ABC Politik

Dünya

Kesin rapor: Keskin nişancı, “düz çizgide” vurmuş! Özel: Ayşenur, çağdaş Deniz Gezmiş’tir

Kesin rapor: Keskin nişancı, “düz çizgide” vurmuş! Özel: Ayşenur, çağdaş Deniz Gezmiş’tir
Email :

İsrail ordusunun, “Başka bir göstericiyi hedef aldığı”nı öne sürdüğü keskin nişancının, öldürdüğü Türk Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’ye “düz çizgide” ateş ettiği otopsi raporuna yansıdı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Ayşenur, bugünün Deniz Gezmiş’idir” dedi.

Batı Şeria’nın Nablus kentine bağlı Beyta bölgesinde 6 Eylül 2024 tarihinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail ordusunun öldürdüğü Türk Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin otopsi raporu hazırlandı.

Anadolu Ajansının (AA) ulaştığı Filistin Adalet Bakanlığına bağlı Adli Tıp Kurumunun otopsi raporunda, Nablus Başsavcılığının,Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşının, kentteki En-Necah Üniversitesi’nde bulunan Adli Tıp Enstitüsüne otopsi yapılması ve ölüm sebebinin belirlenmesi için sevkine karar verdiği kaydedildi.Eygi’nin ölüm sebebinin “ateşli silahla vurulma kaynaklı beyinde parçalanma, kanama ve ödem” olduğu aktarıldı.

Raporda, “Merminin kafatası boşluğu içindeki yolu neredeyse düz bir çizgide soldan sağa doğru olmuştur.” ifadesi kullanıldı.

HASTANEYE GELDİĞİNDE YAŞAM BELİRTİSİ GÖSTERMİYORDU

Eygi’nin 6 Eylül’de 14.06’da Rafidya Devlet Hastanesine getirildiğine ve yaşam belirtisi göstermediğine işaret edildi.
Kurşunun Eygi’nin beyin dokusuna zarar verdiği aktarılan raporda, “Kalbi durmuş, göz bebekleri genişlemiş ve hareketsizdi. Yapılan inceleme sonucu, merminin Eygi’nin sol kulak kepçesinin arkasından girdiği ve çıkmadığı, merminin girdiği yerden Eygi’nin beyninden parçaların fırladığı belirlendi.” ifadelerine yer verildi.

Merminin Eygi’nin beynine isabet ettiği vurgulanan raporda, mermi parçalarının beyinde bulunduğuna dikkat çekildi.

Eygi’ye ateş edilen merminin kafatasına girdikten sonra parçalandığı ve beyin dokusunda yayıldığı kaydedilen raporda, Eygi’nin kafası hariç vücudunda başka bir yaraya rastlanmadığı belirtildi.

Eygi’ye 6 kez kalp masajı yapıldığı ve hiçbirine cevap vermediği, vefatının da 6 Eylül 2024’te saat 14.35’te duyurulduğu aktarıldı.

TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ

Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşı, Azerbaycan’dan İstanbul’a getirildi.

Türk Hava Yolları’nın uçağıyla İstanbul Havalimanı’na getirilen Eygi’nin cenazesi, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Ayşe Sözen Usluer tarafından karşılandı.

İstanbul Havalimanı VİP Terminali’nde düzenlenen törende, Eygi’nin Türk bayrağına sarılı naaşı, askeri manga tarafından alana getirildi.

Aydın’a defnedilecek Eygi’nin naaşı, İstanbul Havalimanı’ndan uçakla İzmir’e gönderildi.

Özel: Ayşenur, çağdaş Deniz Gezmiş’tir

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Eygi için düzenlenen törene katıldı.

Özgür Özel, 1968 Kuşağı gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş’in sosyalist görüşlü Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi(FDHKC) saflarında İsrail’e karşı mücadele etmesini hatırlatarak, Ayşenur Ezgi Eygi için “çağın Deniz Gezmiş’i” nitelemesinde bulundu.

ANKA’nın aktardığına göre Özel, “Ayşenur bugünün, bu çağın Deniz Gezmiş’idir. Sol, sosyalist görüşte birisidir. Ve bütün solcular gibi bütün sosyal demokratlar gibi yürek Filistin davasının arkasındadır. 1970’lerde Bülent Ecevit’in Yaser Arafat’la oluşturduğu çizgi nasıl Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olarak benim çizgimi onun Arafat’la kurduğu ilişki benim Mahmut Abbas’la kurduğum ilişkiyi belirliyorsa, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ortaya koyduğu tutum da Türkiye’deki ve tüm dünyadaki solcu öğrencileri, sosyalist öğrencileri etkilemektedir. Onların tutumunu belirlemektedir” şeklinde konuştu.

“Filistin tüm solcuların kalbindedir”

Özgür Özel, Filistin’in özgürlük mücadelesinin tüm solcuların kalbinde olduğunu söyledi.

Özel, “Geçtiğimiz dönemde Deniz Gezmiş’in Filistin kamplarında kaldığında en yakın arkadaşı olan İsa’nın ölüm döşeğinde Deniz Gezmiş için Türkçe’ye çevirttirdiği bir kitabı bize yolladığını ve ‘Deniz Gezmiş’in izinden gelenlere selam olsun’ diyerek oğlu tarafından Türkiye’deki Filistinli öğrencilerin başkanınca bize teslim edildiğini ifade etmiştim. 1970’lerde nasıl bir başımıza, Filistin’in arkasında durduysak, bugün de her türlü hamasetten, her türlü iç siyasete alet etme çabalarından ve Filistin davasını sanki bir sağ siyasi görüşün davası gibi göstermeye çalışanların tüm tutumlarının halefinde Filistin tüm solcuların, sosyal demokratların (kalbini göstererek) tam burasındadır. Bunu evladımız, biraz önce naaşını karşıladığımız evladımız hayatını ödeyerek göstermiştir” ifadelerini kullandı.

İZMİR’DE OTOPSİ

Adalet Bakanlı Yılmaz Tunç, Denizli Valiliği’ne yaptığı ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu.
Yılmaz Tunç, Eygi için İzmir’de de otopsi yapıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Tunç, “Otopsi akşama doğru bitecek. O deliller, bizim muhafaza edeceğimiz soruşturmada kullanacağımız deliller” dedi.

“HEDEF BAŞKASIYDI” DEMİŞLERDİ

İsrail ordusu, olayın yaşandığı 6 Eylül 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Ayşenur Ezgi Eygi’nin taş attığını ve kendilerinin de ateş ettiğini açıklamıştı.

Türk aktivisti öldürmeyi “taş”la savunan İsrail, aynı Hamas yöneticisini de 2. kez öldürdüğünü iddia etti!

Nablus Valisi Gassan Daglas da 7 Eylül 2024’te ön otopsi raporu hakkında yaptığı açıklamada, “Rapor sonucu, İsrailli bir keskin nişancının kurşunuyla başından öldürüldüğünü kanıtladı” demişti.

Eygi’yi İsrail keskin nişancısının öldürdüğü raporlandı

İsrail ordusundan 10 Eylül’de yapılan açıklamada ise keskin nişancının başka bir göstericiyi hedef aldığı öne sürülmüştü.

Biden’dan, “bağımsız soruşturma” isteyen Eygi’nin ailesine “kaza” yanıtı! İşgalci İsrail’den 11 Eylül anması