi ve kişiler hakkında yasal işlem yapılacaktır. Maddi ve manevi tazminat haklarımızı mahfuz tutmaktayız.

Bu süreçte hakikatin tezahürü için uğraşan tüm devlet büyüklerimize, bunca baskılara rağmen bizim suçsuzluğumuza inanarak bizden desteklerini esirgemeyen dostlarımıza teşekkürü bir borç biliriz. Ülkemizde ki tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının acımızdan siyasi malzeme yapmamasını da mahkemenin neticesini beklemelerini istirham ederiz.

Devlet yetkilileri dışında yapılan hiçbir açıklamaya da itibar edilmemesini önemle arz ederiz.”

HÜDA PAR’lı Turgut, “Avrupa kültürü” demişti

Hür Dava Partisi(HÜDA PAR) Genel idare Kurulu Üyesi Vedat Turgut, 9 Eylül 2024 Pazartesi günü, Diyarbakır Adli Tıp Kurumu önünde bir başsağlığı açıklaması yapmıştı.

Vedat Turgut, Narin Güran cinayetini, “Avrupa kültürü”ne bağlamıştı.

Turgut, şunları söylemişti:

“Bizim inancımıza göre, bırakın bir çocuğu, bir insanı bile sebepsiz yere öldürmek ebedi cehennem sebebidir. Yani bir insan herhangi bir sebep olmadan bir insanı öldürürse onun yeri ebedi cehennemdir. Bunlar çocuktur, bunlar günahsızdır, bunlar sebidir. Yeryüzü titrese, üzerimize taş yağsa müstahakız. Ondan dolayı İslam coğrafyası böyle birbirine girmiş, bakın Filistin’in, Suriye’nin, Irak’ın hepimizin haline. Ne zaman birbirimize dönsek, ne zaman birbirimizi sevsek, birbirimize değer, kıymet versek bu tür şeyler aramızdan çıkmayacak.

Bu tür vahşilikler, vandallıklar içimizden çıkmayacak. Bunlar bizim kültürümüz değil, bunlar Avrupa’nın, Amerika’nın, İsrail’in kültürü. Bu kültürü kimler ne amaçla aramıza koydu onu araştırmak lazım. Allah hepimize sabır versin.”

Seçim sonuçları ne?

Açıklamada dikkat çeken bölümlerden biri de, Narin Güran’ın hayatını kaybettiği Tavşantepe Mahallesi’nin seçim sonuçlarıyla ilgili bölüm.

Açıklamanın ilgili bölümünde, “Devletimize bağlı tüm güçlerin bu oyuna gelmemelerini istirham ederiz. Maalesef bazı muhafazakar yazarlar dahi hiç inceleme yapmadan aileyi vatan düşmanlığı ile itham etmektedirler. Sadece ailenin çok küçük bir kısmının yaşadığı, olayın vuku bulduğu Tavşantepe Mahallesinde yapılan seçim sonuçlarını tetkik ederlerse bu beyanları nedeniyle mahcup olacaklardır. Seçim neticeleri de ailenin iddia edildiği gibi diktatör olmadığının en büyük ispatıdır” ifadeleri yer aldı.

Mahallede, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde, mahallenin bağlı olduğu Bağlar ilçesi belediye başkanlığında, AKP’nin oy oranı %65, DEM Parti’nin oy oranı %20, HÜDA PAR’ın oy oranı %10, YRP’nin oy oranı %2, SP’nin oy oranı %1.3.

Mahallede, 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi 2. Tur oylamasında ise Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı %70, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı ise %30 olmuştu.